Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

 

Környezettudatosan és jókedvűen a csíkszeredai Pityókafesztiválon

Barabás Hajnal 2019. augusztus 03., 16:37
HIRDETÉS

Nemcsak a pityókás ételek ízvilágát, szellemes elnevezését pontozta idén a 19. Pityókafesztivál zsűrije, hanem a biohulladék-gyűjtést is értékelték. A csíkszeredai városnapi rendezvényen a környezettudatosságot is célul tűzték ki a szervezők. Ugyanakkor a jókedv nem maradt el, annak ellenére sem, hogy sokat esett az eső.

HIRDETÉS

Fotó: Gábos Albin

Nem szegte a kedvét az esős időjárás a pityókafesztiválozóknak, akik Csíkszereda központi parkjában a felállított sátraikban készítették el ötletesebbnél ötletesebb pityókás ételeiket. Így tálaltak fel esztergált pityókatokányt, cső-lecsót, öreg lebbencset festő módra, vagy éppne hesteg tokányt.

Pincepörköltet készített például egy csíkcsicsói építkezési anyagokat forgalmazó cég tízfős csapata, akik először jöttek el a fesztiválra. Szekeres Lórántnak, a csapat szakácsának elmondása szerint azért választották ezt a nevet, mert az alapanyagot, azaz a krumplit a pincéből hozták. Szintén pityókás tokány rotyogott egy másik sátorban egy hatalmas üstben, azonban az már góbé módra készült.

Szalonna, szilvapálinka, minden bele van vágva, még köménymag, borjúhús, disznóhús és kolbász is került bele, sóval, borssal, paprikával ízesítve

– sorolta Vitos Imre, a csíkszentgyörgyi Góbé találkozó szervezőcsapatának vezetője a hozzávalókat, hozzátéve, hogy komolyan készültek, az eső sem szegte kedvüket, a sátor alatt meglehetősen jól fogyott a pálinka is. A szervezőcsapat először jött a pityókafesztiválra.

Fotó: Gábos Albin

 „Évről évre visszatérünk a pityókafesztiválra. Az időjárás idén nem volt kegyes hozzánk, de ennek ellenére megpróbáltunk mindenre felkészülni” – mondta Soós Zoltán csíkszeredai konzul Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának csapata nevében. Sátrukban a „konyhaövezet” mellett gyermeksarok és a felnőttek részére egy „koccintósarok” is helyet kapott. Csapatuk lestyános bárányragu levest készített.

Kétségkívül a legbulisabb sátor címet a Lokálpatrióták csapata nyerhette volna el, ugyanis hatalmas sátorral, jó hangulatban vették ki a részüket a pityókafesztiválból.

Felkészültünk a fesztiválra, megnéztük az időjárás előrejelzést és nagy sátrat állíttattunk. Tokányunkat nosztalgiatokánynak neveztük el az elmúlt öt év emlékére. Amúgy nem akartunk semmi nagyot, csak azt, hogy jól érezzük magunkat

– osztotta meg Tamás László, a Lokálpatrióták vezetője.

A nosztalgiázáshoz járultak hozzá a kiállított fotók is, amelyek az elmúlt öt évben készültek a szurkolókról a jégkorong- és futballmérkőzéseken. Az ötvenfős csapatukat nemcsak a helybéli szurkolók erősítették, hanem a barátaik Dunaszerdahelyről és Fehérvárról is. 

Fotó: Gábos Albin

György Piroskától, a Pityókafesztivál szervezőjétől megtudtuk,

idén ötven csapat vett részt a főzőversenyen, sokan visszatérő csapatoknak számítanak, de akadtak köztük olyanok is szép számban, akik először jöttek el a rendezvényre.

Mint mondta, egyre több cég képviselteti magát reklám és csapatépítés céljából. A pityókás ételeket a háromtagú zsűri többek között úgy pontozta, hogy figyelembe vette a tálalást, a higiéniát, az ízvilágot, valamint az ötletességet. Ugyanakkor ebben az évben újdonság, hogy a biohulladék-gyűjtést is értékelték, hiszen az idei pityókafesztivál szervezői célul tűzték ki, hogy minimálisra csökkentik a rendezvény során termelődő hulladékot.

Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS