Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Könyvbemutató, előadás, kvízvetélkedő a Hargita megyei könyvtárban

Molnár Rajmond 2018. október 12., 11:27 utolsó módosítás: 2018. október 12., 16:20
HIRDETÉS

Térségünk kulturális örökségére és természeti értékeire igyekszik ráirányítani a fiatalok figyelmét a Kájoni János Megyei Könyvtár. A pénteken kezdődő IX. Székelyföldi Napok részeként több programmal is készülnek.

Több eseményt is tartanak jövő héten a könyvtárban Fotó: Veres Nándor

Elsőként hétfőn 17 órától Képekbe zárt történelem címmel mutatják be dr. Molnár Attila fotótörténész vetítéssel egybekötött fotókiállítását a könyvtárban. Az Erdélyi Fotográfia Múzeumért Egyesület székelyföldi vonatkozású fotóritkaságait tekinthetik meg az érdeklődők, a székelyföldi hagyományos falukép, szokásvilág és életmód, hagyományok képi világa tárul fel a kiállított régi fotódokumentumok reprodukciói révén.

Kedden 17 órától Györffi Kálmán Válogatott novellák című kötetét ismerheti meg a csíkszeredai közönség a megyei könyvtárban szervezett közönségtalálkozón. A Marosvásárhelyen élő szerző beszélgetőtársa Lövétei Lázár László, a Székelyföld folyóirat főszerkesztője lesz. Az említett kötet egyébként a Hargita Kiadóhivatal száz kötetesre tervezett Székely Könyvtár-sorozatának 60. köteteként jelent meg.

Október 17-én, szerdán 17 órától az Asszonyélet Csíkszentdomokoson a XX. század elején című előadást hallgathatja meg az érdeklődő közönség a könyvtár előadótermében. Az előadást Sándor Edit, csíkszentdomokosi könyvtáros tartja. A település idős embereitől hallott és lejegyzett élettörténetekből és régi fotográfiákból összeállított, vetítéssel kísért előadásában rendkívül ízesen mesél az idős csíkszentdomokosiak „mesévé szépült élettörténeteiből".

Képek segítségével eleveníti fel a nehéz huszadik századi falusi asszonysors hétköznapjait és ünnepeit, egy-egy élettörténet megrázó vagy derűs momentumait.

HIRDETÉS

Jövő csütörtökön három Hargita megyei helyszínen szervezik meg a könyvtárosok az Ismerjük meg értékeinket! című honismereti kvíz-vetélkedőt fiataloknak: délelőtt Tusnádfürdőn a városi könyvtárban, 12 órai kezdettel Csíkszeredában, a Kájoni János Megyei Könyvtárban, valamint Csíkdánfalván a település könyvtárában. A kvíz-vetélkedőkre várják a jelentkező 5-8. osztályos és középiskolás diákokat. A vetélkedők során a legtöbb pontot elérő játékosokat díjazzák. A részvételhez okostelefon, valamint előzetes bejelentkezés szükséges. Jelentkezni a Kájoni János Könyvtárban, illetve a következő telefonszámon lehet: 0720-544 093.

Múlt és jövő találkozása

A Székelyföld Napok szervezői – Hargita, Maros és Kovászna megye tanácsai – külön hangsúlyt fektetnek a sokszínű kulturális örökségünkre. Az idei programsorozat mottója: „Örökségünk: a múlt és a jövő találkozása” – e tematikához igazodva a Kájoni János Megyei Könyvtár térségünk kulturális örökségére és természeti értékeire igyekszik ráirányítani a fiatalok figyelmét.

„Célunk a ma felnövő fiatalok körében ismertté tenni régiónk változatos, gazdag kulturális és természeti értékeit, neves személyiségeink munkásságát. Fontosnak tartjuk, hogy sajátos és sokszínű kulturális örökségünket a jövő nemzedékek számára is megőrizzük, továbbadjuk" – írták a szervezők a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményükben.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS