Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Kolozsvárra küldték a Csíkszéken karanténba helyezettek mintáit

Iszlai Katalin 2020. március 14., 12:02

Három személyt helyeztek karanténba Csíkszéken, a tőlük vett mintákat pedig már el is küldték Kolozsvárra, az eredményekre viszont legkevesebb egy napot várni kell. Az illetékesek leszögezték: a karantén nem feltétlenül jelenti azt, hogy ezek a személyek koronavírussal fertőzöttek, és mindenkit arra intenek, hogy őrizzék meg nyugalmukat.

Kolozsvárra küldték a Csíkszéken karanténba helyezettek mintáit
galéria
Képünk illusztráció Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Két személyt Csíkszeredában, egy harmadikat pedig egy másik csíki településen helyeztek karanténba pénteken, mivel veszélyeztetett területekről tértek vissza a térségbe – erősítette meg a Székelyhonnak Adrian Pănescu, a Hargita Megyei Prefektusi Hivatal szóvivője.

Mint mondta,

mindhárman jó egészségügyi állapotnak örvendenek, nincsenek koronavírusos fertőzésre utaló tüneteik,

az előírások szerint azonban 14 napig mindenképpen karanténban kell maradniuk az olyan személyeknek, akik esetében fennáll annak a veszélye, hogy fertőzöttekkel kerültek kapcsolatba.

A szóvivő ugyanakkor cáfolta azokat a híreszteléseket, miszerint gyorstesztekkel helyben is ki lehetne mutatni a fertőzést.

Hargita megyében egyelőre semmilyen tesztek nem állnak rendelkezésre, ezért a három karanténba helyezett személytől vett mintát Kolozsvárra küldték.

Azt is elárulta, hogy a koronavírus-fertőzés kimutatására alkalmas központokban először az olyan személyektől vett mintákat elemzik, akiknek tüneteik is vannak, így

a veszélyeztetett területekről érkező, de egyébként egészségesnek tűnő személyek mintáinak kivizsgálása több időbe telik.

Ezáltal a Hargita megyei érintettek eredményeire legalább egy napot várni kell. A megyében eközben 95-re emelkedett a házi elkülönítésben lévők száma. 

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat