Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

 

Gyimesekben készítik fel a virtuózokat

Péter Beáta 2018. augusztus 28., 19:14
HIRDETÉS

Ugyanolyan eséllyel indulhassanak a székelyföldi tehetséges gyerekek is a klasszikuszenei porondon, mint a nagy zenei központok közelében élő társaik – többek között ezért is szervezte meg az ArtStart4U Egyesület a Virtuózok-mesterkurzust, amelyet a Borospataki Skanzenben tartanak augusztus 26. és szeptember 1. között. A táborban részt vevő 41 diák oktatói között világhírű művészeket is találunk.

Fotó: Veres Nándor

Tizenegy oktató foglalkozik egyéni és csoportos órákon a gyimesi skanzenben a gyerekekkel, tanácsokat adnak, ének- és zenélési technikákat tanítanak nekik. A tábor zenei vezetője Bolyky Zoltán karmester, Megyimóreczné Scmidt Ildikó és Szűts Apor a zongora kurzust vezetik, Lakatos György és Bonino Anna-Sofia a hegedű kurzust, Lugosi-Fazekas Dániel Ali a klarinétosokat tanítja, Kovács Lóránt a fuvolásokat, Oláh Boglárka az énekszakon korrepetitor, az énekeseket pedig a világhírű operaénekesek: Berle Sanford Rosenberg, Molnár Levente és Mester Viktória oktatják.

A diákok többsége Hargita, Kovászna és Maros megyéből érkezett, de Kolozsvárról és Nagyváradról is vannak résztvevők, valamint a Virtuózok tehetségkutató műsorból ismert magyarországi fiatalok közül is eljöttek néhányan.

HIRDETÉS

Az egész napos tanulás után esténként a tábor lakói előadásokat hallgathatnak a gyimesi zene kialakulásáról, hangszerekről, a Gyimes völgyében élő zenészekről, Székelyföldről, de táncoktatás, csángó est és kirándulás is szerepel a programban.

Fotó: Veres Nándor

A mesterkurzus zárásaként pedig szombat este házi koncertre várják az érdeklődőket.

Az a célunk, hogy elérjük azt a szintet, hogy a gyerekek örvendjenek egymás sikerének. Itt a táborban könnyebb kialakítani ezt a csoportszellemet.

„Ugyanakkor van egy olyan háttere is, hogy a zenei tehetséggel megáldott, székelyföldi gyerekek, akik hovatovább egyre inkább esélyesek, hogy a nemzetközi porondokra is eljussanak, vigyék Székelyföld jó hírét. Ezeket a gyerekeket a Jóisten kitűnő talentummal áldotta meg.

Fotó: Veres Nándor

De el kell fogadjuk, bármennyire is szeretjük a székelyföldi városokat, hogy nem egy budapesti vagy kolozsvári lehetőséggel talál kisvárosban lakni, ami a klasszikus zenével való foglalkozást, a komolyzenei képzést illeti. Ilyen szempontból hátrányban vannak, nem a tehetséggel, hanem a lehetőségekkel.

Ezeknek a gyerekeknek ezt a hátrányt próbáljuk a koncertekkel és mesterkurzusokkal segíteni, hogy könnyebben haladjanak előre

– fogalmazott a Székelyhonnak Molnár Csaba, a tábor egyik szervezője. Hozzátette, mivel a Magyar Kormány, valamint helyi vállalkozók, magánszemélyek támogatása nélkül ezeket a programokat nem tudnák megvalósítani, szép összefogás eredménye az, hogy a táborozó gyerekek tartalmas és hasznos útravalót kapjanak az egy hét alatt.

Berle Sanford Rosenberg légzéstechnikai gyakorlatokat tanít Fotó: Veres Nándor
Rendhagyó légzéstechnikai gyarkolat Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS