Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

 

Kilencezer lucfenyőcsemetét ültettek el a Hargitán

Fülöp-Székely Botond 2019. május 05., 10:44

Ásókkal, kapákkal és fenyőcsemetékkel teli vedrekkel vonultak ki a hétvégén a Hargitára a Szentegyházi Közbirtokossági Egyesület (SZKE) és a Szentegyházi Gyermekfilharmónia által toborzott önkéntesek, akik közösen dolgoztak a Csíki út mezeje elnevezésű rész újraerdősítéséén.

Fotó: Veres Nándor

A harmadik alkalommal megszervezett hargitai facsemete-ültetés után most már elmondható, hogy

inkább gyűlnek a fák a hegyen, mintsem fogynának

– fejtette ki lapunknak az SZKE vezetősége. Lőrincz Csaba, az egyesület alelnöke elmondta, az idei akciójukra mintegy 350 személy jött el, ami nagyjából megegyező az előző években tapasztalt érdeklődéssel. Ez jó, hiszen rendszerint a hasonló programok esetében évről évre csökken a résztvevők száma – magyarázta.

Fotó: Veres Nándor

Elmondása szerint mintegy kilencezer facsemetét ültettek el a helyszínen csupán néhány óra alatt, ami az önkéntesek szorgossága mellett a kedvező környezeti viszonyoknak is köszönhető. Nem volt túl meredek a terep, ugyanakkor a korábbi esőzéseknek köszönhetően fel volt lazulva a föld, így az ásás is könnyebben ment.

A munkát kertészek, erdészek és erdészmérnökök is segítették abban a reményben, hogy így több csemete marad meg és növekszik fává. A megmaradási esélyeket növeli az is, hogy a meteorológusok záporokat, zivatarokat jósolnak az elkövetkező napokra. Ettől függetlenül

a statisztika azt mutatja, hogy a kis fenyők húsz-harminc százaléka így is elpusztul majd.

Lőrincz mindemellett megjegyezte, a program részeként további kétezer magból kikelt kis fenyőt is elültettek a Szentegyházi Gyermekfilharmónia csemeteiskolájában.

Fotó: Veres Nándor

Konrád Dezső, az egyesület elnöke rámutatott, az akcióval környezettudatosságra is nevelnék az embereket, akik – véleménye szerint – jobban meg fogják becsülni az erdőt így, hogy részt vettek az ültetésében. „Ez egy hosszú távú befektetés mind a környezettudatosság, mind pedig a facsemeték felnövekvése szempontjából” – fogalmazott.

Lőrincz Csabával egyetértettek abban, hogy továbbra is szemléletváltásra van szükség Szentegyházán, ugyanis sokan nem értették meg, hogy az egész közösség számára fontos az erdő megléte.

Nem elég az, ha valaki csak az elején áll a jó ügy mellé, évről évre ki kell tartani az erdő megmentése, gyarapítása mellett.

Éppen ezért azt tervezik, hogy jövőre – az őrzési szerződés megkötése után – kötelezik az erdőtulajdonosokat, hogy részt vegyenek a hasonló megmozdulásokon.

https://media.szekelyhon.ro/pictures/udvarhely/aktualis/2019/08_majus/o_csemeteultetes-2019-vn-006.jpg
Fotó: Veres Nándor
https://media.szekelyhon.ro/pictures/udvarhely/aktualis/2019/08_majus/o_csemeteultetes-2019-vn-002.jpg
Fotó: Veres Nándor
https://media.szekelyhon.ro/pictures/udvarhely/aktualis/2019/08_majus/o_csemeteultetes-2019-vn-007.jpg
Fotó: Veres Nándor
https://media.szekelyhon.ro/pictures/udvarhely/aktualis/2019/08_majus/o_csemeteultetes-2019-vn-010.jpg
Fotó: Veres Nándor
https://media.szekelyhon.ro/pictures/udvarhely/aktualis/2019/08_majus/o_csemeteultetes-2019-vn-008.jpg
Fotó: Veres Nándor
https://media.szekelyhon.ro/pictures/udvarhely/aktualis/2019/08_majus/o_csemeteultetes-2019-vn-015.jpg
Fotó: Veres Nándor
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat