Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Kevésen múlt, hogy nem pusztultak éhen a Romániába tévedt keselyűk

Simon Virág 2019. április 17., 21:00 utolsó módosítás: 2019. április 17., 21:09

Két barátkeselyű tévedt Romániába, ám mivel nem volt mivel táplálkozniuk, nagyon legyengültek, ezért a madarászok segítő szándékkal befogták őket. Egyik Marosvásárhelyen, a másik Foksányban van.

Fotó: Milvus Csoport

Romániában teljesen kipusztultak a keselyűfajták, az utolsó 1990-ben költött, de azóta nem láttak ilyen madarat az országban. Az igazi keselyű-nagyhatalom Spanyolország, ahol törvénybe foglalták, hogy az elhullott állatok tetemét a mezőn kell hagyni, így biztosítva táplálékot a nagytestű madaraknak.

HIRDETÉS

Bulgáriában évek óta megpróbálják visszatelepíteni őket, Spanyolországból hoznak fiatal madarakat, amelyeket egy ideig röptetőben tartanak, és a közeli mezőre tesznek ki nekik tetemeket, hogy legyen mivel táplálkozniuk. Éjszakára azonban visszatérnek a röptetőkbe.

Mint Papp Tamástól, a Milvus Csoport Madártani és Természetvédelmi Egyesület vezetőjétől megtudtuk, nemrég értesítették őket a bolgár madarászok, hogy

két barátkeselyű elhagyta a röptetőket és Románia felé repült.

Mindkettő műholdas nyomkövetővel van ellátva. Egyikük Szeben közelébe ért, így a Milvus szakemberei elhatározták, hogy megkeresik.

Amikor rátaláltak, annyira le volt gyengülve, hogy könnyedén befoghatták. Marosvásárhelyre szállították, ahol a vadon élő sérült állatokkal foglalkozó Vets4Wild Egyesület állatorvosai segítettek ellátni a madarat. A Juan nevű barátkeselyűnek 285 centiméter a szárnyfesztávolsága, és jelenleg 5,5 kilogramm a súlya. Egy alkalommal két kilogramm húst is képes elfogyasztani. Jelenleg a vásárhelyi madárrehabilitációs központban van.

Papp Tamás továbbá elmondta, hogy a másik madár kirepült az országból, majd visszatért, és berepült egy foksányi udvarra. A lakók értesítették a sürgősségi hívószámon az illetékeseket, a csendőrség őket, ők pedig egy helyi madarászcsoportot. Az ő szakembereik mentek ki és vitték el a szintén legyengült barátkeselyűt egy rehabilitációs központba.

A Milvus Csoport vezetője kifejtette,

a madarak azért gyengültek le, mert dögökkel táplálkoznak, Romániában viszont az elhullott állatokat nem szabad a mezőn hagyni.

Az elütött kutyák és macskák pedig az úton vannak, ám oda nem tud leszállni a madár, és veszélyes is volna számára, mert falatozás közben elüthetnék. A Romániába tévedt két  barátkeselyűért a szükséges papírok beszerzése után el fognak jönni a bolgár madarászok, és hazaviszik őket.

Papp Tamástól megkérdeztük, Romániában van-e szándék arra, hogy visszatelepítsék a kipusztult keselyűfajokat. Mint elmondta, pár évvel ezelőtt végeztek egy tanulmányt, melynek során azt mérték fel, hogy ha a Retyezát Nemzeti Parkba visszatelepítenék a keselyűket, volna-e ott elég ennivalójuk. Akkor kiderült, hogy nem, az embereknek is kellene táplálékot biztosítaniuk számukra. Ma azonban már országszerte sok juh van, így ha megváltoztatnák a törvényt, és megengednék, hogy a tetemek a mezőn maradjanak, talán újra lehetne telepíteni a természetben fontos tisztító szerepet betöltő keselyűket. 

Érdekességként Papp Tamás elmondta, hogy Afrikában azért pusztult ki a keselyűállomány nagy része, mert az orvvadászok rájöttek, hogy az elefánt- és orrszarvútetemekre százával érkező dögkeselyűk odavonzzák a hivatalos szerveket is, ezért elkezdték mérgezni a madarakat. Indiában pedig az állomány 90 százaléka azért pusztult el, mert az állatorvosok nagy mennyiségű diclofenacot használtak, és az állattetemeket megevő keselyűk ettől hullottak el.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS