Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Kevesebb emberrel is hatékonyabb téli útkarbantartást ígérnek

Gergely Imre 2020. január 08., 14:57
HIRDETÉS

Hat helyett két ember is el tudja végezni a gyergyószentmiklósi közutak jég- és hómentesítését. A decemberben munkába állt célgéppel nem lesz olcsóbb, de mindenképpen hatékonyabb a téli útkarbantartás.

Elöl tol, hátul szór. A város jutányos áron szerezte be a multifunkcionális gépet Fotó: Gergely Imre

A korábbi teleken hat ember és két jármű kellett ahhoz, hogy a gyergyószentmiklósi közutak megtisztuljanak a hótól, jégtől. Egy gép tolta a havat, majd jött a traktor, amelynek pótkocsijáról több ember lapáttal szórta az útra a homokot és sót. Ezt

a korszerűtlen módszert váltotta fel az Unimog 500-as haszonjármű bevetése.

Len Emil alpolgármester mutatta be a gép előnyeit: a két tonna csúszásgátlót szállító gép orrára szerelt hótolóval takarítja az utat, míg hátul a sószóró eszköz egyenletesen juttatja az útra a homokot, sót. Ez szabályozható, attól függően, hogy milyen mennyiségre van éppen szükség.

A jármű két rakodással képes a város forgalmasabb útjain elvégezni a feladatát.

Mint Len Emil közölte, a gépet az önkormányzati tulajdonú Vitalissima vásárolta, a város hozzájárulásával. Az 50 ezer euróért vett Unimog nem új, de kifogástalan állapotban van. Egy ilyen gép újan 300 ezer euróba kerülne, vagyis Gyergyószentmiklós számára megfizethetetlen volna – tette hozzá az alpolgármester. A régi gépek és az azokat működtető emberek is bevethetők, ha szükséges, azaz

nagyobb havazás esetén párhuzamosan dolgozva takaríthatják a közutakat.

A téli útkarbantartás így lényegesen könnyebb, de gyakran találkoznak olyan akadályokkal, amelyek komolyan megnehezítik ezt: a lakónegyedek szűkebb útjain sokszor előfordul, hogy az összevissza parkoló autók miatt nem tud elhaladni a 3,2 méter széles hótolóval felszerelt gép. Kérik az autósokat, hogy legyenek erre tekintettel, és úgy parkoljanak, hogy ne okozzanak fennakadást.

HIRDETÉS

Az új eszköz nemcsak télen használható, más funkciók ellátására is alkalmas. Tervezik, hogy nyárra az árkok szegélyének takarítására egy fűkaszával szerelik fel. Még azelőtt azonban egy új kistraktor beszerzésén gondolkodik az alpolgármester, amellyel a járdákról takarítanák le a havat és jeget.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS