Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

 

Kétévfordulós búcsút ültek a megújuló máréfalvi templomban

Molnár Melinda 2019. november 03., 18:05
HIRDETÉS

Lépésről lépésre korszerűsítik a 110 éve felszentelt máréfalvi istenházát. Az idei Szent Imre-búcsún hálát mondtak, hogy 280 éve, 1739-ben kapott először helyben lakó plébánost Máréfalva, és azóta folyamatosan van papja az egyházközségnek. A szentmise főcelebránsa és szónoka Tamás József püspök azt is elmondta, hogy az 1600-as évek közepétől 28 papot és szerzetest adott az egyházmegyének ez a falu.

Fotó: Veres Nándor

I. (Szent) István király Imre herceget egyházi szolgálatra szánta, ám Ottó herceg korai halála miatt Imrét kellett a kormányzásra nevelni. (Szent) Gellért bencés szerzetes, püspök vezetésével készült. Tragikus halála miatt végül örökös nélkül maradt a magyar trón – idézte fel az ünnep szónoka. Imre herceg legendái tisztaságát dicsérik, „liliomos hercegként” maradt fenn a köztudatban.

Lehet-e ma példakép a fiatalok számára Szent Imre herceg?

– tette fel a kérdést.

HIRDETÉS

Akinek füle van, hallja meg!

Jézus jó ismerője volt környezete és kora bűneinek, mégis meghirdette: „boldogok a tiszta szívűek”. És úgy küldte övéit, akik hallgattak szavára, hirdetni az evangéliumot, „mint bárányokat a farkasok közé”.

Mindig voltak és vannak, akik vállalják a Jézus tanítása szerinti erkölcsi magaslatot, a tisztaság megélését

– mutatott rá a püspök.

Fotó: Veres Nándor

Isten a parancsokat nem az ember ellen, hanem érte adta. Úgy kellene megborzadnunk a bűnnek, mint erőnek a rombolástól, amint a fékevesztett tűz, víz, avagy a természet egyéb erőinek tombolásától elborzadunk. Hasonlóképpen a tűzhöz, avagy vízhez, Istentől kapott teremtő erőnk áldás, ám ha gátat tör, átokká válik.

Akinek füle van, hallja meg, mit mond a Lélek

– tanácsolta Tamás József püspök. – Hogy az élete tudjon olyanná válni, amilyennek Isten elképzelte számára, és ami széppé, értékessé tudja tenni az emberi létet.

Fotó: Veres Nándor

Köszönetek, köszöntések

A szentmise végén a helyi plébános, Sebestyén Ágoston köszönetet mondott a pártfogó és példakép, Szent Imre ünnepéért a Jóistennek, a paptestvéreknek, a közelebbről és távolabbról érkezett vendégeknek. Kiemelten köszöntötte a farkaslakiakat és az egrestőieket.

Tamás József püspök közelgő, 75. születésnapjáról az egyházközség nevében emlékezett meg. A plébános köszönetet mondott az egyháztanácsnak, Lukács Sándor gondnoknak és a híveknek a sok segítségért, támogatásért.

A szentmise áldása előtt Tamás József püspök felolvasta Jakubinyi György érsek levelét, amellyel a lelkipásztori kisegítői tanfolyamot végzett Kandó Csabának áldoztatási engedélyt adott. Szeretné, hogy az egyházközség fogadja szeretettel liturgikus szolgálatát.

Korszerűsödő szent hajlék
A Szent Imre herceg emléknapjára érkezők láthatták azt is, milyen nagyléptékű munkálatok zajlanak a templom környezetében. Ahhoz, hogy felszámolják a templomtest, a falak vizesedését, dréneztek, felszedték a beton járdát, térkövekkel rakták ki a járófelületeket és tereprendezés is zajlott a templomkertben. Jövő héten cserélik ki a régi ablakokat – tudtuk meg Sebestyén Ágoston plébánostól. A munkálatokat Magyarország Kormányának Emberi Erőforrás Minisztériuma ötmillió forinttal támogatta, a fennmaradó összeg pedig a helyi hívek adománya.
Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS