Két típusú ösztöndíjnak mondhatnak búcsút a diákok ettől a tanévtől

Két típusú ösztöndíjnak mondhatnak búcsút a diákok ettől a tanévtől

A vidéki diákoknak szóló szociális ösztöndíjról eddig is volt vita

Fotó: Veres Nándor

Változásokat hozott az új tanév az ösztöndíjak rendszerében is: megszűnt a vidéki térségekből származó diákok szociális ösztöndíja, ami miatt a nép ügyvédje (ombudsman) is bírálta az oktatási minisztériumot, ugyanakkor elesnek az ötödikesek az érdemösztöndíj lehetőségétől. Vannak érvek és ellenérvek a változások mellett, az új módszertan azonban világosabb és kevesebb értelmezésre ad lehetőséget.

Szász Cs. Emese

2022. szeptember 14., 08:582022. szeptember 14., 08:58

Az ösztöndíjak odaítélésének új kritériumait szabályozó miniszteri rendelet hétfőn jelent meg a Hivatalos Közlönyben, Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter szerint

úgy módosítottak, hogy valóban a nehéz szociális helyzetben lévő, illetve a jó teljesítményt nyújtó diákok legyenek a kedvezményezettek.

A legtöbb kritika két változtatás miatt érte a minisztériumot. Egyrészt amiatt, hogy

  • kikerült az ösztöndíjak közül az a szociális juttatás, amelyet azok a vidéki környezetből származó diákok kaphattak, akik kénytelenek egy másik helyre menni középiskolába, mert otthonukban nincs ilyen oktatási intézmény;

  • ugyanakkor az 5. osztályos tanulóknak nincs ezután joguk érdemösztöndíjat kapni.

Meglepő és igazságtalan döntés?

A változtatás miatt a Nép Ügyvédje is bírálta az oktatási minisztériumot, közleményében azt írja, hogy a vidéki középiskolák ösztöndíjainak megszüntetése a vidéki és városi diákok közötti egyenlőtlenségek fennmaradásával és elmélyülésével fenyeget, ami a Művelt Románia elnevezésű felzárkóztatási programmal sincs összhangban.

Idézet
A szociális ösztöndíjak e kategóriájának megszüntetéséről szóló döntés ugyanolyan meglepő, mint amennyire igazságtalan, mivel a vidéki térségekből származó hallgatókat érinti, akik kénytelenek egy másik helyre menni középiskolába, mert otthonukban nincs ilyen oktatási intézmény. Ráadásul az oktatási minisztérium nem jelentette be nyilvánosan, bár erre a törvény rendelkezései szerint jogi kötelezettsége volt

– áll a közleményben. „Függetlenül attól, hogy hol született, milyen a családi helyzete, vagy etnikai hovatartozása, minden gyermeknek joga van a minőségi oktatás, és biztosítani kell számukra az egyenlő esélyeket az oktatás és a későbbi hozzáférést a munkaerőpiacon” – áll a közleményben.

Az Országos Hallgatói Tanács sem ért egyet a vidéki ösztöndíjak megszüntetésével, ők is az egyenlőtlenséggel érvelnek, illetve

azzal vádolják a szaktárcát, hogy nem közvetítette nyilvánosan az ösztöndíjak odaítélésének kritériumaiban bekövetkezett változásokat.

Galéria

Fotó: Veres Nándor

Azért, mert vidéki, nem biztos, hogy rászorul

Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter azonban azt nyilatkozta, hogy nem érthet egyet azokkal, akik azt szorgalmazzák, hogy a nagyvárosok melletti kisebb településeken élő, jómódú tanulók, akik bejárnak iskolába Bukarestbe, Kolozsvárra, Temesvárra, Nagyszebenbe, szociális ösztöndíjat kapjanak, míg a valóban rászoruló tanulók ösztöndíját jelentősen lecsökkentenék. Cîmpeanu emlékeztetett, hogy

a szociális ösztöndíjra a szociális, gazdasági vagy egészségügyi szempontból nehéz helyzetben lévő tanulók jogosultak.

Ennek költségvetése 2022-ben ötször nagyobb, mint 2020-ban volt (1,332 milliárd lej, míg két éve 270 millió lej volt). Minden tanuló, aki ilyen helyzetben van, az év minden hónapjában 200 lejes szociális ösztöndíjat kap. Ehhez a kategóriához tartoznak többek között a fogyatékkal élő vagy krónikus beteg, illetve a gyermekotthonban nevelkedő iskolások, valamint azok is, akik árvák vagy félárvák.

Az ösztöndíjaktól függetlenül ugyanakkor az állam biztosítja minden tanuló utazási költségeit az iskola és azon település között, ahol a diák lakik

– hangsúlyozta a miniszter.

Egyértelműbb a módszertan

A vidéki diákoknak szóló szociális ösztöndíjról eddig is volt vita, hogy korrekt vagy sem – mondta el a Székelyhonnak Tamási Zsolt, a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Gimnázium aligazgatója, aki önkormányzati képviselőként az oktatási bizottságban az ösztöndíjakkal is foglalkozik.

Idézet
Egyrészt a vidéki diákok az ösztöndíj mellett visszakapták az ingázás költségeit is, másrészt – hogy egy konkrét példával éljek –, furcsa volt, hogy egy diák attól függően kap vagy nem kap plusz támogatást, hogy mondjuk a Marosvásárhely határában lévő Marosszentgyörgy tábla egyik vagy másik oldalán lakik.

Szociálisan nem biztos, hogy csak azért, mert a tábla túloldalán lakik, rászorult ennek az ösztöndíjnak a folyósítására. Másrészt az volt a kitétel, hogy olyan településről érkezik, ahol nincs líceumi oktatás, de ez nem volt elég pontos. Ha valakinek Nyárádszeredában van lehetősége középiskolában tanulni, de ő Marosvásárhelyre jár, mert matek-fizikát tanul és arra nincs lehetőség Nyárádszeredában, akkor ő jogosult vagy nem erre az ösztöndíjra?

Idézet
Idén akkor ezek már nem lesznek kérdések, maradnak azok a szociális helyzetek, amelyek tényleg szociális helyzetek: akár az árvaság, akár a kisjövedelem, akár a betegség miatti szociális esetek. Ezek halmozhatók egy másik ösztöndíjjal, legyen az teljesítmény-, érdem- vagy tanulmányi ösztöndíj

– magyarázta Tamási Zsolt. Hozzátette, vannak érvek és ellenérvek a vidéki ösztöndíj megszüntetése mellett, de az biztos, hogy a mostani módszertan egyértelműbb, világosabb, minden helyzetre konkrét az utalás és kevesebb értelmezési lehetőséget ad: akik jogosultak a szociális ösztöndíjra, azok egyértelműen jogosultak rá.

Galéria

Fotó: Rab Zoltán

Az ötödikesek érdemösztöndíj nélkül maradnak

Tamási Zsolt egyúttal jelezte: ő is egyértelműen sajnálja, hogy az ötödikesek kimaradnak az érdemösztöndíj megszerzésének lehetőségéből.

Az új módszertan szerint ugyanis érdemösztöndíj a 6-12. osztályosoknak jár, ha a médiájuk 9,50 feletti, az ötödikesek meg azért esnek ki, mert negyedik osztályban nem volt jegy szerinti értékelés.

Az eddigi években az ötödikesek, ha első félévben nem is kaphattak érdemösztöndíjat, második félévben megkaphatták azt az első félév általánosa alapján. Most azonban, amikor nem félévekből, hanem modulokból áll a tanév, és csak év végén zárják le a diákokat, nem lesz erre lehetőség.

Az ötödikesek most szociális-, teljesítmény- vagy tanulmányi ösztöndíjat kaphatnak. Utóbbit akkor, ha negyedik végén minden tantárgyból nagyon jó minősítéssel zárták le őket

– magyarázta az aligazgató. Hozzátette, az ösztöndíjakra a kéréseket szeptember 25-éig gyűjtik az iskolák titkárságain, de hogy mikor lesz ezekből konkrét pénzösszeg, azt még nem tudni.

Idézet
Először meg kell jelenjen a Hivatalos Közlönyben az ösztöndíjak mértékéről szóló kormányrendelet, az alapján tanácsülésen szavazunk az ösztöndíjakról, vagyis arról, hogy hozzátesz-e ezekhez vagy sem az önkormányzat, mert a kormányrendelet a minimumot szabja meg, az önkormányzatok emelhetnek ezeken

– magyarázta Tamási Zsolt.

A kormány amúgy 1,432 milliárd lejt fordít ösztöndíjakra ebben a tanévben.

Eredetileg 1,032 milliárd lejt szántak volna erre a célra, ám az augusztusi költségvetés-kiigazításkor az összeget kiegészítették 300 millió lejjel.

Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter emlékeztetett arra, hogy az előző tanévben mindössze 645 millió lejes volt az ösztöndíjkeret, 2020-ban pedig csak 270 millió lejes.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. február 23., péntek

Kell egy bizonyos érettség ahhoz, hogy az ember románul vagy magyarul tanuljon

Közkívánatra – már harmadik alkalommal – felső korhatár nélkül lehet jelentkezni román és magyar nyelvtanfolyamokra Sepsiszentgyörgyön. 35 év fölött is egyre többen éreznek rá arra, hogy mennyire fontos szót érteni a többségi vagy kisebbségi közösséggel.

Kell egy bizonyos érettség ahhoz, hogy az ember románul vagy magyarul tanuljon
2024. február 23., péntek

Nagy területen kapott lángra a száraz aljnövényzet

Egyre gyakoribb a tarlótűz Maros megyében: csütörtök délután 20 hektáron pusztítottak lángok a száraz aljnövényzeten – tájékoztat a Maros megyei tűzoltóság.

Nagy területen kapott lángra a száraz aljnövényzet
2024. február 23., péntek

Dolgozni kell érte, ezért a jogosultak egy része nem kéri a segélyt

Megnőtt a szociális segélyt és a családi pótlékot felváltó segély, a felzárkóztatási minimáljövedelem értéke, így több pénzt kapnak idéntől a juttatásra jogosultak. Legalábbis azok, akik továbbra is igényt tartanak az összegre.

Dolgozni kell érte, ezért a jogosultak egy része nem kéri a segélyt
2024. február 22., csütörtök

Soós Zoltán: a város költségvetése érvényes és már dolgozunk vele

A közpénzek elköltésének felülvizsgálata a Számvevőszék dolga, nem pedig a prefektusi hivatalé – zárta rövidre megkeresésünkre Marosvásárhely polgármestere, amikor arról érdeklődtünk, hogyan értelmezi a prefektus költségvetéssel kapcsolatos felvetését.

Soós Zoltán: a város költségvetése érvényes és már dolgozunk vele
2024. február 22., csütörtök

Kilenc akácfát vágott ki három fiatal, őrizetbe vették őket

Kilenc akácfát vágott ki három fiatal a maros megyei Szászbogácson, 24 órára őrizetbe vették őket.

Kilenc akácfát vágott ki három fiatal, őrizetbe vették őket
2024. február 22., csütörtök

Vita előzte meg, de igazságosabb bérezést szavaztak meg az önkormányzati alkalmazottaknak Gyergyószentmiklóson

Az önkormányzati alkalmazottak fizetésének megállapítása kapcsán merült fel egy szokásos személyeskedő vita a gyergyószentmiklósi képviselő-testület csütörtök délutáni ülésén. A hazugság szó most sem hiányzott a repertoárból.

Vita előzte meg, de igazságosabb bérezést szavaztak meg az önkormányzati alkalmazottaknak Gyergyószentmiklóson
2024. február 22., csütörtök

Távoli nyelvrokonaink kézzelfogható közelségben – Udmurtföldről nyílik kiállítás Sepsiszentgyörgyön

Rendhagyó, néprajzi témájú kiállítást nyitnak meg a sepsiszentgyörgyi Lábasház emeleti termeiben. A tárlat megálmodói Udmurtföldet hozzák el Székelyföldre.

Távoli nyelvrokonaink kézzelfogható közelségben – Udmurtföldről nyílik kiállítás Sepsiszentgyörgyön
2024. február 22., csütörtök

Nőtt a közúti balesetek száma, egyre több a drogot fogyasztó gépkocsivezető

Maros megyében tavaly 121 olyan gépkocsivezetőt azonosítottak, akik tiltott szerek fogyasztása után ültek volánhoz. Míg ez a szám nőtt, a súlyos közúti balesetek száma csökkent a megyében – derült ki a megyei rendőrség évértékelőjéből.

Nőtt a közúti balesetek száma, egyre több a drogot fogyasztó gépkocsivezető
2024. február 22., csütörtök

Pályázati úton több mint 3 millió lejt oszt szét Kovászna Megye Tanácsa

Ismét meghirdette Kovászna Megye Tanácsa a civil szervezeteknek és az egyházközségeknek szóló pályázatát. Idén is nyolc kategóriában lehet igénylést benyújtani.

Pályázati úton több mint 3 millió lejt oszt szét Kovászna Megye Tanácsa
2024. február 22., csütörtök

Új elnököt és küldötteket választanak a csíkszeredai RMDSZ-szervezetbe

Folyamatban vannak a tisztújítások az RMDSZ Csíki Területi Szervezetéhez tartozó helyi szervezetekben, ahol a Helyi és Városi Küldöttek Tanácsainak (HKT/VKT) tagjait és elnökeit választják meg.

Új elnököt és küldötteket választanak a csíkszeredai RMDSZ-szervezetbe
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM