Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Kérdőre vonták a szakigazgatót, megszavazták a kazánokra a pénzt

Simon Virág 2019. december 05., 19:04
HIRDETÉS

Rövidnek ígérkező, de veszekedésbe torkolló rendkívüli tanácsülés volt Marosvásárhelyen csütörtökön. Többek között perrel fenyegették a marosvásárhelyi városháza iskolákért felelős igazgatóját, ha még egyszer előfordul, hogy becsmérlő szavakkal illeti a tanácsosokat, és őket teszi felelőssé, amiért az iskolák fűtés nélkül maradtak.

Fotó: Haáz Vince

Több marosvásárhelyi iskolában is elromlott pár nagyteljesítményű kazán, a megmaradt egységek viszont nem tudták kifűteni az osztálytermeket vasárnap és hétfőn – számoltunk be korábban. A városháza iskolákért felelős igazgatója, Horaţiu Lobonţ szerdán az önkormányzati képviselőket tette felelőssé a kialakult helyzetért, azt nyilatkozva, hogy

sem az idei költségvetésben, sem a kiegészítésekkor nem hagytak jóvá kazánvásárlásra egyetlen lejt sem.

Rendkívüli tanácsülés

Csütörtök délre rendkívüli tanácsülést hívtak össze, amelynek egyetlen egy napirendi pontja volt: átcsoportosítani a szakigazgatóságnak eddig jóváhagyott, de el nem költött pénzek egy részét, hogy

hét nagyteljesítményű gázkazánt vásároljanak, illetve, hogy törlesszék az egyházaknak az elmaradt bérleti díjakat.

HIRDETÉS

A kazánokra megvásárlására és felszerelésére 155 ezer lejt csoportosítottak át, a Bolyai Farkas Gimnázium, az Unirea Főgimnázium és a Művészeti Gimnázium elmaradt bérleti díjára pedig 150 ezer lejt. A tanácsülésen többen felszólaltak a román és magyar önkormányzati képviselők közül is, azt sérelmezve, hogy a városháza sajtóirodája és Horaţiu Lobonţ

egy hivatali fejléccel kiadott közleményben a tanácsosokat őrülteknek, felelőtleneknek nevezték, azt állítva, hogy 3000 óvodás és iskolás korú gyermeket veszély fenyegetnek.

Radu Bălaş, a Szabad Emberek Pártjának önkormányzati képviselője azt mondta, hogy az elromlott kazánok nem jelentenek veszélyt a gyermekekre nézve és egyetlen közalkalmazottnak nincs joga, hogy kérdőre vonja, becsmérelje a választott képviselőket. „Nem ez az első alkalom, hogy az iskolákért felelős szakigazgató a tanácsosokat teszi felelős azért, mert ő nem végezte jól a munkáját. Idén egyetlen egyszer sem láttam olyan kérést, amely az iskolai kazánok cserére vonatkozott.

Ha még egyszer előfordul, hogy a városháza sajtóirodája, vagy igazgatói nyilvánosan, a városháza fejlécével ellátott közleményben sértegetnek minket, valótlanságot állítanak rólunk, mi bírósághoz fordulunk!

– fogalmazott.

Nappal sem emelkedett fagypont felé a hőmérséklet, mindenhol füstölnek az iskolai kazánok Fotó: Haáz Vince

Lobonţ: csak a munkámat végzem

Vajda György, RMDSZ-es tanácsos is felháborítónak tartotta, hogy az iskolákért felelős igazgató becsmérlően beszélt a tanácsosokról és elmondta, hogy mint az egyik érintett iskola, a Liviu Rebreanu vezetőtanácsának tagja, iratokkal tudja bizonyítani, hogy

az iskola már 2017-ben kérte, hogy cseréljék ki a kazánokat, mert gondok vannak velük, de a Lobonţ által vezetett szakigazgatóság semmit nem lépett.

Csiki Zsolt, az  RMDSZ-es frakció vezetője arról beszélt, hogy míg tavaly az iskolákért felelős szakigazgatóság 27 millió lejes költségvetése volt, idén az eredeti költségvetésben 32 milliót, az ezt követő kiegészítések során pedig újabb 7 millió lejt hagytak jóvá számukra. Ez azt jelenti, hogy idén 12 millió lejjel többől gazdálkodhattak volna.

November végén ebből az összegből csupán 20 900 000 lejt költöttek el, vagyis még 18 millió lej a rendelkezésükre áll.

Lobonţ, sokkal szelídebben azt hajtogatta, hogy a város 25 ezer óvodás és iskolás gyermek érdekében dolgozik és minden megtesz, hogy számukra megfelelő oktatási körülményeket biztosítson. Újra elmondta, hogy a Liviu Rebreanu és a Friedrich Schiller iskolákban és a hozzájuk tartozó óvodákban mínusz 10 Celsius-fokban a működő kazánok nem tudják kifűteni az épületeket.

Végül a jelenlevők egyöntetűen megszavazták a kazánok vásárlására kért összeget.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS