Karácsonyfa-vásárlás: népszerűek a Dániából származó Nordmann típusú fenyők Székelyföldön

Karácsonyfa-vásárlás: népszerűek a Dániából származó Nordmann típusú fenyők Székelyföldön

Eltérő ajánlatok. A helyszín mellett a fák mérete és fajtája is befolyásolja az árak alakulását

Fotó: Veres Nándor

Mintegy másfél héttel szenteste előtt már mindegyik nagyobb székelyföldi városban megjelentek a karácsonyfaárusok, illetve a nagyáruházak is feltöltötték a készleteiket. A fenyők árát a helyszín, a fajta és a méret is befolyásolja. Már nem meglepő, hogy minden helyszínen vásárolhatunk Dániából származó Nordmann típusú fenyőket.

Székelyhon

2021. december 15., 21:572021. december 15., 21:57

A tavalyihoz hasonló áron lehet beszerezni a karácsonyfának szánt fenyőket a nagyobb székelyföldi városokban. A kisebbeket helyszíntől függően 30–50 lejért kínálják, 70–150 lejért már nagyobb fákat is kaphatunk, de láttunk 700 lejért hét méter magas fenyőt is.

Bővebb kínálat

A korábbi évekhez képest több helyszínen kínálnak eladásra karácsonyfának való fenyőt Csíkszeredában. Többek között újdonságnak számít, hogy a Hargita utcai bolhapiacon is kaphatók fenyők, Lakatos Róbert menedzser szerint az volt a céljuk, hogy új funkciót adjanak a létesítménynek.

Dániából származó, 1,20–2,50 méter magas Nordmann-fenyőket árusítanak 70 és 200 lej közötti áron. Emellett kérésre ingyen becsomagolják és méretre vágják a fákat.

A bolhapiacon minden nap 9 és 17 óra között várják a vásárlókat.

Ugyancsak vágott fenyőt szerezhetnek be az érdeklődők a csíkszeredai Majláth Gusztáv Károly téren, ahol négy alcsíki árus kínálata közül választhatnak. Egyikük például 80–150 centiméter magas Nordmann-fenyőket kínál 80 és 150 lej közötti áron, míg egy másik eladó Dániából származó Nordmann-fenyőket és Hargita megyei ezüst-, illetve lucfenyőket árusít 80 és 200 lej közötti áron, mérettől függően. Ezen a helyszínen hétfőtől péntekig 8 és 19 óra között várják a vásárlókat december 24-ig.

Fotó: Veres Nándor

A csíkszeredai Dedeman barkácsáruháznál vágott és cserepes Nordmann-fenyőket is árusítanak.

A legkisebb, 100–140 centiméteres fenyők 42,90 lejbe kerülnek, a 170–210 centiméter közöttiek 79,90 lejbe, de vannak sokkal magasabb, akár 3,5 méterig terjedő fák is 200–300 lej közötti áron.

Ugyancsak vágott és cserepes fenyőket árusítanak továbbá a csíkszeredai református templommal szembeni magánterületen is, ahol szintén Dániából származó Nordmann-fenyők kaphatók. A cserepesek 140–180 lejbe kerülnek, a vágottak pedig átlagosan 90–250 lejbe, de van egy 700 lejes, hét méter magas fenyőfájuk is. Ezen a helyszínen hétfőtől szombatig 9 és 19 óra, vasárnap pedig 10 és 18 óra között várják a vásárlókat.

Érdemes időben beszerezni

Székelyudvarhelyen tizenkét vállalkozásnak adott ki szezonális fenyőfaárusításra vonatkozó engedélyt a polgármesteri hivatal – tudtuk meg Zörgő Noémi sajtószóvivőtől. Ebben benne vannak azok a cégek, amelyek külföldről hozzák be az árut, valamint azok a termelők is, akik maguk vágták ki a fákat.

A törvény értelmében fenyőfát idén is csak magánterületen szabad árusítani, a városlakók ennek megfelelően a már évek óta megszokott helyekről szerezhetik be az ünnepi fát.

A választék határtalan. Ma már minden nagyobb településen beszerezhetők a Nordmann-fenyők is

Fotó: Erdély Bálint Előd

Többnyire Nordmann-fenyőt árulnak, de több helyen található import vagy helyi ezüst- és lucfenyő is. Mérettől és típustól függően alakulnak az árak:

Székelyudvarhelyen 30–300 lej között lehet fenyőfát vásárolni.

Az árusok felhívják továbbá a figyelmet arra, hogy

mintegy 13 ezer fa érkezett a városba, ennél több már nem is jön, tehát érdemes időben beszerezni.

Favisszaváltási lehetőség

Marosvásárhelyen egyrészt a nagyáruházakban és a Romsilva állami erdészet kirendeltségén lehet karácsonyfát vásárolni. A barkácsáruházakban vágott Nordmann-fenyőt árulnak különböző méretben. Általánosan a 100–120 centiméteresek 35 lejbe kerülnek, 170 centiméterig 60 lejbe, míg a 210 centiméteresekért már 80 lejt kell elkölteni.

A hivatalokba, templomokba való 250 centiméternél nagyobb fenyőfákat is lehet vásárolni, áruk 99 lej.

A barkácsáruházakban vannak cserepes fenyők is, ezek a vágottnál drágábbak, az alig másfél méteres 100 lejbe kerül. Több helyen van favisszaváltási lehetőség is, ami azt jelenti, hogy a tőlük vásárolt vágott fenyőt később visszaveszik, és cserébe levásárolható értékjegyet adnak.

Fotó: Erdély Bálint Előd

A marosvásárhelyi napi piacokon is megjelentek már az árusok, legtöbbjük lucfenyőt árul, kevesebb náluk a termesztett Nordmann-fenyő. Az árak 30 lejtől kezdődnek, de egy embernagyságú karácsonyfáért már 50–100 lejt is kérnek.

Aki csak pár fenyőágat szeretne a vázába, azt is kaphat a piacokon.

Az erdészeti hivatal megyei kirendeltsége továbbá idén mintegy ezer lucfenyőt bocsát az érdeklődők rendelkezésére. Korábbi években kétezernél is több fenyőt vágtak ki, de tavaly kevés volt az érdeklődés, így idén kevesebbet szeretnének értékesíteni. A lucfenyők egy része földlabdás, ami azt jelenti, hogy egy nagy vederebe kell helyezni és az ünnepek után ki lehet a kertbe ültetni. Áruk 25–30 lej között van, mérettől függően. Az erdészeti hivatalnak vannak cserepes ezüstfenyői is, ezek ára 65 lej. Marosvásárhelyen a Jedd felé vezető út szomszédságában levő kirendeltségen, a volt rókatenyésztő állomásnál lehet a fákat beszerezni.

Fehér- és Nordmann-fenyőket kínálnak

Gyergyószentmiklóson több helyi kereskedő is forgalmaz karácsonyfának való fenyőket, a kínálat igencsak gazdag: kisebb vagy több méter magas tűlevelűek is kaphatók a vásárló igényeinek és pénztárcájának megfelelően. Az egyik árussal beszélgetve megtudtuk,

a helyi fehérfenyők mérettől függően 50 és 100 lej közötti áron kaphatók, de népszerűek a Nordmann-fenyők is, amelyeket Magyarországról, illetve Dániából hoznak.

A Magyarországon termesztetteknek kevésbé mélyzöld a színük, mint a dánoknak (ezt a csapadékmennyiség közötti különbség okozza a kereskedő elmondása szerint), és valamivel alacsonyabb az áruk: mérettől függően 70 és 150 lej között kínálják őket.

Fotó: Gergely Imre

A dán fáknál öt különböző kategória is van, mérettől és minőségtől függően 80 és 350 között van az áruk, de vásároltak tőlük már 500 lejért is egy négy méter magas fát.

Az átlagos, tömbházlakásba való méretűek 150 és 250 közötti áron vásárolhatók meg. Egy másik kereskedő hirdetésében 80 lejtől már 150 cm-es fenyőt, 110 lejtől két métereset, vagy 180 lejért a nagy belmagasságú szobákba illő rózsa-fehér jelölésű fákat kínál. Ott az árak 70-től 390 lejig terjednek.

Nordmann-fenyők

A kaukázusi jegenyefenyő (Nordmann-fenyő, nordmannfenyő, Abies nordmanniana) dísznövényként már Romániában is terjedő, karácsonyfaként is divatos örökzöld, a jegenyefenyők (Abies) Nordmanniana fajcsoportjának egyetlen tagja. Megkülönböztető nevét Alexander von Nordmann finn zoológusról kapta. Mivel ez a név a normannokra, illetve a róluk elnevezett Normandiára emlékeztet, a köznyelvben a „normann”, illetve „normand” fenyő név terjedt el – olvasható a Wikipédián.

szóljon hozzá!
Székelyhon napilap IV. évfolyam, 121. szám
Székelyhon napilap IV. évfolyam, 121. szám

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2022. március 23., szerda

Hamarosan folytatják a munkát a tibódi útleszakadásnál

Az aszfaltozás, illetve kisebb földmunkálatok maradtak hátra a Tibód határában leszakadt út kijavításából, amelyet hamarosan el is kezd a kivitelező. A tervek szerint nyáron befejeződik az építkezés.

Hamarosan folytatják a munkát a tibódi útleszakadásnál
2022. március 23., szerda

Fejlesztik a háromszéki szociális ellátórendszert

Kétmillió eurót fektettek a háromszéki szociális ellátórendszer fejlesztésébe a SERA Románia Alapítvány támogatásával, tájékoztat Kovászna Megye Tanácsa.

Fejlesztik a háromszéki szociális ellátórendszert
2022. március 23., szerda

Riasztást küldtek a tarlóégetések miatt

Szerdán tizenhat alkalommal riasztották Maros megyében a tűzoltókat tarlóégetés következtében szétterjedő lángok miatt. A vészhelyzeti felügyelőség riasztást is küldött a lakosságnak telefonos applikáción keresztül.

Riasztást küldtek a tarlóégetések miatt
2022. március 23., szerda

Nagy gondok vannak az érzelmek kifejezésével Székelyföldön – ezen segítenének

A fiatalok érzelmi intelligenciájának fejlődésére és fejlesztésére fekteti a hangsúlyt az a programsorozat, amely március végén indul szakemberek, elsősorban pszichológusok bevonásával.

Nagy gondok vannak az érzelmek kifejezésével Székelyföldön – ezen segítenének
2022. március 23., szerda

Olcsóbban tankolhatnak egyesek, de a lista nyitott, fel lehet kerülni

A napokban jutnak el több mint 3300 székelyföldi alkalmazotthoz azok a tankolókártyák, amelyek kedvezményt biztosítanak üzemanyag-vásárláskor a MOL-csoport töltőállomásainál. Az Arbor által kezdeményezett megállapodás mások számára is elérhető.

Olcsóbban tankolhatnak egyesek, de a lista nyitott, fel lehet kerülni
2022. március 23., szerda

Nincs korlátozás, de még van fertőzés

Már nincsenek korlátozások, ám a koronavírus továbbra is fertőz, hívta fel a figyelmet a szerdai online sajtótájékoztatón András-Nagy Róbert a sepsiszentgyörgyi kórház igazgatója.

Nincs korlátozás, de még van fertőzés
Nincs korlátozás, de még van fertőzés
2022. március 23., szerda

Nincs korlátozás, de még van fertőzés

2022. március 23., szerda

Segítenek a levélszavazatok célba juttatásában Gyergyószékről

Meghosszabbított munkaprogrammal várja a gyergyószentmiklósi demokráciaközpont a magyarországi országgyűlési választásokon való résztvevők levélszavazatait, amelyeket eljuttatnak a csíkszeredai főkonzulátusra.

Segítenek a levélszavazatok célba juttatásában Gyergyószékről
2022. március 23., szerda

Nobel-békedíjra jelölték Böjte Csabát

Nobel-békedíjra terjesztette fel Böjte Csaba ferences szerzetest Kásler Miklós, a budapesti Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője.

Nobel-békedíjra jelölték Böjte Csabát
Nobel-békedíjra jelölték Böjte Csabát
2022. március 23., szerda

Nobel-békedíjra jelölték Böjte Csabát

2022. március 23., szerda

Lapozz élményt! – SepsiBook könyvvásár és kortárs irodalmi fesztivál

Seregszemlének és keresztmetszetnek szánják az első sepsiszentgyörgyi könyvvásárt és kortárs irodalmi fesztivált annak megálmodói, a Bod Péter Megyei Könyvtár munkatársai.

Lapozz élményt! – SepsiBook könyvvásár és kortárs irodalmi fesztivál
2022. március 23., szerda

Medvecsapdával fogtak be egy nőstény medvét Parajdon – már szabadon is engedték

A napi szintű bejelentések és Ro-Alert vészjelzések után a parajdi sóbánya bejáratától nem messze, egy panzió udvarán fogta be saját készítésű csapdájával az egyik problémákat okozó medvét a Nagy-Küküllő Vadász- és Sporthorgász Egyesület.

Medvecsapdával fogtak be egy nőstény medvét Parajdon – már szabadon is engedték
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM