Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Kamatmentes hitel: egymilliárd lejt szán erre a kormány

Iszlai Katalin 2019. január 20., 15:22 utolsó módosítás: 2019. január 20., 15:28
HIRDETÉS

Idén is igényelhetnek kamatmentes hitelt az érdeklődők a Fektess magadba programon keresztül, amely garanciaalapjának felső határát nemrég egymilliárd lejben szabta meg a kormány. Mindezt úgy, hogy a kezdeményezés tavalyi első kiadása nem volt rendkívül népszerű: a programra szánt 600 millió lejből csak 29 milliót kellett felhasználjanak.

A kedvezményezettek a pénzt fordíthatják lakásépítésre vagy -vásárlásra, illetve felújításra is. Képünk illusztráció Fotó: Veres Nándor

Noha a tavaly indított Fektess magadba kormányprogram – amely által kamatmentes hitel igényelhető – nem volt annyira népszerű, idén is folytatják, ráadásul magasabb összeget szánnak rá – számolt be a minap az Agerpres hírügynökség az erre vonatkozó határozat alapján. Utóbbi rendelkezik arról, hogy

idén egymilliárd lejben szabták meg a Fektess magadba program garanciaalapjának felső határát.

HIRDETÉS

A határozatot csütörtöki ülésén fogadta el a kabinet.

Tavaly egyébként 600 millió lejt szánt a kormány a Fektess magadba programra, de októberi elindításától december végéig mindössze 1049 igénylést hagytak jóvá 29,14 millió lej értékben. A 600 millió lejes garanciaalapból tehát csak ennyit kellett felhasználniuk, a határozatban azonban ennek ellenére úgy fogalmaztak: az idei évre vonatkozó egymilliárd lejes felső határt az Országos Stratégiai és Előrejelzési Bizottsággal való egyeztetés alapján szabták meg, figyelembe véve a 2018 októberében elindított program eddigi, és a következő években várható sikerét, illetve a lehetséges kedvezményezettek és a jelentős bankpiaci szereplők által tanúsított fokozott érdeklődést. Érdeklődőkből pedig valóban lehetne több is, hiszen a program által igényelhető kedvezményes hitel sokrétűen felhasználható.

A programról 

A tavalyi 50-es számú sürgősségi kormányrendelettel elfogadott Fektess magadba (Investește în tine) nevű programban azoknak nyújtanak támogatást, akik az oktatási vagy a munkaügyi minisztérium által akkreditált bármilyen oktatási rendszerben vagy szakmai képzésben vesznek részt. A program életkoruk szerint két csoportra osztja a finanszírozásra jogosultakat:

a 16 és 26 év közöttiek legtöbb 40 ezer lejes hitelt vehetnek fel,

ehhez azonban hozzáadódhat egy további 20 ezer lejes összeg is abban az esetben, ha az igénylő dolgozik vagy a hitel futamideje alatt munkába áll. A 26 és 55 év közöttiek legtöbb 35 ezer lejes hitelre jogosultak, ám esetükben is kiegészülhet ez további 20 ezer lejjel, ha már alkalmazták őket, vagy időközben elhelyezkednek a munkaerőpiacon.

A program kedvezményezettjei számára a kölcsön kamatlába nulla,

a banki kamatterhek és jutalékok törlesztését állami költségvetésből fogják biztosítani. A hitel futamideje legtöbb 10 év lehet, ez magába foglalja a türelmi időt is, amely legtöbb öt év lehet.

A kölcsön célja a kedvezményezettek és családjaik szükségleteinek fedezése az oktatás, az egészségügy, a kultúra, a sport és az élőhely tekintetében, a pénzre vásárolható termékekről és szolgáltatásokról pedig hosszú listát is közöltek a rendeletben. E szerint „támogatható kiadásnak” számít többek között a szakkönyvek, tanszerek vásárlása, a tanfolyamok, tandíjak, bölcsődék, óvodák díja, illetve a lakás- és bentlakás bérek kifizetése, vagy a számítógépek, laptopok, nyomtatók vásárlása is. Szintén

támogatható a kulturális bérletek vásárlása moziba, színházba, operába, könyvtárba vagy múzeumokba,

olyan gyógyszerek, vizsgálatok, fogorvosi kezelések vagy műtétek kifizetése, amelyeket nem fedez az egészségbiztosítás, de a kedvezményezettek vásárolhatnak sportfelszereléseket és sportbérleteket is, sőt, a pénzt fordíthatják lakásépítésre vagy -vásárlásra, illetve felújításra is.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS