Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

 

Jelentősen megkönnyítik a mindennapi kórházi munkát az adományba kapott orvosi eszközök

Barabás Hajnal 2019. július 11., 18:00

Használatba vette a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház azokat az orvosi eszközöket, amelyeket a MOL Románia adományozott az egészségügyi intézmény számára a Polgár-Társ Alapítvány közreműködésével. A vadonatúj betegszállító mentőautó, valamint a többi korszerű orvosi műszer és eszköz jelentősen megkönnyítette a kórházi dolgozók munkáját, a páciensek diagnosztizálását, és hozzájárult az egészségügyi szolgáltatás minőségének javításához. Ezeket a berendezéseket csütörtökön mutatták be a sajtónak.

HIRDETÉS

Többfunkciós fotelek az onkológia osztályon Fotó: Gábos Albin

„Két hónappal ezelőtt harangoztuk be, hogy 270 ezer euró értékben adományoz orvosi eszközöket a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórháznak a MOL Románia a Polgár-Társ Alapítvány közreműködésével. Azóta sikerült ezeket az eszközöket beszerezni, és már használatba is vették az érintett osztályok” – nyitotta meg a sajtótájékoztatót Potozky László, a Polgár-Társ Alapítvány igazgatója.

Fotó: Gábos Albin

Azt tapasztalták az átadáskor, hogy

a kórházi személyzet nagyon örvendett az eszközöknek, úgy látták jó helyre érkezett az adomány

– tette hozzá Potozky.

Borviz Levente, a MOL Románia kiskereskedelmi igazgatója kiemelte, számukra fontos, hogy visszaadjanak valamit annak a közösségnek, amelyben tevékenykednek, ezért számos kulturális, sport és környezetvédelmi programot, illetve sportolókat, művészeket és tehetségeket támogattak. Idéntől pedig az egészségügy területén nyújtanak támogatást.

Fotó: Gábos Albin

A csíkszeredai kórház egy teljesen felszerelt betegszállító mentőautóval gazdagodott, a gyermekgyógyászati osztálya pedig egy nagy teljesítményű ultrahang készüléket, az újszülött-gyógyászati osztálya modern újszülött melegítő- és újraélesztő asztalt, valamint kékfény-lámpákat, míg az onkológiai osztálya tíz önszabályzó kezelő fotelt és két vénakereső eszközt kapott.

Az orvosi eszközvásárlás során megspóroltak 200 ezer lejt, ezt a pénzt pedig a kórház újonnan létrehozandó laborjának felszerelésére költik majd.

Konrád Judit kórházmenedzser arról beszélt, hogy ezeket a hiánypótló eszközöket napi rendszerességgel használják. Hozzátette, hogy a teljesen felszerelt mentőautóval hatékonyabban és sokkal jobb körülmények között tudják biztosítani a páciensek elszállítását sürgősségi ellátására, különböző vizsgálatokra, illetve a hazaszállításukat.

Kacsó Jolán, a sürgősségi osztály vezetője mutatja be az új betegszállító mentőautót Fotó: Gábos Albin

Füstös Annamária, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház újszülött-gyógyászati osztályának vezetője szintén azt emelte ki, hogy rendszeresen igénybe veszik az új kékfény-lámpákat, amely, mivel ledes, sokkal hatékonyabban tudják vele kezelni az újszülöttkori sárgaságot. Az újszülött melegítő- és újraélesztő asztalt is már több alkalommal használták.

Holló Gergely, az onkológia osztály vezetője elmondta,

a páciensek visszajelzése szerint nagyon kényelmesek a modern kezelő fotelek, amelyeken gyakran 4-5 órát is el kell tölteni egy-egy kezelés alatt.

Holló Gergely onkológus a vénakereső működését mutatja be a sajtónak Fotó: Gábos Albin

Adott esetben, ha sürgősen be kell avatkozni, vagy újjá kell éleszteni, akkor a fotelek könnyen a megfelelő pozícióba állíthatók. Az infravörös vénakereső eszköz szintén nagy segítség az osztálynak, hiszen azt is megmutatja, hol volt a korábbi kezelés idején megszúrva a beteg, így elkerülhető, hogy újra ott szúrják meg, így jobban védhetik a vérereket.

Törzsök Anikó gyermekgyógyászati szakorvos úgy értékelte az adományokat, mint egy megvalósult régi álmot. Hozzátette, eddig is működött ultrahangkészülék az osztályon, de az adományba kapott eszköz sokkal korszerűbb.

Jelentősen megkönnyíti a munkánkat

– jegyezte meg.

Ultrahang-készülék a gyermekgyógyászaton Fotó: Gábos Albin

A MOL Románia egyébként a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház támogatása mellett 425 ezer euró értékben támogatta a bukaresti Marie Skłodowska Curie Sürgősségi Kórház épületének tetején egy helikopter leszállópálya építését.

Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS