Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék
HIRDETÉS

Jelentős útfelújítást terveznek Gyergyócsomafalván

Pethő Melánia 2019. január 14., 18:06

Tavaly év végén közel 4,4 millió lejt hagyott jóvá a vidékfejlesztési minisztérium Gyergyócsomafalva önkormányzatának községi utak feljavítására. A támogatás odaítélésének feltétele egy hibátlan iratcsomó benyújtása.

Jelentős útfelújítást terveznek Gyergyócsomafalván
galéria
Utcagyűléseken ismertetik a felújítási munkálatokkal kapcsolatos tudnivalókat Fotó: Király Boglárka

Aktualizálnak egy korábban elkészített dokumentációt, ezzel hívják le a Helyi Fejlesztési Országos Program (PNDL) keretében megítélt összeget – mondta a Székelyhonnak Márton László Szilárd csomafalvi polgármester. Mint részletezte,

összesen 8 millió lejre volna szükség ahhoz, hogy Csomafalva községi útjait teljesen leaszfaltozzák,

ezért európai uniós források megszerzésében reménykedve tavaly tavasszal elkészítették a szükséges dokumentációt. Mivel az a tervük meghiúsult, ősszel a PNDL kínálta lehetőséget ragadták meg, és 4 millió 380 ezer lej támogatást hagytak jóvá számukra. „Ahhoz, hogy megkapjuk, be kell nyújtanunk a szükséges dokumentációt, amit az illetékes bizottságnak jóvá kell hagynia. Ezt követően tudjuk majd közbeszerzésre bocsátani a kiviteli tervek elkészítését és a munkálatokat” – magyarázta a községvezető. Hozzátette, ha a projekt nem ütközik akadályokba, még idén, nyár végén nekiláthatnak a kivitelezésnek.

Mivel a teljes aszfaltozáshoz szükséges összegnek alig több mint feléből fognak gazdálkodni, a korábban tervbe vett utcák között elsőbbségi sorrendet állítottak fel. Figyelembe vették a lakók számát, a befizetett adók hányadát, az utca forgalmát, illetve azt is, hogy az adott falurészen van-e működő vállalkozás vagy közhasznú létesítmény. Az így összeállított lista sem végleges még, megfontolják ugyanis a lakosság részéről érkező kéréseket is.

A település vezetői és a tervező cég alkalmazottai a lakossággal is konzultálnak a várható munkálatokról és azok következményeiről. Hétfőn már több utcában is fórumot tartottak. „A felújítással emelkedni fog az utcák szintje, a lakóknak tudniuk kell, hogy telkeik lentebb kerülnek. Ennek és más, munkálatokkal járó részleteknek a megbeszélésére teremtünk lehetőséget a fórumokon” – tájékoztatott Márton László Szilárd.

Ha ez a projekt megvalósul, Csomafalva községi útjainak mindössze 10–15 százaléka marad felújítatlan.

A községvezető előrebocsátotta, megkeresik a lehetőségét annak, hogy minden utca korszerűsítve legyen. „Támogatási forrásokat keresünk, de legrosszabb esetben saját erőből, évente egy-két utcát feljavítunk” – fogalmazott.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat