Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Jelentős beruházást tervez az önkormányzat a Szejkefürdőn

Fülöp-Székely Botond 2019. szeptember 01., 10:30

Turisztikai és gyógyászati célokat szolgáló, gazdaságilag is fenntartható fürdőkomplexumot szeretne létrehozni a Szejkefürdőn Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala. A kötelező geológiai kutatások során a gázok és a borvizek gyógyhatását már sikerült igazolni. Jelenleg a kitermelésükhöz szükséges engedélyekre várnak.

Jelentős beruházást tervez az önkormányzat a Szejkefürdőn
galéria
Igazolták a gyógyhatást. A kitermelési engedélyre vár a hivatal. Fotó: Barabás Ákos

Az elmúlt két évben több jelentős előrelépés is történt egy a Szejkefürdőn tervezett gyógyfürdőkomplexum létrehozása érdekében – fejtette ki portálunknak Zörgő Noémi, Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatalának a sajtószóvivője. Mint mondta, több kötelező fúrást is végeztek a helyszínen a szakemberek, valamint vízmintákat is vettek.

Annyi már most bizonyos, hogy a feltörő víz összetétele és mennyisége lehetővé teszi egy gyógyfürdő ellátását

– fogalmazott a szóvivő. E munkákkal párhuzamosan ugyanakkor sikerült kiépíteni a víz- és szennyvízhálózatot a Szejkefürdőn, valamint a kötelező területrendezési terv elfogadása is megtörténik hamarosan.

Rendeltetés szerinti területek

Az Orbán Balázs sírhelye, illetve a székelykapuk körüli övezet rendeltetése nem fog változni az új területrendezési terv szerint – szögezte le Zörgő Noémi. A Legendárium által épített Mini-Erdély Park és az Orbán Balázs emlékház is itt kap helyet. A borvízmúzeum körül területrendezés, parkoló kialakítása és az épület felújítása szintén szerepel a tervekben.

A mofettát a majdani gyógyfürdő részévé szeretnék tenni, hiszen a feltörő gázt is érdemes gyógyászati célra hasznosítani.

Emellett egy, a turisták fogadására alkalmas felületet alakítanának ki. A Szejkefürdőn lévő infrastruktúrát teljesen átalakítanák, ami épületek lebontásával ugyanakkor új utak építésével fog járni.

A tervezett beruházás fejlődést hozhat Fotó: Barabás Ákos

Háromból kettő

Összesen három szejkefürdői borvízforrást elemeztek ki a szakemberek az elmúlt időszakban. A főút mentén található forrásról kiderült, hogy kis hozamúnak számít, ásványtani összetétele szempontjából stabilnak mondható, mikrobiológiai szempontból azonban változó a minősége. A balneológiai elemzés kimutatta, hogy ivókúraként alkalmazható, hidrokarbonát tartalma miatt étvágyjavító hatása van, gyomorbántalmakat is lehet kezelni vele, valamint kalcium- és vasbevitelt biztosít.

A Borvízmúzeum udvarán található Sarolta forrás nagyon kis hozamú, vizének ásványtani összetétele sem stabil. „A legnagyobb probléma, hogy a forrás vize fertőzött, többszöri tisztítási és fertőtlenítési munkálatok után sem jött helyre, minden egyes próba meghaladt az ivóvíznek, valamint a fürdővíznek előírt határértékeket a csiraszám és a coli bacilusok tekintetében” – közli a sajtószóvivő. Éppen ezért nem is vizsgáltatták meg a gyógyhatásait. Az Attila forrás – amely a kádfürdőket is táplálta – kis hozamú, de a másik két kúttal összehasonlítva ennek van a legbővebb folyása. Vizének ásványtani összetétele stabil, akárcsak mikrobiológiai szempontból. A balneológiai vizsgálat azt mutatta, hogy külsőleg alkalmazható meleg fürdő formájában mozgásszervi, neurológiai stb. betegségek kezelésére, ivókúraként gyomor- és bélbántalmakban, székrekedésben, idült epe- és májbetegségekben stb. szenvedőknek javallott.

Fotó: Barabás Ákos

Fúrás a mofettánál

Noha az elmúlt évtizedekben történt már fúrás a szejkefürdői mofettagázok kielemzése céljából, ez nem felelt meg a mai követelményeknek, így újból el kellett végezni. Az elmúlt négy évben történt munkálatok során 160 méter mélyre fúrtak le az ezzel megbízott szakemberek. Munkájuk során 50 köbméter/napos hozamú sós víz tört a felszínre, 30 köbméter/napos hozamú mofetta gáz kíséretében.

A hatástani vizsgálat alapján a víz fürdő formájában hasznosítható és mozgásszervi, valamint nőgyógyászati betegségek kezelésére alkalmas. A gáz egyebek mellett alsó végtagi érrendszeri keringési zavarok, magas vérnyomás, valamint vegetatív disztónia kezelésére használható.

További lépések

Elkészült a geológiai kutatás zárójelentése, aminek ellenőrzése és elfogadása folyamatban van az Országos Ásványvagyon Ügynökségnél – magyarázta Zörgő Noémi. Ennek alapján javasolt az Attila forrás, valamint a feltárt sós vizű forrás gyógyásványvízzé való minősítése és felhasználása, valamint a mofetta gáz értékesítése. Ha a zárójelentés elfogadása megtörtént, akkor kitermelési jogért kell folyamodjon a városháza a bányatörvény alapján. „Az ásványvíz bázis védelme érdekében, minél hamarabb ki kell jelölni a hidrogeológiai és egészségügyi védőövezeteket a helyszínen” – jelentette ki a szóvivő.

Fotó: Barabás Ákos

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat