Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Ivó- és a szennyvízhálózatot építenek Lövétén

Fülöp-Székely Botond 2020. március 25., 13:22

Egy sikeres európai uniós pályázat és több sikertelen közbeszerzési eljárás után elkezdődhetett a szennyvízhálózathoz tartozó bekötőcsövek földbe helyezése Lövétén, így hamarosan működésbe hozhatják a rendszert. Mindemellett egy új, ellenőrzött ivóvízhálózat kiépítésén is dolgoznak a községben.

Ivó- és a szennyvízhálózatot építenek Lövétén
galéria
A községnek nagyjából a felét fedi le az új ivóvízhálózat Fotó: Erdély Bálint Előd

Egy korábbi projekt részeként ugyan megépült a derítőállomás, valamint a szennyvízhálózat gerincvezetékének jó része is földbe került, de ez korántsem volt elég a rendszer működtetéséhez, így ismét támogatásért kellett pályáznia az önkormányzatnak – fejtette ki a Székelyhonnak Mihály Dénes lövétei polgármester. Mint mondta,

a leadott terveiknek és egyéb dokumentumoknak köszönhetően az Európai Unió végül 1,5 millió eurós támogatást biztosított a hátralévő munkálatokra, illetve egy új ivóvízhálózat kiépítésére.

Ami a szennyvízhálózatot illeti, az említett összegből 500 ezer eurót költhetnek ötszáz méternyi gerincvezeték földbe helyezésére, valamint hatszázhúsz lakossági bekötést is finanszírozhatnak az ingatlanok bejáratáig. A sikeres pályázat után négyszer hirdetett közbeszerzési eljárást a hivatal, mire sikerült kivitelezőt találni. Tavaly december óta sikerült a lakók harminc százalékát csatlakoztatni a hálózatra, így a szükséges dokumentumok összeállítása után kérvényezni fogják a rendszer üzembe helyezését. Persze a további építkezések nem álltak le, jelenleg is dolgoznak a szakemberek.

Szintén az említett pályázatnak köszönhetően

egymillió eurót költhet az önkormányzat egy új, hivatalos ivóvízhálózat kiépítésére.

Noha különböző ellenőrizetlen, a lakók által kiépített, maszek hálózatok vannak a településen, azok egyike sem legális, ezért is szükséges az új, szintén folyamatban lévő beruházás. Mihály elmondta, hogy korábban bevonták a helyi iskola működési engedélyét is a törvényes hálózat hiánya miatt, és csak azután folytathatták a tanítást, miután szerződést kötöttek egy kereskedelmi vállalattal az ivóvíz biztosítása érdekében. Még a kézmosó vizet is ellenőrzött helyről kell biztosítaniuk. Az új rendszer ellátását, amely egyelőre csak a település ötven százalékát fogja lefedni, két jó minőségű forrásból fogják biztosítani. Ezek mintegy 23 kilométerre vannak a településtől. Persze a későbbiekben bővítenék a hálózatot újabb külső forrásokat vonva be.

Mihály Dénes az esetleges felháborodások elkerülése érdekében leszögezte,

senkit sem fognak kényszeríteni, hogy csatlakozzon az új ivóvízhálózatra, a közintézményeket azonban mindenképp rákötik.

A polgármester rámutatott, mind az ivó-, mind pedig a szennyvízhálózat kiépítése el van lehetetlenítve a 132-es számú megyei út mentén, hiszen annak felújítása után peres ügybe keveredett a kivitelező és a megrendelő. Éppen ezért tilos földmunkákat végezni az úthoz tartozó részeken, így a környékbeli lakókat egyelőre nem csatlakoztathatják a kiépülő rendszerekre.

A megkötött szerződések értelmében legkésőbb jövőre mindkét projekt kivitelezését be kell fejezni, az elöljáró szerint ha ez nem sikerül, legtöbb egy év hosszabbítást kérhetnek. A munkát azonban mielőbb be kellene fejezni, hiszen támogatást kaptak az utcák 90 százalékának leaszfaltozására is, előtte pedig a földbe kell kerülniük a vezetékeknek.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat