Itt lehet a Kárpát-medence legjobb szakképző helye

Itt lehet a Kárpát-medence legjobb szakképző helye

Fotó: Kocsis Károly

Hét évvel ezelőtt még csak nézegettük a Nagy Mózes iskolaalapító által létesített kantai romos épületet, mától szakképző központ működik benne – hangzott el a hétfői, kézdivásárhelyi hármas ünnepségen, amelyen a támogató magyar kormány képviseletében többek között Csák János kulturális és innovációs miniszter, valamint Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár is tiszteletét tette. A cél, hogy itt legyen a Kárpát-medence legjobb szakképző helye.

Kocsis Károly

2023. szeptember 18., 18:262023. szeptember 18., 18:26

A Gyulafehérvári Főegyházmegye hét évvel ezelőtt adta a Böjte Csaba szerzetes által vezetett dévai Szent Ferenc Alapítvány ügykezelésébe az egykori minorita rendház épületét, amelyet mostanra sikerült élettel megtölteni. A kezdetekkor fogalmazódott meg, hogy

Székelyföldnek jó szakemberekre van szüksége, hiszen az a fejlődés alapja, a jövő garanciája, és a céhes várost a neve erre predesztinálja.

A hét éve tartó álom beteljesedését hármas ünnepséggel koronázták meg hétfőn Kézdivásárhelyen: tanévet nyitottak, emléket állítottak a háromszéki oktatás letéteményesének, és bemutatták a minorita rendház történetét taglaló kötet második kiadását.

A kezdeményezés az ügyet azóta folyamatosan életben tartó Fejér László-Ödön szenátor nevéhez fűződik, így nem véletlen hogy elsőként ő üdvözölhette az egybegyűlteket.

Galéria

Fotó: Kocsis Károly

A magyar kormányt, a helyi Rotary Klubot és a felújítást kivitelező Conico céget egyaránt érintő köszönetnyilvánítása során elmondta, az épületet ugyan – hosszas egyeztetést követően – hét évvel ezelőtt vette ügykezelésébe a Böjte Csaba nevével fémjelzett alapítvány, de a megmentését, felújítását és a közösség szolgálatába állítását célzó munkát, közös gondolkodást pontosan tíz évvel ezelőtt kezdték el Tamás Sándor megyetanács-elnökkel és Bokor Tibor polgármesterrel.

Idézet
A legnagyobb köszönettel viszont neked tartozom. Ha te nem vagy, ha nem ismerlek meg 2013-ban azon a bizonyos lemhényi búcsún, amely ennyi év távlatából a legtermékenyebbnek bizonyult, akkor ma nem vagyunk itt, nem avatunk iskolát, nem tartunk tanévnyitót, nem mentettük volna meg az épületet és vele együtt megannyi életutat

– fordult Böjte Csaba atyához az RMDSZ politikusa.

Galéria

Csák János kulturális és innovációs miniszter

Fotó: Kocsis Károly

Csák János miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy egy, a világ 39 legfejlettebb gazdaságával bíró országban készített felmérés a harmadik helyre rangsorolta az anyaországi szakképzési rendszert, amelyre a kézdivásárhelyi intézmény is támaszkodhat, és amelynek növendékei mostantól „világbajnokoktól tudnak tanulni”, amit érdemes megbecsülni. „A székelyek nem élnének itt ezeregyszáz vagy ki tudja, hány száz éve, ha nem lennének szorgalmasak, és nem dolgoztak volna folyamatosan. Ahhoz, hogy fenn tudjuk tartani a magyar kultúrát, a családtámogatási rendszert, ahhoz robusztus, erőteljes gazdaság kell, ezért nem túlzás kijelenteni, hogy a szakképző központból kikerülők vállán is nyugszik Székelyföld jövője” – hangsúlyozta.

Idézet
Húsz év múlva önök fognak itt tanítani, húsz év múlva önök fognak munkát adni másoknak. Miért adnánk lejjebb abból az elvárásból, hogy itt legyen a Kárpát-medence legjobb szakképző helye?

– tette fel a költői kérdést.

Galéria

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár

Fotó: Kocsis Károly

Potápi Árpád János felelevenítette, hogy a szülőföldön való boldogulás elősegítésének egyik eszköze a Kárpát-medencei magyar vállalkozók hálózatának kiépítése, azok támogatása, illetve a Magyarországon bevált duális képzési rendszer meghonosítása körükben.

Idézet
Azért kell támogatni a szakképzést, mert ha az nem erős, akkor nem teremtjük meg a lehetőségét annak, hogy a gazdasági fejlődőst ki tudjuk szolgálni. És ha nem tudjuk a gazdasági fejlődést kiszolgálni, ha a magyar embereknek nem adunk munkát, akkor a magyar emberek, bármennyire is hűek a hazájukhoz, kénytelenek lesznek elhagyni szőlőföldjüket, hogy a családjaikat el tudják tartani

– figyelmeztetett az államtitkár.

Galéria

Fotó: Kocsis Károly

Felmérésük szerint a Kárpát-medencei magyar vállalkozók 92 százalékos arányban magyar embereket foglalkoztatnak, ezért amikor a magyar kormány őket támogatja, voltaképpen a helyi magyar közösségeket segíti – tette hozzá.

Tamás Sándor arra emlékeztetett, hogy még mielőtt elkezdődtek volna a munkálatok a részben „összerogyott” épületnél, ugyancsak jó ötletektől vezérelve, közös összefogás eredményeként sikerült felújítani az előtte álló barokk kaput.

Galéria

Tamás Sándor, Kovászna megye tanácsának elnöke

Fotó: Kocsis Károly

„A teremtést a temetéstől csak egy hajszál választja el; csak egy gondolat, csak egy jó szándék a romlás és az építés között a határvonal” – fogalmazott a megyetanácselnök, kiemelve azt is, hogy „az Orbán-kormány nemcsak a vállunkat veregeti meg, hanem tételesen mellénk áll, mindannyiszor szükségünk van rá.”

A Kanta Szakképző Központ hiánypótló szereppel bír a céhes városban, több lehetőséget biztosítván a továbbfejlődéshez fiataloknak és idősebbeknek egyaránt, ami egyben az itthon-maradás melletti döntés meghozatalában is fontos tényező lehet, mondta Bokor Tibor polgármester.

Galéria

Bokor Tibor polgármester

Fotó: Kocsis Károly

Nagy Mózes szobráról szólva megjegyezte,

Idézet
egy olyan személyiségnek állítunk ismét emléket, aki megalapozta az oktatást Kézdivásárhelyen és Háromszéken.

Az alkotó, a kantai gimnázium háromszázadik nemzedékének egykori diákja, Vargha Mihály szobrászművész elmesélte, mivel az annak idején, a 17. század végén tizenöt falu híveinek lelki gondozását felvállaló Nagy Mózesről egyetlen rajz, rézkarc sem maradt fenn, gondot okozott számára, milyennek ábrázolja. Hosszas kutakodás után sikerült fényképet szereznie egyik, az 1970-es években Esztelneken lelkészkedő utódjáról, bizonyos Nagy Imréről, amely végül mintául szolgált.

Galéria

Vargha Mihály szobrászművész

Fotó: Kocsis Károly

Az ünnepség kulturális hátterét a kovásznai Boldog Apor Vilmos Gyermekvédelmi Központ égisze alatt működő Sicton együttes és Fodor Szilvia, a Dunán innen, Tiszán túl Kárpát-medencei vetélkedő díjazottja éneklése biztosította, de meglepetésre a „véletlenül” jelen lévő Molnár Levente operaénekes is eladta a Magyar áldást.

Galéria

Fotó: Kocsis Károly

A szobor leleplezését, illetve Böjte Csaba áldását követően Fórika Balázs kántor bemutatta a Bartos Lóránt és Iochom István által szerkesztett, A kézdivásárhelyi minorita rendház című kötetet, Pölöskei Gáborné szakképzésért felelős helyettes államtitkár pedig a tantermekbe vezette a meghívottakat.

Galéria

Fotó: Kocsis Károly

A Kanta Szakképző Központban hétfőn reggel kezdődött a tanév öt oktatóval és közel nyolcvan tanonccal.

A turizmus és vendéglátás területén hasznosítható minőségiszaktudás-szerzés mellett az új intézmény a festő, mázoló, tapétázó, tetőfedő és rekonstrukciós és műemléki festő szakmákban való elmélyülést teszi lehetővé, de ugyanakkor már diplomával rendelkezők is bővíthetik itt tudásokat.

Galéria

Fotó: Kocsis Károly

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 24., szerda

Már nem tudják elkölteni a törvénytelenül szerzett rengeteg pénzt az orvhalászok

Tizennégy házkutatást tartottak szerdán a Maros megyei rendőrök Marosvásárhelyen, Marosludason, Mezőceked és Mezőzáh községekben a marosludasi ügyészség koordinálásával orvhalászat ügyében.

Már nem tudják elkölteni a törvénytelenül szerzett rengeteg pénzt az orvhalászok
2024. április 24., szerda

A tudomány érdekes oldalát hozta el ismét a Heuréka program Székelyudvarhelyre

Hetedik alkalommal is megmutatták a diákoknak, hogy a tudomány igen is menő a Heuréka 7.0 nevet viselő program záróeseményén szerdán, melynek célja az élményközpontú tanulás, és hogy az iskoláskorúak megszeressék a tudományokat, illetve művészeteket.

A tudomány érdekes oldalát hozta el ismét a Heuréka program Székelyudvarhelyre
2024. április 24., szerda

Tizenkét megye diákjai mérettetnek meg az országos hittanolimpián

A kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Házban szerda este lezajlott nyitóünnepséggel kezdetét vette a hatodik alkalommal megszervezett Országos Magyar Nyelvű Római Katolikus Hittanolimpia, amelyen 12 megye 156 diákja méri össze tudását.

Tizenkét megye diákjai mérettetnek meg az országos hittanolimpián
2024. április 24., szerda

Egyelőre kevés embert, de annál több kutyát csíptek meg a kullancsok

Csak idő kérdése, hogy „berúgja az ajtót” a kullancsszezon – vélik a szakemberek, akik szerint nem érdemes elbagatellizálni ennek a kis vérszívó csípésének a következményeit, hiszen az állatok akár könnyen bele is hallhatnak egy-egy csípés szövődményeibe.

Egyelőre kevés embert, de annál több kutyát csíptek meg a kullancsok
2024. április 24., szerda

Csíktaploca százéves lakóját köszöntötték

A századik születésnapját ünneplő Tompos Erzsébetet köszöntötték szerda délután a csíktaplocai plébániatemplomban – derül ki Korodi Attila, Csíkszereda polgármesterének Facebook-bejegyzéséből.

Csíktaploca százéves lakóját köszöntötték
2024. április 24., szerda

A stílus maga a jelölt, avagy önkéntes népvezérek viszonyulása az anyanyelvhez

A baj akkor kezdődik, amikor valaki önként, amolyan hályogkovács-módra közszereplést vállal, és a közösségi oldalán (hol máshol?) kiütköző stílusából az anyanyelve iránti ijesztő igénytelenség köszön vissza.

A stílus maga a jelölt, avagy önkéntes népvezérek viszonyulása az anyanyelvhez
2024. április 24., szerda

A szakmai rendezvény, ahol az egyetemi hallgatók bemutathatják, hogy milyen projekteken, kutatásokon dolgoztak

Elkezdődött Marosvásárhelyen a 31. Tudományos Diákköri Konferencia (TDK), ahol a magyar egyetemi hallgatók anyanyelvükön mutathatják be tudományos dolgozataikat. Az április 24-től 27-ig tartó rendezvénynek idén is a Kultúrpalota a fő helyszíne.

A szakmai rendezvény, ahol az egyetemi hallgatók bemutathatják, hogy milyen projekteken, kutatásokon dolgoztak
2024. április 24., szerda

Aszfaltozni fognak a csíkszeredai piacnál

Elkezdődik a csíkszeredai piac belső udvarának aszfaltozása hétfőn – tájékoztat Facebook-oldalán Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere.

Aszfaltozni fognak a csíkszeredai piacnál
Aszfaltozni fognak a csíkszeredai piacnál
2024. április 24., szerda

Aszfaltozni fognak a csíkszeredai piacnál

2024. április 24., szerda

Lényeges feltételnek kell teljesülnie ahhoz, hogy hamarabb érkezzen a legközelebbi nyugdíj

A Román Posta az ortodox húsvét előtt kézbesíteni tudja a nyugdíjakat, ez azonban attól is függ, hogy mikor érkezik meg számlájára a pénz – nyilatkozta szerdán a vállalat vezérigazgatója.

Lényeges feltételnek kell teljesülnie ahhoz, hogy hamarabb érkezzen a legközelebbi nyugdíj
2024. április 24., szerda

Éz év végén átadhatják a sepsiszentgyörgyi megyei kórház új sürgősségi osztályát

Már csak a hatósági engedélyeztetés van hátra a sepsiszentgyörgyi Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház új sürgősségi osztályának megnyitás előtt, amelynek átadási határideje ez év vége.

Éz év végén átadhatják a sepsiszentgyörgyi megyei kórház új sürgősségi osztályát
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!