Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Ismét a megszűnés veszélye fenyegette a sérült gyerekeket ellátó központot

Hajnal Csilla 2020. január 20., 20:23

Mégsem kényszerül arra a marosvásárhelyi Alpha Transilvana Alapítvány, hogy bezárja a súlyosan sérült gyerekeket ellátó központját, miután a szervezet elnöke, Alexandru Lupșa a Facebookon tett közzé felhívást, amelyben beszámol arról, hogy a polgármesteri hivatal szociális igazgatósága nem utalt támogatást az alapítványnak. Az érintett igazgatóság hétfőn megígérte, hogy megoldja a helyzetet.

A Vrancea sétányon működő Alpha Transilvana Alapítvány reggelente saját járművén hozza be a központba a sérült gyerekeket Fotó: Haáz Vince

Hétfő délig azzal a bizonytalansággal éltek Marosvásárhely legrégebbi szociális szervezetének, az Alpha Transilvana Alapítvány Kitartás Nappali Foglalkoztató Központjának alkalmazottai, hogy

februártól kénytelenek lesznek felfüggeszteni a munkát, mert nem kapták meg az anyagi támogatást a polgármesteri hivatal szociális igazgatóságától.

HIRDETÉS

Az alapítvány elnöke, Alexandru Lupșa a Facebookon tett közzé felhívást, amelyben beszámol a kialakult helyzetről, és segítséget kér a marosvásárhelyi vállalkozóktól.

Az alapítvány és a szociális osztály vezetősége hétfőn délben ült le tárgyalni, és sikerült megoldást találniuk a helyzetre.

Ismét megmenekült a központ, amely több súlyosan sérült család gyerekének adja meg azt, amely egy egészséges gyerek számára az élet természetes velejárója: biztonságos fejlesztés gondoskodó környezetben. Jelenleg ez az egyetlen ilyen jellegű szervezet Marosvásárhelyen, de már többször kerültek hasonlóan bizonytalan helyzetbe az elmúlt években.

A helyi szociális háló sosem működött gördülékenyen, hol a közigazgatás, hol pedig a költségvetés útvesztőiben akadt el a támogatásuk. 

Az Alpha Transilvana Alapítvány Kitartás központja olyan gyerekeket lát el, akik minden egyes foglalkozás után egy kis lépéssel közelebb kerülnek ahhoz, hogy önállóbb életet éljenek, és képesek legyenek egyedül járni, enni vagy minimális szinten kommunikálni.

A családokban pedig fenntartja a „normális” élethez fűzött reményt, de főként azért van jelentősége a szervezetnek, mert a résztvevők számára nincs más kedvezményes alternatíva a sérült gyerek fejlesztésére a megyében.

Facebookon kért segítséget

Alexandru Lupșa, marosvásárhelyi orvos, az alapítvány elnöke felhívást tett közzé a hétvégén a Facebookon, amelyben arra kér mindenkit, akinek lehetősége van, segítsen az alapítványon, hiszen februártól anyagi támogatás hiányában bezár a szervezet Kitartás nevű központja.

Az alkalmazottak január 16-án hivatalos értesítést is kaptak arról, hogy pénzügyi fenntarthatatlanság miatt megszűnik a munkájuk.

A központ megszűnése kilenc munkatársat érintett volna, illetve 12 családot, akiknek a súlyosan sérült gyerekük napi gondozásán túl (reggelente utánuk mentek a központ munkatársai, meleg ételt kaptak, ott alhattak és délután haza vitték őket) gyógypedagógia, kinetoterápia és ergoterápia segítségével fejlődhetnek.

Túl nagy költséget jelent, túl kevés eredménnyel

„Amennyiben a következő egy-két hétben semmi komoly és hiteles nem történik, akkor február elsejétől a polgármesteri hivatal szociális igazgatóságával kötött tevékenység bezárul. Csak a résztvevő családok közvetlen finanszírozásával folytathatjuk a szolgáltatásokat, ugyanolyan árral, mint amellyel a város szociális igazgatósága indokolatlanul nem tisztelt meg bennünket. Arra kérünk minden marosvásárhelyi vállalkozást, amely segíteni akar ezeken a családokon, hogy tegyék meg” – írja az alapítvány elnöke. Felhívásában kitér arra is, hogy

a szociális igazgatóság válasza a pénzügyi bizottság előtt az volt, hogy a központ munkája túl nagy költséget jelent, túl kevés eredménnyel.

„Annak ellenére, hogy a kérelmezett költség megfelel a tavaly februárban javasolt minimális költségszintnek vagy a jelenlegi kormány által 2020-ra javasolt költségeknek, ugyanakkor az alapítvány is hozzájárul a kiadásokhoz még 25-30 százalékkal” – írja Alexandru Lupșa.

A polgármesteri hivatal sajtószóvivője, Cosmin Blaga megkeresésünkre elmondta, találtak megoldást, nem kell bezárni februártól a központot, mivel megígérték, hogy a szociális igazgatóság továbbra is folyósítja a szerződésbe foglalt összeget, amely a költségvetés megszavazásánál akadt el.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS