Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Így oldották meg a sürgősségi fogorvosi ellátást a járványügyi helyzetben

Székelyhon 2020. április 09., 10:42

A járványhelyzetre való tekintettel sürgősségi fogászati ügyeletek megszervezésére volt szükség, hiszen katonai rendelettel függesztették fel a fogorvosi rendelők működését az országban. Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen, Gyergyószentmiklóson, Sepsiszentgyörgyön és Marosvásárhelyen sikerült biztosítani a sürgősségi fogászati ügyeletet.

Így oldották meg a sürgősségi fogorvosi ellátást a járványügyi helyzetben
galéria
Képünk illusztráció Fotó: Pinti Attila

Központosított sürgősségi fogorvosi ügyelet létesült Csíkszeredában, a Nagyrét utca 18/3 szám alatt (a Lukoil benzinkúttal szemben), ahol több fogorvos vállalt munkát. A fogorvosi ellátás kizárólag előjegyzés alapján történik,

jelentkezni a 0759-851 414-es telefonszámon lehet hétfőtől péntekig 9 és 18 óra között, valamint szombaton és vasárnap 9 és 13 óra között.

A szükségállapotra való tekintettel sürgősségi fogorvosi ügyelet létesült Székelyudvarhelyen is, még március végén: a törvény értelmében csak a nagyon sürgős eseteket látják el, és csupán telefonos előjegyzéssel. A fogorvosok munkaprogramja hétfőtől szombatig, reggel 9 és délután 14 óra között van, előre egyeztetni, bejelentkezni a 0733-313 002-es telefonszámon lehet. A fogorvosi beavatkozás előtt kötelező a kórház előtti előszűrő sátorban vizsgálatra jelentkezni. Fontos ugyanakkor tudni, hogy a kezelések költségeit nem fedezi az egészségügyi biztosító.

Egy fogorvos Kovászna megyében

Kovászna megyében nem működik államilag támogatott fogorvosi ellátás a járvány időszakában sem. A sürgősségeket saját sepsiszentgyörgyi magánrendelőjében Fazakas Szabolcs fogorvos látja el, hozzá az egész megye területéről érkeznek betegek. Portálunknak elmondta: 

egy egész megyének egy rendelő túl kevés, kora reggeltől késő estig dolgozik.

Amikor katonai rendelettel felfüggesztették a fogorvosi rendelők működését, Fazakas Szabolcs két napra állt le, időközben írt az országos fogorvosi kamarának, ismertetve, hogy Kovászna megyében teljesen ellehetetlenítették az ellátást. Felidézte, nagyon gyorsan kapott választ, ismertették a feltételeket, és amint ezt teljesítette, megkapta a működési engedélyt. Az akkor készleten levő anyagokkal, két hétig ingyen vállalta a sürgősségi beavatkozásokat, de mivel sem állami, sem önkormányzati támogatást nem kapott, az ingyenességet nem tudta fenntartani. A megyei közegészségügyi igazgatóságtól kapott néhány napra védőfelszerelést, de azóta azt is neki kell megvásárolnia,

a fertőtlenítő pedig nyolcszor annyiba kerül, mint „békeidőben”

– sorolta Fazakas Szabolcs. Szigorú előírások betartásával dolgozik, teljes védőöltözetben, minden hozzáforduló beteg a sepsiszentgyörgyi kórházban előzetes járványtani szűrésen kell részt vegyen, kísérőt nem fogad. Töméseket is bevállal, bár fúráskor az apró szemcsék bekerülnek a levegőbe, de minden beteg után a levegőt, a padlót, a teljes felszerelést, még az ajtókilincset is fertőtlenítik.

Teljesen kivédjük a fertőzést veszélyét

– szögezte le Fazakas Szabolcs. Hozzátette, arra számított, hogy naponta három-négy beteget kell ellátnia, ehhez képest napi tizenöt órát dolgozik. Fazakas Szabolcs elmondta, egyetlen fogorvos vállalta, hogy besegít neki, ő naponta három- négy esetet lát el. Hozzátette: folyamatban van a Mikes Kelemen Főgimnázium fogorvosi rendelőjének beindítása, de még nem sikerült beszerezni az engedélyeket.

A sürgősségi ellátásra a 0744-857 743 telefonszámon lehet időpontot kérni.

Több fogorvos „vethető be” Gyergyószentmiklóson

Önkéntes munkában és ingyenesen végzik a sürgősségi beavatkozásokat a gyergyószékiek számára a fogorvosok. Egyikük a rendelőjét ajánlotta fel erre a célra Gyergyószentmiklóson, tízen pedig a fogászati munkát végzik. A korlátozó intézkedések feloldásáig a Kórház utca 10. szám alatt, Victor Modval rendelőjében zajlik a fogászati sürgősségi ellátás.

A különleges helyzetben nem volt egyszerű feladat ennek megfelelő helyszínt találni, hiszen

a fertőzésveszély minimalizálása érdekében olyan rendelőre volt szükség, amely se nem lakóház része, sem családorvosi rendelő, vagy más intézmény, kereskedelmi egység sem működik benne.

Ezeknek a feltételeknek megfelelt Modval rendelője, aki ingyenesen ajánlotta fel ezt a fontos célra – közölte Székely Zsolt, aki a sürgősségi ellátás megszervezésével járó feladatokat felvállalta és végzi. A gyergyószentmiklósi egység egész gyergyószéket egyedül látja el, itt kezelik az összes pácienst a városból és a környék községeiből, de ide tartozik Maroshévíz is.

Jelentkezni a 0745-376 160-as telefonszámon lehet, és a soros szolgálatot vállaló orvosok naponta 10 és 14 óra között látják el azokat, akiknek sürgősségi beavatkozásra van szükségük.

Tíz fogorvos végzi a sürgősségi munkát, Borosnyay Árpád, Dezső László, Györfy Eszter, Hideg László Zalán, Lőrincz Csaba, Jánosi György, Kálcza Botond, Simon István, Székely Zsolt Árpád, és Török Imola váltásban dolgoznak.

Székely Zsolt elmondta, hogy nem volt könnyű a jelenlegi helyzetben a hatályban lévő járványügyi intézkedések előírásainak megfelelően megszervezni a sürgősségi ellátást, de végül sikerült megszerezni a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság jóváhagyását. Ebben sokat segített, hogy a városháza támogatást biztosít a rendelő működéséhez szükséges fertőtlenítőszerek megvásárlásához. Ezzel érhető el, hogy ha a fogorvosoknak semmiféle bevételük nem származik ebből a munkából, bár kiadásaik se legyenek ezzel kapcsolatban. Szintén adakozás révén rendelték meg a fogorvosok a szükséges védőruhákat is.

Maros megyében a rohammentőknél kell jelentkezni

Maros megyében, mint a fogorvosi kamara titkárságán megtudtuk, jelenleg azoknak, akiknek sürgősségi fogászati gondjuk van, a Maros Megyei Rohammentő-szolgálatnál (SMURD) kell jelentkezniük. Amennyiben ott, a sürgősségi kórházhoz tartozó fogorvosi rendelőben nem tudnak segíteni rajtuk, mert már foglaltak a szakemberek és a székek, átküldik a pácienseket a szájsebészeti klinikára. Az egész megye területén csak ezen a két helyen fogadják a sürgősségi eseteket, és csak ebben a sorrendben.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat