Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

 

Így működik a csíkszeredai kórház sürgősségi osztálya

Iszlai Katalin 2019. április 17., 22:05
HIRDETÉS

Noha számos szakorvossal bővült az utóbbi időszakban a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház személyzete, még mindig van egy olyan osztály, ahol súlyos szakemberhiánnyal küzdenek. A sürgősségen 21 szakorvosra lenne szükség, ehhez képest mindössze hárman vannak. Az illetékesek szerdán bemutatták az osztályt a sajtó képviselőinek, kiemelve annak kitűnő felszereltségét.  

Fotó: Gábos Albin

Az egyik legszebb, de egyben legnehezebb orvosi szakterület a sürgősségi ellátás. Részben ez az oka annak, hogy országos szinten súlyos hiány van sürgősségi szakorvosokból, ez alól pedig a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház sem kivétel. Az egészségügyi intézményben három szakorvos dolgozik a sürgősségin, miközben huszonegyre lenne szükség – hangzott el azon a szerdai eseményen, amelyet a kórház szervezett az ott zajló munka bemutatása céljából.

HIRDETÉS

A szerdai bemutatón dr. Kacsó Jolán, a sürgősségi osztály főorvosa, dr. Melles Orsolya orvosigazgató, illetve dr. Konrád Judit kórházmenedzser vezette körbe a sajtó képviselőit a sürgősségi osztályon. Elsőként a betegelosztó, illetve a sürgősségi beutalások helyszínéül szolgáló termet mutatták be, ide kerül ugyanis első körben minden beteg.

A betegelosztóban a panaszaik és a vitális funkcióik alapján egy színkódot kapnak a páciensek, amely azt jelzi, mennyire súlyos az állapotuk.

Öt színt különböztetnek meg, a legsúlyosabb a piros, majd a sárga, a zöld, a kék és a fehér következik.

Kacsó Jolán kiemelte: a piros és a sárga számít komoly sürgősségi esetnek, ilyenkor a beteget nem várakoztatják a betegelosztóban, hanem azonnal elkezdik az ellátását. Ez főként a piros jelzésű betegekre igaz, ilyen lehet például egy súlyos baleset áldozata, olyan személyek, akik eszméletlen állapotban vannak, fulladoznak vagy más, életveszélyes panaszuk van.

Ugyanígy járnak el a sárga jelzésű páciensek esetében is, azaz amennyiben van szabad hely a számukra fenntartott teremben, azonnal ellátják őket, ha pedig nincs, akkor is legtöbb 15 percen belül elkezdik az állapotuk stabilizálását.

A zöld, kék és fehér jelzés nem számít „valódi” sürgősségi esetnek, mivel a betegek nincsenek életveszélyes állapotban.

A zöldnél azonban van néhány kivétel. Mint a főorvos elmagyarázta, ha valaki azzal keresi fel a sürgősségit, hogy rosszul lépett, és fáj a lába, első ránézésre nem lehet eldönteni, hogy csak zúzódásról van szó, vagy esetleg ficamról, törésről. Mivel ezek más-más kezelést igényelnek, további kivizsgálásokra van szükség, hiszen a törés valóban sürgősségi eset.

A betegelosztóval szemben található a páciensek hozzátartozói számára kialakított váróterem – mutattak rá az illetékesek a körút második állomásának bemutatásakor. Az osztály főorvosa hozzátette: a probléma az, hogy

az aggódó családtagok gyakran nem itt várakoznak, hanem a folyosókon, ez pedig megnehezíti az egészségügyi személyzet munkáját.

Kacsó Jolán elmondása szerint megértik, hogy nehéz ilyenkor távol maradni a szeretett személytől, de meg kell érteniük, hogy ez a beteg javát szolgálja. A szociális asszisztensek pedig rendszeresen tájékoztatják a hozzátartozókat a páciensek állapotáról. A betegellátó termek bemutatása előtt a főorvos kihangsúlyozta: véleménye szerint

a sürgősségi osztályok működésének szabályozása Románia legjobban pontra tett rendszere,

hiszen az erre vonatkozó rengeteg szabály mind azt szolgálja, hogy a betegek megfelelő ellátásban részesüljenek az állapotuk súlyosságának sorrendjében.

Fotó: Gábos Albin

A továbbiakban a piros jelzésű betegek ellátására kialakított termet tekinthettük meg, ahol minden adott egy színvonalas újraélesztéshez, stabilizáláshoz, legyen szó felnőtt, gyermek vagy éppen újszülött páciensről. Nemrég számos új eszközzel is bővült a felszereltségük, például korszerű ventilátorral és defibrillátorral, amelyeket naponta használnak. Ha nem ennyire kritikus a beteg állapota, hogy ebbe a terembe kerüljön, akkor a szomszédos „sárga szobában” látják el.

A két terem között viszont biztosítva van az átjárás, mivel egy sárga színkódú betegből bármikor lehet piros, és ilyenkor minden perc számít. A sárga jelzésű betegek számára kialakított terem szintén jól felszerelt, minden ágy fölött monitor található, itt is van defibrillátor, lélegeztető gépek viszont nincsenek, csak a piros teremben.

A sárga jelzésű betegek ellátására kialakított terem egyik ágyán látogatásunkkor egy gyakorlóbábu feküdt, amely ráadásul „látványosan szenvedett” az általa kiadott hangok alapján. Mint Kacsó Jólántól megtudtuk, a bábu a büszkeségük, hatalmas segítséget jelent az osztály számára, rengeteget gyakorolnak rajta.

A korszerű bábu válaszolni tud a feltett kérdésekre, köhög, fulladozik, számtalan panaszt tud eljátszani, így a személyzet az egyszerűbb kezelésektől a haladó újraélesztésig bármit szimulálni tud rajta.

Fotó: Gábos Albin

Miután megbizonyosodtunk róla, hogy a rendhagyó bábu túléli a látogatásunkat, átsétáltunk a zöld jelzésű betegek számára kialakított ellátóterembe. Ezt egyébként nemrég átalakították, és különválasztották tőle a kis műtéteknek (például egy seb bevarrása) és a gipszelésnek fenntartott helyiségeket. A főorvos szerint a hosszabb várakozási idő ellenére is örülhetnek a betegek, ha a zöld terembe kerülnek a sárga és a piros helyett, mert ez azt jelenti, hogy nem kritikus az állapotuk.

A termek bemutatását követően a kórház könyvtárában folytatódott az esemény, ahol további érdekességeket is megosztottak a szervezők. Ekkor került terítékre például a szakemberhiány is, hiszen mint elhangzott,

jelenleg 78 személy dolgozik a csíkszeredai kórház sürgősségi osztályán, de ebből mindössze három szakorvos.

Ez nagyon kevés ahhoz képest, hogy valójában 21-re lenne szükség, hiszen egyszerre legalább három orvosnak kellene szolgálatban lennie a sürgősségin, jelenleg azonban csak egy van. A probléma enyhítése érdekében a három szakorvos mellett három háziorvossal is szerződéses viszonyban áll a kórház, akik ügyeleteket vállalnak a sürgősségin, és több rezidensük is van, akik reményeik szerint náluk helyezkednek majd el tanulmányaik elvégzése után.

Fotó: Gábos Albin

Ez azonban nem elég, így folyamatosan hirdetnek meg állásokat, legutóbb nyolc helyet is, de senki sem jelentkezett. A sürgősségi orvosok egyébként országos szinten is „hiánycikknek” számítanak, Kacsó Jolán szerint ennek két fő oka van. Egyrészt a szépségei ellenére a sürgősségi nagyon nehéz szakterület, ezért kevesen választják, továbbá ez külföldön is nagyon keresett, ezért sokan más országban vállalnak munkát.

Újságírói kérdésre azt is elmondták:

a júniusi pápalátogatás megpróbáltatások elé állítja majd a kórházat, főként a sürgősségit

a szakorvoshiány miatt. Noha a Szentatya látogatásának napján a nyeregbe több megyéből is érkeznek egészségügyi csapatok, akik segítenek az itteni orvosoknak az eseményen felállított ellátósátraknál, de ezek az egységek még aznap hazamennek. A valószínűleg több napra érkező, vélhetően több mint százezres tömeg kórházi ellátása azonban maradéktalanul a csíkszeredai kórházra hárul, így

abban az időszakban a teljes egészségügyi személyzet készenlétben fog állni, senki nem vehet ki szabadságot, szabadnapot.

Zárásként arra is kitértek a szerdai eseményen, hogy a következő években, várhatóan 2022-ig kibővítik a sürgősségi osztályt. A jelenlegi 750 négyzetméter helyett 3500 négyzetméteres területen láthatják majd el a betegeket, többek között helikopter-leszállópálya is épül majd, így a Csíkszeredát választó orvosok a már most jól felszerelt sürgősségi helyett egy még korszerűbb osztályon dolgozhatnak majd.

Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
2 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS