Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék
HIRDETÉS

Így határozhatják meg a gyógyszerek és alapvető élelmiszerek legmagasabb árát

Székelyhon 2020. április 01., 09:41 utolsó módosítás: 2020. április 01., 09:45

A szenátus megszavazta keddi ülésén azt a törvénytervezetet, amely felső határt szab a gyógyszerek és az alapvető élelmiszerek árának – írja az Agerpres hírügynökség. A kezdeményezést 79 szenátor támogatta, 39 ellene szavazott, 12 törvényhozó tartózkodott.

Így határozhatják meg a gyógyszerek és alapvető élelmiszerek legmagasabb árát
galéria
Bevásárlás szabályozott árakkal. A szenátus már döntött a gyógyszerek és az alapvető élelmiszerek árának maximálásáról. Képünk illusztráció Fotó: Gábos Albin

A tervezet szerint a gyártó árához a teljes forgalmazási és kiskereskedelmi láncon legtöbb 10 százalékot lehet hozzátenni a szükségállapot teljes ideje alatt, és a szükségállapot kihirdetésétől számított legtöbb 90 napon belül.

„A gyógyszerek, egészségügyi anyagok, orvostechnikai eszközök esetében a termelő legtöbb 10 százalékos árréssel dolgozhat az előállítási árhoz képest, az elosztási lánc pedig szintén legtöbb 10 százalékos árrést alkalmazhat a termelői árhoz képest” – rendelkezik a tervezet.

Az élelmiszerek esetében hasonló módon kell az árat képezni.

A jogszabályt megsértőkre kiszabható bírság ötmillió lejről indul, de nem haladhatja meg a cég üzleti forgalmának 4 százalékát. A törvény a rendkívüli állapot teljes időtartama alatt, és az azt követő 30 napban érvényes. A tervezet esetében a képviselőház hoz végleges döntést.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat