Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Így fogják működtetni a tűzifatelepet Gyergyóban

Tamás Gyopár 2018. július 26., 15:22

Igényfelmérést végzett tavaly a gyergyószentmiklósi önkormányzat azzal a céllal, hogy beüzemelhesse a tűzifa-értékesítésre szánt telephelyet, nemrég pedig a jogosultságra vonatkozó szabályzatot is elfogadta a képviselő-testület. Előreláthatólag száz köbméter, a város fenyőerdejéből kitermelt tűzifát ajánlanak megvásárlásra, pontozási rendszer alapján.

A gyergyószentmiklósi önkormányzat a rászorulókon segítene a fatelep működtetésével. Képünk illusztráció Fotó: Gecse Noémi

A módosult erdészeti törvény lehetőséget ad arra, hogy az önkormányzatok – magyarországi mintára – fatelepeket létesítsenek. Gyergyószentmiklós is élt a lehetőséggel, a városban működő teleppel az a városvezetés célja, hogy segítse a leginkább rászoruló gyergyószentmiklósiakat abban, hogy hivatalosan vásárolhassák meg az egyre inkább „kicsi helyre” szorult téli tüzelőt.

Jogosultság pontrendszer alapján 

A fatelep létrehozása sokaknak nagy segítség. A szabályzatot és a pontozási rendszert úgy alakította ki az önkormányzat, hogy leginkább azokon a – gyergyószentmiklósi lakhellyel rendelkező – rászoruló lakosokon segítsen – többek között az egyedül élő időseken, a családban sérült személyt gondozókon, kisnyugdíjasokon –, akiknek nagy erőfeszítésbe kerül a téli tüzelő beszerzése.

Amint megtudtuk, a polgármesteri hivatalnál korábban leadott igénylések kiegészítésre szorulnak. Azok a személyek, akik az előző igényfelmérés alkalmával kitöltötték a típusnyomtatványt, és leadták azt az ügyfélfogadóban, a tervek szerint augusztus közepén különböző igazolásokat, iratokat kell majd csatoljanak. A szabályzat egy pontrendszert is tartalmaz, amely alapján az önkormányzat munkatársai a jogosultsági sorrendet felállítják.

Mennyi lesz a tüzelő ára? 

A szabályzat értelmében a pontozást követően az önkormányzat kifüggeszti a névsort, és értesíti a jogosultakat. Az értesítéstől számított öt nap áll majd a rendelkezésükre, hogy az önkormányzat pénzügyi osztályán kifizessék a fa árát. Az itt kapott számla felmutatásával, öt napon belül elszállíthatják a számukra jóváhagyott tüzelőt. A szabályzat kitér arra is, hogy

egy évben egy család összesen legtöbb öt köbméter fenyőfát vásárolhat, a lakók általában méterben szokták ezt számolni, ez 7 űrméter fának felel meg

– tudtuk meg Mezei Szabolcstól, a polgármesteri hivatal illetékes irodájának vezetőjétől. A pontos méterenkénti ár annak a függvénye lesz, hogy milyen kitermelési és beszállítási értékkel kerül majd a telephelyre a tüzelő.

HIRDETÉS

Amint Nagy Zoltán polgármester elmondta, árusíthatnák a tűzifát a vágtereken is, rámpáról, de sokak számára túl nehéz lenne az erdőkre kijutni megfelelő járművel, és onnan beszállítani a tüzelőt. A fatelep célja pedig, hogy segítsenek a lakosságnak – szögezte le. Hozzátette,

semmiképpen nem az anyagi nyereség a cél, hanem hogy ellássák a leginkább rászoruló embereket tüzelővel.

A tűzifa ára várhatóan a piaci ár körüli lesz. A fa hasogatásáról és a telephelyről való elszállításáról a lakóknak kell gondoskodniuk.

Nyolcezer köbméterre lenne igény

A lakók részéről nyolcezer köbméter tűzifára lenne igény, ennyit vásárolnának meg a gyergyószentmiklósiak, ám ennek egyelőre nem tud eleget tenni az önkormányzat. A képviselő-testület egy korábbi döntése értelmében jelenleg a város erdeiből három helyszínen 470 köbméter fát termelnek ki, és ebből a kitermelésből csak a tűzifát fogják árusítani. De tervezik, hogy további kitermelések során is a tűzifának valót a szabályzat szerint értékesítik.

A hivatalos tűzifatelep létrehozásával a falopások számának csökkenését is reméli a városvezetés. Az ipari feldolgozásra alkalmas rönkök mellett egy ideje a fatolvajok a tűzifát is kínálják eladásra. A fatelep működésével az ügyeskedők, a feketegazdaság visszaszorítását szeretnék elérni.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS