Idén is visszafogottan ünneplünk március 15-én

Idén is visszafogottan ünneplünk március 15-én

Nemzeti ünnepre készülve. A világjárvány közepette ünnepel március 15-én a székelyföldi magyar közösség

Fotó: Antal Árpád/Facebook

Idén is a világjárvány közepette ünnepel március 15-én a székelyföldi magyar közösség: kulturális és egyházi programok is lesznek, de a tömegrendezvények helyett a lélekben való ünneplésre kerül a hangsúly. Az előkészületek már zajlanak, elképzelhető azonban, hogy módosítani kell a terveket.

Kovács Eszter

2021. március 12., 09:012021. március 12., 09:01

2021. március 13., 11:532021. március 13., 11:53

Háromnapos rendezvénnyel tiszteleg az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hősei előtt Gyergyószentmiklós: a Művelődési Központ szervezésében március 14-én délelőtt szentmisével kezdődik az eseménysor, majd a polgármesteri hivatal erkélyén mondanak verseket és énekelnek diákok.

Március 15-én 13 órakor lesz a hagyományos, ünnepi beszédekkel és koszorúzással egybekötött megemlékezés Petőfi Sándor szobra előtt.

Aznap délután Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ Karancsi Sándor-termében Szekeres Attila István, az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesület elnöke tart előadást, ezt követően pedig az unitárius imaházban Szabadság, szerelem címmel Székely Álmos történész tart előadást felelevenítve a hősök házasságának egy-egy fontos mozzanatát.

Tavaly a járványhelyzet miatt elmaradt a katonai eledelkóstoló, a hagyományos, idén a 19. kiadásához érkezett rendezvényt azonban ezúttal megtartják: a nagy érdeklődésre számot tartó program online lesz követhető többek között a gyergyószentmiklósi önkormányzat és a művelődési központ Facebook-oldalán.

Végezetül március 16-án este a Bekecs Néptáncszínház Reliktum című folklórműsorát láthatja a nagyérdemű a Művelődési Ház színháztermében. Az előadásra a belépés ugyan díjtalan, de az érdeklődőknek a helyfoglaláshoz szükséges ingyenes jegyeket ki kell váltaniuk a jegypénztárban, tekintettel a korlátozott helyszámra és a járványügyi intézkedésekre.

Galéria

Fotó: Erdély Bálint Előd

Borul a papírforma Székelyudvarhelyen

A Székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal szervezési irodájának elképzelés szerint a tavaly elmaradt ünnepséget tartották volna meg a jelenlegi szabályozás betartásával a Márton Áron téren.

Idézet
Egészen a múlt hétig minden tényező együtt haladt az előkészítésben, azonban sajnos a koronavírus-járvány nem csupán a forgatókönyvet szorította szigorú keretek közé, hanem a szervezőcsapatot és a fellépőket is karanténba, orvosi ellátásra kényszerítette. Emiatt teljesen újra kellett gondolnunk nemzeti ünnepünk forgatókönyvét

– jelezte kérésünkre Zörgő Noémi. A hivatal sajtószóvivője még hozzátette: nem változtak ellenben a kulturális intézmények által vállalt programok.

A városi könyvtár idén is meghirdette tematikus rajzpályázatát, amelyre könyves ihletésű illusztrációkat várnak a könyv éve jegyében, az alkotásokból rendezett kiállítást hétfőn, március 15-én 11 órától nyitják meg az intézmény udvarán. Idén is lesz kokárda- és huszárcsákó-készítést a Székelyudvarhelyi Művelődési Háznál: járványügyi rendelkezések betartásával várják a 0266-218 147-es telefonszámon bejelentkezett csoportokat és osztályokat március 12-éig, valamint az ünnep napján, március 15-én.

Március idusának előestéjén, március 14-én ünnepi hangversenyt ad a Székelyföldi Filharmónia a Stúdió Mozi nagytermében, az est során fellépnek a Kolozsvári Magyar Opera és a budapesti Állami Magyar Operaház szólistái, Veress Orsolya (szoprán) és Sándor Csaba (bariton).

„A hangversenyt terveink szerint élőben közvetítjük a városháza Facebook-oldalán” – tette még hozzá a sajtószóvivő. Fontos tudni, hogy a koncerten való részvétel regisztrációhoz kötött (jelentkezni a 0745-031 452-es telefonszámon lehet).

A Haáz Rezső Múzeum március 15-én új kiállítással várja az érdeklődőket: a 1848–49-es szabadságharc aradi ereklyéi című tárlatot délután nyitják meg.

Ugyanakkor, a nap folyamán bárki elhelyezheti az emlékezés és a tisztelet jeleként a koszorúkat a Vasszékelynél. „A már megszokott módon idén is díszbe öltözik a város. A Hagyományőrző Székely Huszárezred pedig idén hosszabb útvonalon tartja meg felvonulását: Szombatfalváról indulva érintik a Tomcsa-negyedet, a Sziget-negyedet, a városközpontot, a Tábor-, valamint a Bethlen lakótelepeket” – sorolta az illetékes.

Galéria

Fotó: Barabás Ákos

Marosvásárhelyen lélekben ünnepelnek

Az érvényben lévő járványügyi korlátozások okán – illetve az újabb szigorítások lehetőségét is figyelembe véve – a Maros Megyei Múzeum idén lemondott a nemzeti ünnepre tervezett programokról, tudtuk meg Ötvös Koppány ideiglenesen kinevezett igazgatótól, ugyanilyen meggondolásból a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal sem készült programokkal.

Idézet
A polgármester és alpolgármester lerója tiszteletét a hősi halottak előtt március 15-én, ezt bárki más is megteheti

– fejtett ki Borsos Csaba, Soós Zoltán polgármester kommunikációs felelőse. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Maros megyei szervezetének március 15-i szervezett megemlékezése idén is elmarad, közölte a szervezet, ellenben arra buzdítják a helybélieket, hogy

egyénileg helyezzék el a koszorúkat a Petőfi Sándor szobornál.

Az RMDSZ megyei szervezete online közvetíti az ünnepi programokat: késő délután a FillHarMoni zenekar ad koncertet, majd Sebestyén Aba, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház színművészének Petőfi Sándor Nemzeti dal című egyéni előadása következik, illetve Marosán Csaba, a Kolozsvári Állami Magyar Színház társulatának tagja, Intés az őrzőkhöz című versösszeállítása is látható lesz, majd a Maros Művészegyüttes Nemzeti dal című táncos színpadi előadása lesz követhető a szervezet online felületein.

Galéria

Fotó: Pinti Attila

Visszafogottan, de szívből

Kulturális műsorral és egész napos koszorúzásra való felhívással készül Csíkszereda Polgármesteri Hivatala március 15-ére:

március 13-án a Csíki Kamarazenekar ünnepi hangversenyt ad a Szakszervezetek Művelődési Házában.

A koszorúzás lehetősége egész nap nyitott lesz a Gál Sándor-szobornál, valamint a Vár téri Petőfi Sándor-szobornál, mindemellett polgármesteri hivatal a politikai és civil szervezetek, a kulturális és oktatási intézmények részvételét idősávokhoz köti, hogy megelőzhető legyen népes csoportok kialakulása. Este 7-kor

a Szakszervezetek Művelődési Házában tartják az ünnepi gálaműsort a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes és a Gyimesvölgye Férfikórus közreműködésével.

Az előadásra a belépés ingyenes, a helyfoglalás viszont előzetes regisztrációhoz kötött (a részvételi szándékot a 0266-371 362-es telefonszámon vagy a hargitaneptanc@gmail.com címen lehet jelezni).

Galéria

Fotó: Barabás Ákos

Szentegyháza is ünnepel

Ökumenikus istentisztelettel kezdődik a március 15-ei ünnepség Szentegyházán, a Szent András plébániatemplomban, majd délben megemlékezést tartanak a templomtéren. 13 órától ismét ökumenikus istentisztelet lesz a Jézus Szíve templomban, majd délután, 14 órától ünnepi megemlékezést és koszorúzást tartanak a Millenniumi emlékműnél.

Zárásként, délután öttől kiállítással várják az érdeklődőket a Gábor Áron Művelődési Ház előterében, majd a Szentegyházi Gyermekfilharmónia lép fel.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. március 29., péntek

Rongálás a hegyesbükki keresztnél

Épp 15 éve, hogy felállították a Gyergyóremetéhez tartozó Hegyesbükkben a keresztet, mellé pedig egy oltárként szolgáló asztal is került, amely háborítatlanul állt ott egészen mostanáig, míg valaki kárt tett benne.

Rongálás a hegyesbükki keresztnél
Rongálás a hegyesbükki keresztnél
2024. március 29., péntek

Rongálás a hegyesbükki keresztnél

2024. március 29., péntek

Az elmúlt fél évszázad legmelegebb márciusi hétvégéjén ünnepelhetjük a húsvétot

Valószínűleg az elmúlt hét évtized legmelegebb márciusi hétvégéje lesz a mostani. A vezető meteorológus előrejelzése szerint az ország minden régiójában 20–22 fok feletti hőmérséklet várható, így igazán szépnek ígérkezik az idei húsvét.

Az elmúlt fél évszázad legmelegebb márciusi hétvégéjén ünnepelhetjük a húsvétot
2024. március 29., péntek

Elhullott őz teteméből evett az átutazó barátkeselyű

Hét napot tartózkodott Romániában a Fremuth nevű barátkeselyű. A jeladóval ellátott madár két év alatt több mint tíz európai országot látogatott meg.

Elhullott őz teteméből evett az átutazó barátkeselyű
2024. március 29., péntek

Nagy füsttel járó tűz Gyergyószentmiklóson: Ro-Alert riasztást kaptak a lakók

Négy település önkéntes tűzoltói siettek pénteken délután Gyergyószentmiklósra, ahol egy csarnok tetőszerkezete kapott lángra.

Nagy füsttel járó tűz Gyergyószentmiklóson: Ro-Alert riasztást kaptak a lakók
2024. március 29., péntek

Amikor a parkolóhely értékesebb az autónál

Megkezdte a közterületen elhagyott személygépkocsik elszállítását a sepsiszentgyörgyi helyi rendőrség. Egyelőre négy parkolóhelyet szabadítottak fel.

Amikor a parkolóhely értékesebb az autónál
2024. március 29., péntek

Napokig készítették a hímes tojásokat, majd kiállították a legszebbeket

Hagyományőrzéssel és közösségépítéssel ünnepelte fennállásának 10. évfordulóját az Erdélyi Múzeum Egyesület sepsiszentgyörgyi fiókegyesülete, mely a hét elején tojásíró kalákát, majd a termésből kiállítást szervezett.

Napokig készítették a hímes tojásokat, majd kiállították a legszebbeket
2024. március 29., péntek

Hungarikum-díjat kapott a székelykapu

Hungarikummá vált a székelység kisépítészeti csodája, a székelykapu. A díjazásra a napokban megtartott IV. Hungarikum Díjátadó Gálán került sor. Az elismerést Szőcsné Gazda Enikő, a Székely Nemzeti Múzeum néprajzkutatója vette át.

Hungarikum-díjat kapott a székelykapu
Hungarikum-díjat kapott a székelykapu
2024. március 29., péntek

Hungarikum-díjat kapott a székelykapu

2024. március 29., péntek

Három autó ütközött a csíkszeredai Ligat hídon

Láncbaleset történt Csíkszeredában a nemrég felújított vasúti felüljárón pénteken délelőtt. A balesetben egy személy sérült meg.

Három autó ütközött a csíkszeredai Ligat hídon
2024. március 29., péntek

Húsvéti szentmisék és istentiszteletek rendje a székelyudvarhelyi templomokban

A húsvéti ünnepkör alkalmából Székelyudvarhelyen tartandó szertartások, szentmisék, illetve istentiszteletek rendjét foglaltuk össze nagypéntektől húsvét hétfőig.

Húsvéti szentmisék és istentiszteletek rendje a székelyudvarhelyi templomokban
2024. március 29., péntek

Útlezárások a nagyszombati feltámadási körmenet és az ételszentelés idején Csíkszeredában

Nagyszombaton és húsvét vasárnapján több útszakaszon és időpontokban kell útlezárásra, forgalomkorlátozásra számítani a csíkszeredai templomok környékén – tájékoztat Facebook oldalán Bors Béla, Csíkszereda alpolgármestere.

Útlezárások a nagyszombati feltámadási körmenet és az ételszentelés idején Csíkszeredában
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!