Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék
HIRDETÉS

Huszárközpontú ünnepség a díszbe öltöztetett Székelyudvarhelyen

Fülöp-Székely Botond 2019. március 07., 15:47

Erőt, tisztességet! jelszóval a huszárokat helyezi idei március 15-i ünnepsége előterébe a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal. Több napos rendezvénysorozattal készülnek az 1848–49-es forradalom és szabadságharc évfordulójára, amelynek részeként Keresztes Ildikó és zenekara is fellép, valamint nappali tűzijátékot is terveznek.

Huszárközpontú ünnepség a díszbe öltöztetett Székelyudvarhelyen
galéria
Idén is díszbe öltöztetik Székelyudvarhelyt. Archív Fotó: Barabás Ákos

A március 14-től négy napon át tartó ünnepségsorozat megszervezésekor az előző évek koncepcióját igyekeztek folytatni, ugyanakkor idén hangsúlyosabb szerepet kapnak a huszárok – fejtette ki csütörtöki sajtótájékoztatón Zörgő Noémi, a polgármesteri hivatal új sajtószóvivője. Mint mondta, innen is jön a rendezvény jelszava az Erőt, tisztességet! hiszen ez a huszárok köszöntője.

Csütörtökön délelőtt tíz órától huszárcsákó-készítés kezdődik a művelődési házban, ahová elsősorban a kisiskolásokat várják, délkor pedig a Hátrahagyottak emlékezete címmel nyílik kiállítás a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium udvarán. A tárlaton az aradi vértanúk özvegyeinek hagyatékát mutatják be pannókon. Délután öttől

tűzzománcból lehet majd kokárdákat készíteni

a művelődési házban, a Haáz Rezső Múzeumban pedig A vonal természetrajzáról címmel nyílik meg László Gyula grafikai kiállítása.

A leghangsúlyosabb programok március 15-én lesznek. Játékos huszártoborzót tartanak reggel kilenctől késő délutánig a Tamási Áron Gimnázium bentlakásának udvarán, illetve ugyanettől az időpontól a művelődési házba várják azokat, akik huszárcsákót vagy nemezelt kokárdát készítenének. Délelőtt fél tizenegytől kokárda- és gyermekrajztárlat nyílik a városi könyvtár előtti téren.

Archív Fotó: Barabás Ákos

Tavalyhoz képest változásnak számít, hogy fél tizenkettőtől kezdődik az ünnepi program a Márton Áron téren, ahol először a Vasszékely-szobrot koszorúzzák meg. Fél óra múlva vonulnak fel a huszárok, őket pedig az ünnepi beszédek és a kulturális műsor követi. A zenei program kiemelt része lesz a helyi kórusok fellépése – összesen százharminc személy fog énekelni –, illetve Keresztes Ildikó és zenekarának előadása. Jakab Attila városmenedzser elmondta, úgynevezett nappali tűzijátékot is terveznek.

Este hat órától az Alla Breve Vegyeskar és a Törökbálinti Kamarakórus tart hangversenyt a városháza Szent István-termében.

A következő napon délelőtt tizenegytől családi foglalkozások kezdődnek a Tamási Áron Gimnázium bentlakásának udvarán. Este hat órától Benne voltam a muzsikában, és a muzsika is bennem volt címmel nyílik a Simándy József-emlékkiállítás a művelődési házban. Rá fél órára ugyanitt Laczó András, a Magyar Állami Operaház énekesének előadását tekinthetik meg az érdeklődők. A rendezvénysorozat a március 17-én este hét órától kezdődő hangversennyel zárul, amit a Székelyföldi Filharmónia tagjai tartanak a volt Stúdió Mozi nagytermében.

„Abban reménykedem, hogy az előző évieknél is több résztvevője lesz a székelyudvarhelyi rendezvénynek” – fogalmazott Orbán Árpád, aki arra biztatta az iskolák tanárait, hogy minél több diákot hozzanak el az eseményre. Azt ígérte, hogy

az ünnepség alkalmából idén is fel fogják díszíteni Székelyudvarhely tereit és utcáit.

„Fontos, hogy ne csak a kegyeleti megemlékezés történjen meg, hanem a megmaradás és a megerősödés ünnepe legyen” – magyarázta.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat