Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Hungarikum lett a csíksomlyói pünkösdi búcsú

Székelyhon 2020. május 21., 19:30 utolsó módosítás: 2020. május 21., 19:36

Hungarikummá nyilvánította csütörtöki ülésén a csíksomlyói pünkösdi búcsút és kegyhelyet a Hungarikum Bizottság, elismerve annak egyedi, vallásos és közösségépítő jellegét – adja hírül a Romkat.ro egyházi portál. Úgy vélik, ez méltó elismerése a székelység több száz éves hagyományának, az egész Kárpát-medencei magyarság közös szellemi értékének.

Hungarikum lett a csíksomlyói pünkösdi búcsú
galéria
Fotó: Barabás Ákos

A csíksomlyói búcsút 2018-ban terjesztették a Hungarikum Bizottság elé az RMDSZ kezdeményezésére, az erdélyi ferences rend támogatásával.

Urbán Erik OFM, az Erdélyi Ferencesek tartományfőnöke a portálnak elmondta, a hír öröm mindannyiunk számára. A csíksomlyói kegyhely már több mint tíz éve tagja annak az Európai Máriás Hálónak, amihez húsz európai ország huszonegy kegyhelye tartozik. Ez azért jelentős, mert Csíksomlyó így Európában is egyre ismertebb, sokan szoktak elzarándokolni ide távoli vidékekről is, a kegyhely belekapcsolódott az európai Mária-kegyhelyek körfogásába.

„Ezzel a lépéssel, hogy a kegyhely most hungarikummá vált, még inkább magunkénak érezzük a pünkösdi búcsút, mert a kegyhely elsődleges szerepe a hit őrzése, megerősítése és továbbadása” – nyilatkozta Urbán Erik OFM.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
3 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat