Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Honfoglalás kori temetők leleteit mutatják be a Csíki Székely Múzeumban

Barabás Hajnal 2019. október 15., 18:25 utolsó módosítás: 2019. október 15., 18:26

Egyedi régészeti kiállításra készülnek a Csíki Székely Múzeumban: honfoglalás kori temetők leleteit mutatják be a nagyközönségnek. A miskolci Herman Ottó Múzeum átalakított tárlatát Elit alakulat 2.0 címmel nyitják meg novemberben.

Fotó: Pinti Attila

Gyarmati Zsolt, a Csíki Székely Múzeum igazgatója elmondta, a magyar kormány 20 millió forintos támogatásával valósíthatják meg az Elit alakulat 2.0 című régészeti kiállítást a múzeumban. „Erdélyben egyedül Csíkszeredában lesz látogatható a tárlat, mely múzeumunk számára is különlegesnek számít, hiszen ilyen, klasszikus értelemben vett régészeti kiállításunk még nem volt” – mondta a múzeumigazgató.

A kiállítást a miskolci Herman Ottó Múzeum biztosította, úgy, hogy az Elit alakulat nevű kiállítását vándoroltathatóvá alakította, és kiegészítették új kutatási eredményekkel,

így lett az új tárlat neve Elit alakulat 2.0. A honfoglalás kori temetők leleteit bemutató kiállítás november 20. és 2020. április 20. között lesz látogatható a Csíki Székely Múzeumban.

HIRDETÉS

Pusztai Tamás, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgató-helyettese, a kiállítás kurátora a tárlat részleteit ismertette. Mint fogalmazott, a kiállítás 73 emberről szól, akiknek sírját az észak-magyarországi Karos községben tárták fel a miskolci régészek, Révész László kutató vezetésével.

A két honfoglalás kori temetőben a sírok 60 százaléka fegyveres férfiaké, két vezér sírjára is ráleltek

– a melléjük temetett presztízstárgyakból, méltóságjelvényekből következtetve erre.

Pusztai Tamás Fotó: Pinti Attila

A magyarság történetének legszebb tárgyi emlékei között találhatók egyebek mellett az aranyozott ezüst veretes övek, a veretekkel díszített szablyák, tarsolylemezek, az aranyozott ezüst női hajfonatkorongok, vagy a napkorong jelképével díszített készenléti íjtegez, valamint számos pénzérme. A kutatók e tárgyakból kiindulva feltételezik, hogy ennek a közösségnek a tagjai a honfoglaló magyar fejedelmi kíséret tagjai lehettek, több hadjáratban is részt vettek, és akiket végül 895–900 között temettek el.

A kurátor kitért arra, hogy a kiállítást három teremben mutatják be:

  • az elsőben egyebek közt a temetőtérképet, a régészeti forrásokat teszik közzé;
  • a másodikban a kutatás módszertanát ismertetik, rendszerezve a talált leletanyagot;
  • a harmadikban pedig, amely egyfajta pihenőterem lesz, egy digitális alkalmazás segítségével tárhatnak fel egy vezéri sírt a látogatók, továbbá egy a tárlat anyagából készült kvízjátékban is részt vehetnek.

Fotó: Pinti Attila

„A tárgyi leletek szolgálnak arra, hogy egyfajta képet kaphassunk arról, miként élhettek ezek az emberek. Nem kívánunk kész és abszolút igazságokat tárni a látogatók elé, összefüggéseket kereshetnek, kérdéseket vethetnek fel a kutatással kapcsolatban” – tette hozzá a kurátor.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS