Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék
HIRDETÉS

Homoktérképes vizualizációval mutatják be az erdélyiek hétköznapjait

Székelyhon 2018. február 15., 15:45 utolsó módosítás: 2018. február 15., 15:52

Úgynevezett homoktérképes vizualizációval mutatja be Csala Dénes hálózatkutató egy átlagos erdélyi hétköznapját és hétvégéjét. A csaladenes.egologo.ro oldalon megjelent kutatás adatainak forrása a Székelydata online időfelhasználási kérdőív volt, amit 266-an töltöttek ki.

Videó: Csala Dénes

Mint a szerző írja, a kutatás legfőképpen Erdély magyar többségű kisvárosaiban (47 százalék) élő, 18–55 éves (90 százalék) korosztályt reprezentálja, de tartalmaz romániai nagyvárosokban (25 százalék), illetve Magyarországon és külföldön élőket (16 százalék) is. Korábban a kérdőív az online és a nyomtatott sajtóban is egyaránt teret kapott. A vizualizációt Nathan Yau FlowingData blogján megjelent hasonló amerikai elemzése ihlette – olvasható Csala Dénes oldalán. 

A kérdőívre érkezett válaszokban kiválasztott és leírt tevékenységeket a kutató 16 nagy csoportra osztotta, így megjelenik az alvás, evés, internetezés, munka, hivatalos ügyek intézése, sportolás, vásárlás és a hobbi űzése is.

Mint a vizualizációból kiderül, a nap a legtöbb embernek zuhannyal és reggelivel indul. A hírek elolvasása és a Facebookozás után a legtöbben munkahelyre, iskolába vagy egyetemre mennek, de többen otthon maradnak, és ott végzik a teendőiket.

A hétköznap dereka három pólus – munka, net és kaja – körül mozog

– állapítja meg Csala Dénes. Sokan a kötelező oktatási időn túl is tanulnak, mások pedig sportolnak, vagy éppen a hobbijukat űzik, esetleg bevásárolnak délután, de a házimunkára is jut idő. Érdekes, hogy

az internetezés a nap szinte mind a 24 órájában jelen van, vagyis az éjjeli alvási perióduson kívül nincs olyan időszak, amikor az emberek leglább 15 százaléka ne lógna a neten

– elemzi az adatokat a kutató.

A hétvége inkább pihenésé, a barátoké és a kikapcsolódásé, ekkor pedig rendszeresebbek az étkezések is, illetve ilyenkor jut több idő az olvasásra, vagy éppen kirándulásra.

A teljes elemzés és a homoktérképes vizualizáció ide kattintva érhető el.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat