HIRDETÉS

Hol szerényebben, hol díszesebben készülnek a téli ünnepekre

Dósa Ildikó 2017. december 07., 11:11 utolsó módosítás: 2017. december 11., 16:15
HIRDETÉS

Alig költöttek idén karácsonyi díszekre a Székelyudvarhellyel szomszédos települések többségében, az ünnepi hangulatot a korábbi években vásárolt dekorációval igyekeznek megteremteni. A világító elemek borsos ára miatt néhol jövőre, pályázati pénzből szándékoznak újakat beszerezni.

Szerdán még szerelték, várhatóan csütörtök este már díszes lesz Fenyéd és Küküllőkeményfalva főútja is Fotó: Barabás Ákos

A belső, lelki készülést fontosabbnak tartja a külsőségeknél Bálint Imre Elemér, Oroszhegy polgármestere, és örömmel látja, hogy a reggeli miséken tele van a templom. Hozzátette, hogy

ebben az évben nem volt pénzük karácsonyi díszek vásárlására,

HIRDETÉS

a meglévőkkel teszik ünnepivé a község központját: a községháza épületére kihelyezik az évszámot jelző fényfűzért, ugyanakkor fénydíszek kerülnek a villanyoszlopokra. Civil kezdeményezésre zöld fenyőgallyakból készült adventi koszorút helyeztek a templomkertbe, melyen az első gyertyát az óvodások gyújtották meg. A másodikat az elsőáldozó második osztályosok, a harmadikat az 5–8.-osok, míg az utolsót a helyi ifjúsági egyesület középiskolásai gyújtják majd meg.

Korondon már múlt hét végétől minden este felgyúlnak az ünnepi fények, de itt sem költöttek új dekorációra, hanem a régieket szereltették fel. Katona Mihály polgármester azt tervezi, hogy

jövőre pályázati pénzből frissítik majd a készletet.

A korábbi évekhez hasonlóan most is a község új központját csinosították, illetve a Művelődési Ház előtt felállították a betlehemes kisszínpadot és az adventi koszorút.

Fotó: Barabás Ákos

Hasonló a helyzet Farkaslakán is, ahol az idei költségvetés nem tette lehetővé a költekezést, azonban Kovács Lehel polgármester szerint

ha jövőre megnyerik a közvilágítás korszerűsítésére kiírt pályázatot, lehetőségük lesz fényelemek vásárlására is.

Addig a hozzájuk tartozó nyolc település központjait, kultúrotthonait, valamint iskoláit díszítik, ugyanakkor a karácsonyfákra a nyolcadikos diákok aggatják fel saját készítésű dekorációikat.

Tervben volt új díszeket vásárolni, de túl drágának tartottuk, és egyelőre lemondtunk róla. Attól az élet megy tovább

– jegyezte meg Molnár Tibor, Szentegyháza polgármestere. A közvilágítással működő régi fényelemek múlt hét vége óta elsősorban a központot, valamint a főúttól a templomig vezető útszakaszt ékesítik. Vasárnap itt is meggyújtották az első gyertyát a római katolikus templom előtt elhelyezett adventi koszorún.

Jövő héten ünneplőbe öltözik Felsőboldogfalva is, akkor ér rá a megbízott szakcég a díszek felszerelésére. Idén a villanyoszlopokra vásároltak néhány fényelemet, amelyeket elosztanak a községhez tartozó tizenegy település között – mondta lapunknak Sándor József polgármester.

Fotó: Barabás Ákos

A községközpontban ezüstfenyőt is díszítenek, amelyet a közbirtokosság erdejéből vágnak ki.

Hozzávetőleg hétezer lejre vásárolt nagyobb méretű LED-es díszeket a fenyédi önkormányzat, ezeket szerda délután a főút menti villanyoszlopokra helyezték ki Fenyéden és Küküllőkeményfalván.

Nem esünk túlzásokba, csak minimálisan díszítünk, fontosabbnak tartjuk a fizetések kiadását és a számláink kifizetését

– fogalmazott Bokor Botond polgármester.

Mivel tavaly csak a díszítőelemek fel- és leszereléséért több mint 3500 lejt kellett fizetniük, idén csupán tíz új fényfűzért vásároltak, amelyeket a sétányok menti fákra és bokrokra helyeztek – közölte Rafai Emil, Székelykeresztúr polgármestere. Hozzátette, hogy mivel a házaknál sem a kert végét szokták díszíteni, ők is

elsősorban a központot csinosították.

Esténként felgyúlnak az ünnepi fények a templomok és a kultúrotthonok előtt is, nemcsak a kisvárosban, hanem Betfalván és Fiatfalván is – tette hozzá.

Fotó: Barabás Ákos

Ahol számít a pompa

Közel húszezer lejbe kerültek azok a fényfüggönyök, úttest fölötti színes fényszalagok, lámpatestekre kerülő díszek, amelyeket nemrég szerzett be Parajd önkormányzata a fürdőtelepülés, illetve Alsó- és Felsősófalva díszvilágítására. Egyrészt a megrongálódottakat kellett lecserélni, másrészt bővítették a készletet.

„Megfelelő pompát akarunk adni idén is a téli ünnepeknek, hiszen nemcsak a helyiek, hanem a turisták miatt is fontosnak tartjuk kicsinosítani Parajdot. Szerencsére jó nevünk van a turisztikai palettán, nemcsak nyáron, hanem télen is több ezren fordulnak meg itt a közeli sípályáknak és a wellnessközpontnak köszönhetően” – mondta Bokor Sándor polgármester. Már a hónap elején elkezdték felszereltetni a díszeket, azonban néhány napba még beletelik, mire a munkálatok végére érnek. Az arra járók idén is megcsodálhatják a kultúrotthon előtti téren megjelenített szent családot, emellett a park, a két templom környéke, valamint a főutak pompáznak fényárban, ugyanakkor hamarosan karácsonyfát állítanak a parkban.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS