Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Hogyan biztosítják működésüket a székelyföldi éttermek a világjárvány ideje alatt?

Korpos Attila 2020. március 23., 12:17

Benne volt már a levegőben, hogy nemsokára bezárhatják a romániai éttermeket, kávézókat, szórakozóhelyeket a folyamatosan terjedő koronavírus feltartóztatása érdekében. További működésük mikéntjéről érdeklődtünk.

Hogyan biztosítják működésüket a székelyföldi éttermek a világjárvány ideje alatt?
galéria
Székelyföldi vendéglátósok – hogyan tovább? Képünk illusztráció Fotó: 123RF

Udvarhelyszéken 119 vendéglátó egységet érintett a kormány által hozott intézkedés. Nagy Levente, az Udvarhelyszéki Vendéglátók Szövetségének elnöke elmondta, a városvezetéssel együttműködve felkészítették az éttermeket a bezárás eshetőségére. A felfüggesztés anyagi következménye valóban elkeseríti a tulajdonosokat, de a vírus terjedésének megfékezése szempontjából fontos lépésnek tartja az állam részéről a bezárást.

Nem kilátástalan a helyzet, amelyik vállalkozás felkészült erre a lépésre, az gond nélkül át fogja vészelni ezt az időszakot

– mondta Nagy Levente. Két székelyudvarhelyi vendéglátó egység tulajdonosa hozzátette, mindkettő esetében rendelkeznek házhoz szállítási szolgáltatással, de a helyszínen is ki tudják szolgálni a vendégeket. A környékbeli egységek működési engedélye attól függ, ki hogyan váltotta azt ki a jelenlegi helyzetre való tekintettel, de az önkormányzattal való megegyezés értelmében a kiszállítás este legkésőbb tizenegy óráig fog működni.

A szentegyházi Rustik Étteremben az elmúlt napokban már érzékelhető volt a változás szele. Elmondásuk szerint fel voltak készülve a gyökeres változásra, mivel már szemmel láthatóan egyre kevesebben látogatták az éttermet. A személyzet csökkentésével egyenesen arányosan a menüben található választékot is csökkentették, így kevesebb ételből gyorsabban ki tudják szolgálni a vásárlókat. Még a felfüggesztési határozat megjelenése előtt meghozták a szükséges intézkedéseket, így nem érte őket meglepetésként a hír. „Csak a házhoz szállítási szolgáltatásunk maradt érvényben, amelynek programját már meg is változtattuk, 12-től este 21 óráig” – emelték ki.

A gyergyószentmiklósi K&K Bistro tulajdonosa úgy reagált, ha ennyire súlyos a helyzet, nem véletlen az ilyen jellegű egységek bezárása. Ugyanakkor méltatta a házhoz szállítási szolgáltatás megtartását, így rendeléseket tudnak majd felvenni, kizárólag elvitelre: „a kiszolgálásunk megmarad ablakos formában, az előzetes telefonos rendelést pedig az étteremnél tudjuk átadni a vásárlóknak”. A bisztró nyitvatartásával kapcsolatban Keresztes Attila hangsúlyozta, az igények fogják majd alakítani a programot, hiszen túl korai még behatárolni a rendelések gyakoriságát.

Alig jött ki a határozat a korlátozott működést illetően, szóval még mi sem tudjuk, milyen protokollnak, esetleg higiéniai előírásoknak kell hosszú távon megfelelnünk

– tette hozzá a tulajdonos.

Csíkszeredában egy étterem és egy kiszolgáló egység is úgy döntött, hogy a korlátozott szolgáltatás helyett teljesen felfüggeszti működését. Ignat Sándor, a Dabo Döner és a Chicken’s gyorséttermek tulajdonosa viszont konstruktív módon reagált a bezárásra. „Az épületek elé asztalt helyeztünk ki, nemsokára pedig úgynevezett fóliaajtót is fel fogunk szerelni annak érdekében, hogy elvitelre ki tudjuk szolgálni a vásárlókat” – vázolta elképzeléseit. Mint mondta,

fizetett hirdetésekkel és szórólapokkal igyekeztek hirdetni a kiszállítást a fenntarthatóság érdekében, de nekik is szembe kellett nézniük a csökkentett személyzeti létszám szükségességével.

„Előre hoztuk a nyári szabadságokat, de ez nem érinti a menüsor csökkentését. Gyorsétterem lévén nem szükséges nagyobb előkészület ezután sem az ételek elkészítésénél, így ezentúl is ki tudunk szolgálni minden eddig meglévő igényt” – emelte ki. A nyitvatartási programon egyelőre nem változtatnak, de mivel fel kell mérniük a rendelések gyakoriságát, ez idővel még módosulhat.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS