Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Hiperbolikus napóra kerül a Nyár utcai parkba

Szász Cs. Emese 2009. december 14., 13:34 utolsó módosítás: 2009. december 14., 15:13

Dienes Attila szobrászművész Hiperbolikus napóra című alkotását avatják fel december 16-án Marosvásárhelyen – így emlékeznek idén Bolyai János születésének évfordulójára.

A Pszeudoszférát Bolyai János születésének 200. évfordulóján avatták fel

Az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság Marosvásárhelyi Fiókszervezete idén is megemlékezik az abszolút geometria megalkotójának születésnapjáról. Ez alaklomból avatják fel a Hiperbolikus napóra című emlékművet, a negyedik alkotást, amely a Bolyai Alkotótáborból kerül a köztérre.

Az első emlékművet 2001-ben, Bolyai János születésének 200. évfordulóján avatták fel. A Horvát Sándor matematikus terve alapján elkészített Pszeudoszféra felavatása tette igazán ünnepélyessé a megemlékezést, amely egyik legismertebb emlékműve azóta is Marosvásárhelynek.
Múlt évben, ugyancsak december 15-én újabb két szoborral gazdagodott a megyeközpont. A kórház előtti parkban Mureşan Gheorghe A geométer trónusa és Benedek József Forrás című munkáit sikerült újabb köztéri emlékművé emelni.

December 16-án 11 órától Dienes Attila szobrászművész alkotását is felavatják a Nyár utcai kis parkban. Az emlékmű a Bolyai Alkotótáborban készült 2001–2002-ben és a Hiperbolikus napóra címet viseli.

A Bolyai Alkotótábort 2001-ben a Bolyai Emlékév keretében indították, teret biztosítva a különböző műfajokban dolgozó művészek alkotói megnyilvánulására. Az elmúlt kilenc év során a táborban több mint 150 művész vett részt.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS