Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Híd készül Csíkszereda újabb elkerülő útján

Kovács Attila 2019. július 06., 08:05

Szinte végig lehet már hajtani Csíkszeredában az új elkerülő út nyomvonalán, noha a munka még korántsem készült el. Be kell fejezni a Somlyó-patakon épülő hidat, ugyanakkor a vasúti felüljáróhoz közeli területet még nem adták át az építőnek.

Nagy teherbírású híd építésére is szükség van. Látható változások az új útszakaszon Fotó: Gábos Albin

A vasúti felüljáró hídtól a vasútvonal mentén a Rét utcai vasúti átjáróig vezető új elkerülő útra a Rét utca felől hajtottunk be, itt ugyanis a körforgalommal egy szintre került az alapozás, hengerelt útfelületen lehet haladni. Igaz, csak középtávig, mert ott jóval alacsonyabb a szint, viszont jól látható a több rétegben lehelyezett geotextília, illetve a georácsnak nevezett műanyag háló, amelyre a süppedős, lápos területen van szükség az alapozáshoz.

A Somlyó-patakon, amely jelenleg elterelve, egy beton átereszen folyik át az út alatt, most nagy teherbírású híd épül, ennek tartópillérei már elkészültek, az előregyártott vasbeton tartógerendák egy részét is elhelyezték.

HIRDETÉS

Az út másik, a vasúti felüljárótól a hídig vezető szakaszán viszont csak egy részen végezték el az alapozást. Ott egy volt üzemanyag-lerakat felszámolása után a terület rendezését, fertőtlenítését kellett elvégezni. Noha ott sem munkavégzést, gépeket, vagy munkásokat nem láttunk, a területet egyelőre nem adták át az útépítést végző cégnek.

Egyetlen akadály

Kérdésünkre Buzogány Károly, a kivitelező ING Service Kft. igazgatója úgy nyilatkozott, jelenleg ez az egyetlen akadálya a bevezető szakaszon az útépítésnek. Ha időben átadják a területet, az említett részen is megépül az út – tette hozzá. A többi helyszínen az ütemterv szerint haladnak az munkával, a szükséges rétegeket elhelyezték, most egy köztes ellenőrzés következik az Állami Építési Felügyelőség részvételével – tudtuk meg.

A munkálat elvégzésével a csíkszeredai ING Service és a Balast Centrum alkotta cégtársulást bízták meg, nekik ebben az évben, a beruházás első szakaszában az alapozást, a villanyoszlopok eltávolítását, az átereszek és a híd elkészítését, illetve a makadámút kialakítását kell elvégezniük. Az első szakaszban végzett munkálatok költsége a szerződés szerint áfával együtt 13 millió lej – a jelentős költség a különleges alapozással is magyarázható.

Fotó: Gábos Albin
Körforgalom is lesz

Ha elkészül a makadámút, ennek teherbírását az áthaladó forgalommal próbálják ki, így

várhatóan megnyitják a Csíkszeredát észak-déli irányban elkerülő járművek előtt, összeköttetést teremtve a már elkészült, kelet-nyugati irányú elkerülő úttal.

Az 1,2 kilométeres hosszúságú úton a tervek szerint a következő évben 8 méter széles aszfaltburkolat készül majd, felüljáró híd felőli csatlakozásnál pedig körforgalmat alakítanak ki. Csíkszereda a PNDL 2 nevű helyi fejlesztési országos program által korábban nyújtott támogatásból jelentős összeget, 14,8 millió lejt használhat fel utólagos elszámolással a költségek fedezésére. Az új útszakasz biztosítja majd a város észak-déli irányú elkerülését az áthaladó forgalom számára, illetve azt is, hogy a Székelyudvarhely irányából Brassó felé, illetve ellenkező irányba tartó átmenő- és teherforgalom a vasúti felüljárót elkerülve, a Rét utca érintésével haladjon át a városon.

Fotó: Gábos Albin

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS