Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Hét éve úgy kezdik az iskolát, hogy nincs tankönyvük

Széchely István 2019. október 08., 10:52

Hetedik osztályos már az a magyar tannyelvű diákgeneráció, amely előkészítő osztályos kora óta minden esztendőben tankönyvek nélkül kezdi a tanévet. Idén sem történt ez másként: a hetedikes magyar diákok tankönyveinek a jó része majdnem egy hónappal a tanévkezdés után sem érkezett meg az iskolákba, sőt még le sincsenek fordítva.

Hét éve úgy kezdik az iskolát, hogy nincs tankönyvük
galéria
Ezúttal a hetedikeseknek kell nélkülözniük az új tanterv szerint készült tankönyveket. Képünk illusztráció Fotó: Biró István

A hetedikes magyar diákoknak továbbra is nélkülözniük kell tankönyveik jó részét, ugyanis azok még nem készültek el. Jó, ha december végéig megkapják ezeket az iskolák, illetve a tanulók – tért a lényegre lapunk megkeresésére az előző évek tapasztalatai alapján Sipos István, a Hargita Megyei Tanfelügyelőség történelem szakos tanfelügyelője, aki a tanévkezdésig az intézmény tankönyvekért felelős illetékese volt.

A hetedikes diákoknak közel tíz tantárgyból nincs még tankönyve:

hiányoznak a nyomtatott példányok matematikából, fizikából, biológiából, technológiából, társadalomtudományokból, történelemből, földrajzból és a testneveléstankönyvek sem készültek még el. Ugyanakkor tudomása szerint a hetedikes román nyelv és irodalom tankönyvek is hiányoznak – azokat ugyan nem kell lefordítani, de értesülései szerint a kinyomtatásukra vonatkozó első pályázatokat nem fogadta el az oktatási minisztérium, ezért késnek.

{A}

A többi tankönyv esetében a késés oka a szokásos: a tankönyvbeszerzésre vonatkozó közbeszerzési eljárás eredményét rendre megfellebbezik a sikertelenül pályázó kiadók, ezért elhúzódik a nyomtatás megkezdése. Olyannyira, hogy Sipos István tudomása szerint

még folyamatban van a felsorolt tankönyvek magyar nyelvre való lefordítása.

Ezek is hallomásból származó hírek, tehát biztos információi nincsenek a tanfelügyelőségeknek arra vonatkozóan, hogy éppen milyen fázisban van a hiányzó tankönyvek pótlása, ugyanis erről nem kapnak hivatalos tájékoztatást a szakminisztériumtól.

„Így boldogulnak”

„Ezek a tankönyvek digitális formában megtalálhatók a minisztérium honlapján. Attól függetlenül, hogy magyar nyelvű könyv nincs a tanár és a diák kezében, én meg vagyok győződve arról, hogy a tanár átnézi ezeket a könyveket, és a tantervhez hozzáteszi a saját módszertani ismereteit, tudását, kreativitását. Így boldogulnak. Minden évben ezzel a problémával szembesülünk, így már

megtaláljuk a megoldásokat, csak ez mégsem ugyanaz, mint amikor a diáknak is a kezében van a tankönyv”

– magyarázta azzal kapcsolatban, hogy miként találnak áthidaló megoldást a tankönyv nélküli oktatásra. Az évek óta ismétlődő problémát rendre ugyanaz az „áldozatévfolyam” szenvedi meg. Ennek az az oka, hogy a 2011-es tantervreform idején, előkészítő osztályos kisdiákokként

ők voltak az első évfolyam, akiket az új tanterv alapján kezdtek oktatni.

Ez azóta évente megismétlődik, és ha a helyzet nem rendeződik, akkor középiskolai tanulmányaik befejezéséig végigkíséri őket a tankönyvhiány problémája. Ráadásul jövő évben szintén ők lesznek az első évfolyam, amelynek nyolcadik osztály végén már az új, kisebbségi tannyelvű diákok számára kidolgozott román nyelv és irodalom vizsgatételekből kellene vizsgázniuk az országos képességfelmérő vizsgán, amire tudomása szerint még módszertan sincs – emlékeztetett Sipos István.

Máshol nincs gond

Ami a többi évfolyamot illeti, a hetedikeseket leszámítva nincs gond a tankönyvellátottsággal az általános iskolákban, de a középiskolában tanulóknak is vannak tankönyveik. A hetedik osztályos évfolyam esetében is főként csak a magyar tannyelvű diákok esetében van gond, a román anyanyelvű hetedikes diákoknak a történelmet leszámítva minden tantárgyból vannak tankönyveik – tudtuk meg Sipos Istvántól.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS