Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Lassan halad a megyei könyvtár épületének felújítása

Bencze Melinda 2014. május 22., 16:18 utolsó módosítás: 2014. május 23., 10:18

Támogatás hiányában továbbra is lassan haladnak a felújítási munkálatok a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtárnál. Hegedüs Csilla a kulturális minisztérium főtitkára elmondta, ha így haladnának, 70 év múlva végeznének az épület rehabilitálásával.

Megközelítőleg egymillió eurós befektetés volna a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár épületének modulonkénti teljes felújítása, ugyanakkor ennek az összegnek a fedezését korábban átvállalta a Művelődési Minisztérium, egy a műemlék-épületek rehabilitására elkülönített alapból. A tavalyelőtt egy millió lejes, míg a kormányváltást követően tavaly már csak kétszáz ezer lejes támogatást utaltak át, ez azonban nem volt elégséges a déli szárny felújításának megkezdéséhez.

Hegedüs Csilla, a kulturális minisztérium államtitkára elmondta, hogy a korábbi liberális kormányzás mindazon a 100 műemléknek a 90 százalékát kiseperte az országos helyreállítási tervből, amelyek felújításának Kelemen Hunor ezelőtti mandátuma alatt kezdtek neki. Az államtitkár hozzátette, hogy azoknak, amelyek továbbra is támogatásban részesültek, „csúfolkodás szintű összegeket utaltak át”.

„Így történt ez a Kovászna megyei könyvtárával is, amely tavaly kétszáz ezer lejt, idei adatok szerint viszont már csak százezer lejt kapna a helyreállítási munkálataira. Ha ez továbbra is így haladna, akkor 70 év alatt fejeződne be a teljes épület felújítása” – tette hozzá Hegedüs.

A jelenlegi államtitkár beszélt arról is, hogy a Kelemen Hunor mandátuma alatt összesen 55 millió lejt utalt ki, amíg a Gigel Ştirbu idején összesen 13 millió lejt, azaz negyedét sikerült „elköltenie” a Művelődési Minisztériumnak. Tehát nemcsak a magyarok, hanem a románok programjaira sem utaltak nagyobb összegeket – vonta le a következtetést a politikus.

A legelső költségvetés-kiegészítésre júliusban kerül sor, Hegedüs pedig tolmácsolta Kelemen Hunor jelenlegi kulturális miniszter azon törekvéseit, miszerint nyáron abszolút prioritásként fogják kezelni a műemlékek támogatását. Mint említette megpróbálnak akkora összeget kérni a kormánytól, amely elégséges a munkálatok – így a megyei könyvtár felújításának is – újbóli megkezdéséhez.

Szonda Szabolcs, a Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatója portálunk megkeresésére elmondta, hogy jelenleg az északi, adminisztratív szárny rehabilitása már befejeződött, a visszaköltözés előtt állnak. Az idei támogatásról sajnos még nem kapott hivatalos értesítést, de hozzáfűzte, hogy a munkálatok folytatása érdekében megközelítőleg egy millió lejre volna szükségük, hiszen a tavaly kiosztott kétszáz ezer lej rendkívül kevés volt. A következőkben az épület déli szárnyának felújítására kerülne sor, továbbá a főépületére.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS