Ekkor kell a legjobb formájukat hozniuk a diákoknak

Ekkor kell a legjobb formájukat hozniuk a diákoknak

Fotó: Barabás Ákos

A 2016–2017-es tanév keretében a hétfőn elkezdődött második félév június 16-ig tart. Az érettségi vizsgák június 6-án kezdődnek és 30-án érnek véget. A nyolcadikosok országos felmérése pedig június 19–22. között zajlik. Összegyűjtöttük a legfontosabb vizsgaidőpontokat.

Molnár Rajmond

2017. február 15., 08:292017. február 15., 08:29

A tanügyi tárca által közzétett vizsganaptár szerint egy hónap múlva, március 13-án egyszerre kezdődik a nyolcadik osztályosok képességfelmérő vizsgája a tizenegyedikesek és tizenkettedikesek próbaérettségijével: a megmérettetés mindkét esetben a román nyelv és irodalom vizsgával indul. A magyar nyelv és irodalom próbákat március 14-én tartják, amikor is a nemzeti kisebbségekhez tartozó tanulók anyanyelvi képességeit mérik fel. Következő nap matematikából ellenőrzik a nyolcadikosok tudását, a középiskolásoknak pedig a szakosodásnak megfelelő kötelező tantárgyból. Végezetül, március 17-én a szakosodásnak megfelelő választott tantárgyból vizsgáznak a tizenkettedikesek. A felmérések eredményeit a hónap végén, március 31-én teszik közzé.

A 2., 4. és 6. osztályos tanulóknak április 10-én kezdődnek el az országos szintfelmérők időpontjai. A magyar másodikos kisiskolásoknak április 10-én zajlik az anyanyelvi íráskészség-felmérő, április 11-én pedig az anyanyelvi olvasási próba, 12-én a matematikai ismereteket ellenőrzik, 13-án pedig a román nyelvű írási és olvasási próba lesz megtartva. A negyedikesek május 3-án román nyelvből, 4-én matematikából, 5-én pedig magyar nyelvből írnak tesztet. A hatodikosok május 10-én nyelv és kommunikációból, 11-én matematika és természettudományokból mérettetnek meg. A tesztek eredményeiből országos szintű összesítések, statisztikák készülnek.

A nyolcadikosok országos felmérésére június 19–22. között kerül sor. 19-én román nyelv és irodalomból, 21-én matematikából, 22-én magyar nyelv és irodalomból vizsgáznak a tanulók. Az első eredményeket június 26-án teszik közzé, a véglegeseket pedig június 30-án. Újdonság idén, hogy a nyolcadikos vizsgán elért átlagjegy a középiskolai felvételi jegy 80 százalékát fogja kitenni az eddigi 75 százalék helyett, így az általános iskolában elért átlagosztályzat csak 20 százalékban számít bele a végső jegybe. A nyolcadikosok számára június 9-éig tart a második félév.

Az érettségi vizsgákra május 22–26. között iratkozhatnak fel a végzős középiskolások. Az érettségi ezúttal is a szóbeli próbákkal kezdődik, elsőként román nyelv és irodalomból (június 6–7.), majd anyanyelvből (június 8–9.), ezt követően az informatikai ismeretekből (június 9., illetve 12–13.), végül pedig a tanult idegen nyelvből (június 16–17.) szóbeliznek. Az írásbelik június 26-án kezdődnek, szintén román nyelv és irodalommal, 27-én tartják a magyar nyelv és irodalom írásbelit, 28-án a szakosodásnak megfelelő kötelező tantárgyból vizsgáznak a tizenkettedikesek, 30-án pedig a szakosodásnak megfelelő választott tantárgyból írásbeliznek a végzős diákok. Az első eredményeket július 5-én teszik közzé, a végleges, óvás utáni eredményeket pedig július 10-én.

Szabadnapok idén
A második félévben egy szünidő lesz: az egyazon napra, április 16-ára eső katolikus és ortodox húsvét után április 19. és 30. között tartják a tavaszi vakációt. A diákoknak ugyanakkor nem kell iskolába menniük a május elsejei munka ünnepén, a június elsejei gyermeknapon, valamint pünkösd másodnapján, június 5-én. Mivel ebben a tanévben az Iskola másként elnevezésű programsorozatnak nincs leszögezett időpontja, a tanintézetek a második szemeszterben, a megadott dátumok közül választva is megszervezhetik az alternatív oktatási hetet. A nyári vakáció a nem végzős diákok számára június 17-én kezdődik, és szeptember 10-éig tart.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2023. február 14., kedd

Újabb nyertes pályázatokkal büszkélkedhet Kovászna

Kovászna város ismét profitál a fejlesztési minisztérium által még tavaly útjára indított országos helyreállítási terv (PNRR) pályázati kiírásából: több mint 14,2 millió lej értékben kaptak támogatást középületek energiahatékonyságának javítására.

Újabb nyertes pályázatokkal büszkélkedhet Kovászna
2023. február 05., vasárnap

Személyautó és mikrobusz ütközött, ketten megsérültek

Személyautó és mikrobusz ütközött vasárnap reggel a Kovászna és Réty közötti 13-as jelzésű országúton, Bita településen. Az ütközés következtében ketten sérültek meg.

Személyautó és mikrobusz ütközött, ketten megsérültek
2023. február 04., szombat

Ilyen egy ízig-vérig hagyományos disznóvágás

Meglepően nagy volt a nyüzsgés szombaton az alsócsernátoni sportpálya környékén, ahol ezúttal nem sportrendezvény zajlott, hanem különböző vidékek disznóvágási szokásait mutatták be.

Ilyen egy ízig-vérig hagyományos disznóvágás
2023. február 02., csütörtök

Elhárult az akadály a kézdivásárhelyi uszodaépítés útjából

A bukaresti táblabíróság döntése értelmében biztossá vált az Országos Befektetési Társaság (CNI) becslése szerint 130 millió lejbe kerülő kézdivásárhelyi uszoda építőjének kiléte.

Elhárult az akadály a kézdivásárhelyi uszodaépítés útjából
2023. február 01., szerda

Megszavazták Barót költségvetését

Barót idén 6,37 százalékkal több pénzből gazdálkodhat, mint az elmúlt esztendőben, kiadásai pedig 1,63 százalékkal nőnek – szerdai ülésén a város önkormányzati képviselő-testülete elfogadta a település költségvetését a 2023-as évre.

Megszavazták Barót költségvetését
Megszavazták Barót költségvetését
2023. február 01., szerda

Megszavazták Barót költségvetését

2023. január 31., kedd

Közel 120 millió lejből gazdálkodhatnak Kézdivásárhelyen

A kézdivásárhelyi tanácsülés keddi napirendjén szereplő több mint kéttucatnyi határozattervezet közül a legfontosabb a város költségvetésének elfogadása volt.

Közel 120 millió lejből gazdálkodhatnak Kézdivásárhelyen
2023. január 31., kedd

Hőszigetelik a sepsiszentgyörgyi megyei sürgősségi kórház épületeit

A sepsiszentgyörgyi megyei kórház épületeinek hőszigetelését célzó pályázat finanszírozási szerződését írta alá Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke és Cseke Attila fejlesztési miniszter.

Hőszigetelik a sepsiszentgyörgyi megyei sürgősségi kórház épületeit
2023. január 27., péntek

Újfajta szeméttárolókat helyeztek ki a guberálók miatti szeméthalmok elkerüléséért

Új kialakítású szeméttárolókkal védekeznek a szeméthalmok ellen Sepsiszentgyörgyön a Csíki Negyedben, céljuk, hogy a guberálók miatt kialakuló katasztrofális helyzetet felszámolják és a lakóknak ne kelljen a kiöntött szemétben járkálniuk.

Újfajta szeméttárolókat helyeztek ki a guberálók miatti szeméthalmok elkerüléséért
2023. január 25., szerda

Ahol nem kell fizessenek a lakók a tömbházak szigetelésére

Kovászna város önkormányzata az országos helyreállítási terv (PNRR) révén több mint hatmillió lej támogatást kapott két tömbház energetikai korszerűsítésére – adta hírül Facebook-oldalán Gyerő József polgármester.

Ahol nem kell fizessenek a lakók a tömbházak szigetelésére
2023. január 21., szombat

Nem marad olvasók nélkül a kézdivásárhelyi könyvtár

A kézdivásárhelyi Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtárból tavaly szép számmal kölcsönöztek könyveket, és ismét megtarthatták a koronavírus-járvány miatt lefújt rendezvényeiket is, derült ki a Vántsa Judit intézményvezetővel folytatott beszélgetésből.

Nem marad olvasók nélkül a kézdivásárhelyi könyvtár
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!