Háromnapos koncertsorozattal lépnek be fennállásuk ötödik évtizedébe a filisek

Háromnapos koncertsorozattal lépnek be fennállásuk ötödik évtizedébe a filisek

Fennállásának negyvenedik évét ünnepli idén a Szentegyházi Gyermekfilharmónia – a Niagara-vízesésnél is koncerteztek

Fotó: Szentegyházi Gyermekfilharmónia/Facebook

Egész Székelyföld egyik jelképé vált az immár negyvenéves Szentegyházi Gyermekfilharmónia – a Fili, ahogy mindenki nevezi – az elmúlt évtizedekben. Ezt az évfordulót a maguk jellegzetes módján, egy rendkívüli koncertsorozattal ünneplik meg május 6-8. között Szentegyházán, ahol a legfiatalabb és a legidősebb filisek is jelen lesznek. A közelgő eseményről Haáz Sándorral, a Fili alapítójával, karnagyával beszélgettünk.

Kudelász Nóbel

2022. április 27., 12:032022. április 27., 12:03

– Hogyan tagolódik a Fili története, ez a négy évtized?

– Három szakaszra bontanám a Fili történetét, amelyek egyre inkább elhatárolódnak egymástól. Az első a ’89 előtti periódus, az államilag szervezett gyermekkor korszaka. Amint ez megszűnt, vagyis nem voltak már sólyom- meg pionírszervezetek, elkezdődött a második, a rendetlenség időszaka. Ekkor a korábbi állami gyermekszervezetek helyét megpróbálta átvenni a cserkészet, a különféle felekezeti szerveződések, de egyik se tudott olyan mértékben lábra állni, hogy a mai napig éljen. Ez az időszak nagyjából 1990-től 2010-ig tartott, amikor mindenki azt csinált, amit akart. Ezt a korszakot úgy neveztem el, hogy „a Fili a saját lábán”: különféle vállalkozásokat indítottunk a Gyermekfilharmónia Alapítvány jogi védnöksége alatt.

Galéria

Fotó: Szentegyházi Gyermekfilharmónia/Facebook

Talán a legmaradandóbb, legszebb, leggazdagabb a faluturizmust érintő vállalkozásunk, ami a mai napig él. Volt ezen kívül szállítási vállalkozásunk, könyv- és folyóirat-kiadás is; ezekből tartottuk fenn az együttest és a koncertkörutakat.

Idézet
A leglényegesebb a mi életünkben ugyanis a turnézás, amikor egy év munkájának gyümölcsét egy nyári koncertturnén aratjuk le – ehhez a szervezés, az utaztatás anyagi fedezetét kellett biztosítani.

Aztán 2010-től indult a harmadik korszak, amikor a magyar kormány hathatós támogatásával

Idézet
nyugati országokba is eljutottunk, megjártuk Nyugat-Európát és Kanadát is.

A magyar kormány megbízott bennünk, teret és anyagi támogatást biztosított minden elképzelésünknek. Magyarán most már nem magunknak kell kitermelnünk azt a pénzt, ami a működésünkhöz szükséges, vagy nem a pionírszervezetektől kell kunyerálnunk különféle román repertoárok árán, hanem lelevelezzük, hogy mik az elképzelések, és teljes mértékben megbíznak bennünk. A másik két korszaknak is megvoltak a maga szépségei és tartós sikerei, de azt hiszem, ez a mostani a legszebb.

Idézet
Az együttesünk a kezdetektől fogva nagy létszámú: egy negyventagú szimfonikus zenekarból és egy száztagú kórusból áll.
Galéria

Fotó: Szentegyházi Gyermekfilharmónia/Facebook

– Ők tehát biztos ott lesznek az ünnepségen. Kik még?

– Ez érdekes történet. Januárban hirdettük meg „csepűtelefonon”, barátok és régi filisek közvetítésével, hogy korosztályonként, évtizedenként szeretnénk feleleveníteni az együttes történelmét. Nem gondoltam, hogy sikeres történet lesz, ennek ellenére

Idézet
hétszázan járnak el a próbákra rendszeresen, ami azért érdekes, mert sikerült minden korosztályt megszólítani és csatarendbe állítani.

Én senkit se hívtam fel, ezt ők akarták, gyakorlatilag önmagát szervezte meg ez a hatalmas csapat.

Galéria

Fotó: Szentegyházi Gyermekfilharmónia/Facebook

– Több koncert is lesz.

– Igen, öt koncertre készülünk, öt különböző repertoárral. A nyolcévestől az ötven év fölöttiekig lépnek színpadra jelenlegi és egykori tagok, és tartanak külön előadásokat azokból a zeneszámokból válogatva, amelyek az ő korszakukat meghatározták, azt az időszakot, amelyben ők filisekként aktívan muzsikáltak.

– Vannak olyan zeneművek, amelyek negyven éve műsoron vannak?

– Van egy alaprepertoárunk, amelyben szerepelnek azok az énekek, amelyekkel elindult 1982-ben az együttes. Állandó mottónkat Bach: Parasztkantáta szövegéből gyúrtuk: „Nótánk szálljon, ily szép nap csak ritkán virrad ránk”, ezt minden fellépésünk kezdetén előadjuk.

Galéria

Fotó: Szentegyházi Gyermekfilharmónia/Facebook

– Akkor ez már himnusz-értékű...

– Igen, és azért is érdekes, mert technikai szempontból a zenekar számára is megfelelő, hiszen kezdőknek, haladóknak egyformán jó, a kórust egy vagy két szólamban is lehet alkalmazni, és nem utolsó sorban minden korban aktuális. Ezen kívül vannak népdalaink, népdalfeldolgozásaink, amelyeket szívesen melengetünk.

Idézet
Meghatározó jellegűek például a 2005-ös balkáni kiruccanásunk idején tett törökországi körutunk alkalmával elsajátított török énekek is, de a svédországi, lengyelországi útról is hoztunk dalokat, hiszen akárhová eljutottunk, fontos volt, hogy az országra jellemző dalokból hazahozzunk párat – nagyon sikeres feldolgozások születtek így.

Van egy technikai bravúrunk is, Strauss Kovácspolkája, amely főként a vonósok számára kihívás, ez a darab már közel harminc éve él az együttesben. Ezekből is válogattunk az ünnepi koncertsorozatba, úgy, hogy ne legyen ismétlés.

Galéria

Fotó: Szentegyházi Gyermekfilharmónia/Facebook

– Visszatérve a koncertsorozathoz: hol és hogyan szervezik meg?

– Mind az öt koncert Szentegyházán lesz. Óriási az érdeklődés, úgyhogy ennek megfelelő befogadóképességű helyszínt kellett találni.

Idézet
A kultúrház kicsi lenne, a sportcsarnokot próbáljuk most előkészíteni, hangszigetelni, bár a maga ezerfős befogadóképességével szintén kicsi, mert olyan 1400-1500 fős közönséggel kell számolnunk.

A szabadtéri változat Istenfüggő, de ha az előrejelzés azt mutatja majd, hogy május 5-8 szélcsendes, csapadékmentes periódus lesz, akkor az is szóba jöhet. Többkamerás élő közvetítés is lesz, tehát aki nem tud eljönni, vagy nem fér be, az így követheti, bár a nagy találkozások azért nem tévében, hanem élőben igazán szépek és izgalmasak. A zeneműveket a Fili történetét bemutató szövegek kötik majd össze, tehát meglesz a meséje is az egésznek, nem csak a zenéje.

Május 6-án lépnek fel a legkisebbek és legidősebbek, vagyis az ötös és egyes csoport, ekkor lesz a zászlóátadás, a filis nyakkendők, a pódium átadása, vagyis egy szimbolikus gesztus, amellyel az idősek a helyüket átengedik a legkisebbeknek. Itt kuriózumként említeném meg, mert ez az egyik legnagyobb sztorink is egyben, hogy

Idézet
a hangszereiket azért nem kell átadniuk, mert mindenki a sajátjával érkezik.

Régi hangszerek kerültek elő, a próbasorozat első hónapját azzal is töltöttük, hogy ezeket kijavítgattuk. A múltkor épp szóba került, hogy lehet, Szentegyháza az európai városok között élen jár az egy főre eső hangszerek szempontjából, ha népességarányosan nézzük: csak hegedűből számoltunk vagy ötszázat, blockflötéből (furulya – szerk. megj.) ezernél több van, miközben a város lakossága 6500 fő. Visszatérve: hetedikén, szombat este van a 2-es és 3-as csoportok előadása, ők gyakorlatilag az 1990-től 2010-ig terjedő időszakot mutatják be, és 8-án lesz a 4-es csoport előadása. Ők azok, akik Nyugat-Európát bejárták, a most huszonéves, adrenalindús fiatalok. Ezt a koncertet mindenképpen javasolni, ajánlani tudom mindenkinek, ez lesz a legszínesebb. De mindegyik csoport hoz magával valami nagyon érdekeset, a kicsik is, akik a legnagyobbakkal, vagyis a szüleikkel közösen lépnek fel.

Idézet
A koncertek után fáklyás menet, utcabál, lakoma lesz, egyszóval igazi fesztiválhangulatra lehet számítani Szentegyházán.
Galéria

Fotó: Szentegyházi Gyermekfilharmónia/Facebook

– Vannak tehát Filis családok? Ahol mindenki vagy volt, vagy jelenlegi tagja a csapatnak?

– Hogyne, olyan is van, hogy a nagymama, a lányai és az unokái is jelen lesznek. Igazán megható, hogy a Gyermekfilharmónia története magával hozta ezt is, hogy három generáció együtt lehessen, együtt ünnepelhessen.

Idézet
Érdekes, hogy a legidősebb filisek egyben a leglelkesebbek is, igénylik a régi hangulatot, a fegyelmet, ők járnak a legodaadóbban a próbákra, ötvenen túl nagy kíváncsisággal és örömmel élték meg ismét, hogy ők gyermekek és parancsszóra ugranak, fordulnak, felsorakoznak.

A kicsik, vagy a fiatal generáció „szájhúzogatva” csinálja, de minél idősebb, annál szívesebben lépnek vissza ebbe a világba – de hát a nagymamák is pont ilyen lázadók voltak gyermekkorukban. Szóval a fili folytonosságának egyik csodája, hogy ilyesmiket is megtapasztalhatunk közösen. Izgalmas volt a próbaidőszak, januártól mostanig, adja az Isten, hogy a koncertsorozat is sikeres legyen.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. február 19., hétfő

Egy autóbalesethez nem lehet kimenni szállítókocsival – elöregedett a Hargita megyei mentőautók nagy része

A mentőautóknak minimum a 70–80 százaléka cserére szorul Hargita megyében, közülük sok túl van már a cserét előíró törvényben meghatározott futásteljesítmény felső határán is. Gyakran még az új mentőautókkal is problémák vannak.

Egy autóbalesethez nem lehet kimenni szállítókocsival – elöregedett a Hargita megyei mentőautók nagy része
2024. február 19., hétfő

Vakációs nyitvatartartás a székelyudvarhelyi jégpályán

A vakáció idejére új programmal várja a látogatókat a székelyudvarhelyi jégpálya, több nyílt pályás korcsolyázásra van lehetőség hétköznap és hétvégén egyaránt.

Vakációs nyitvatartartás a székelyudvarhelyi jégpályán
2024. február 19., hétfő

Akik indokoltan szeretik a hideget

Kalandos út vezetett a cégalapításig Bencze Tivadar esetében. A gépészmérnöki diplomával rendelkező szakember a gazdasági élet több területén való próbálkozás után rájött, hogy a technika az, amihez igazán vonzódik, ez vezetett az Eurato megalapításához.

Akik indokoltan szeretik a hideget
Akik indokoltan szeretik a hideget
2024. február 19., hétfő

Akik indokoltan szeretik a hideget

2024. február 19., hétfő

Gyorshajtás miatt szabták ki a legtöbb bírságot

Százötven bírságot szabtak ki alig néhány óra alatt a járművezetőkre a Maros megyei közlekedésrendészek szombaton. Az ellenőrző akció során 17 vezetői engedélyt vontak be, többnyire gyorshajtás miatt.

Gyorshajtás miatt szabták ki a legtöbb bírságot
2024. február 19., hétfő

Lakóház és teherautó lángolt

Tűz ütött ki Kápolnásfalun egy lakóház tetőzetében vasárnap éjszaka, nem sokkal később egy tejtermékeket szállító teherautó is lángra kapott Rugonfalvánál – adja hírül a Hargita megyei tűzoltóság sajtóosztálya.

Lakóház és teherautó lángolt
Lakóház és teherautó lángolt
2024. február 19., hétfő

Lakóház és teherautó lángolt

2024. február 19., hétfő

Cseppfolyósított gázt szállító tartálykocsi balesetezett Maros megyében

Hat tonnányi cseppfolyósított gázt szállító tartálykocsi és két személyautó ütközött vasárnap este Balavásár és Kend között. A baleset környékét lezárták.

Cseppfolyósított gázt szállító tartálykocsi balesetezett Maros megyében
2024. február 19., hétfő

Sűrű köd van a székelyföldi megyékben

Öt erdélyi megyére kiterjedő, ködképződésre és jegesedésre figyelmeztető azonnali (nowcasting) előrejelzést bocsátott ki hétfőn az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Sűrű köd van a székelyföldi megyékben
Sűrű köd van a székelyföldi megyékben
2024. február 19., hétfő

Sűrű köd van a székelyföldi megyékben

2024. február 18., vasárnap

Medve támadt egy férfira Székelyvarságon

Medve támadott meg egy 38 éves férfit Székelyvarságon vasárnap délután. Az áldozatot több harapással a testén szállították a székelyudvarhelyi kórházba.

Medve támadt egy férfira Székelyvarságon
Medve támadt egy férfira Székelyvarságon
2024. február 18., vasárnap

Medve támadt egy férfira Székelyvarságon

2024. február 18., vasárnap

Kertésztanfolyamot indítanak Gyergyóremetén

Gyümölcstermesztés, zöldségtermesztés, háztáji gazdálkodás, dísznövénytermesztés, és hasonló témakörökben tartanak képzéseket a Gyergyóremetén csütörtökön induló tanfolyam keretében. A szervezők várják a jelentkezőket.

Kertésztanfolyamot indítanak Gyergyóremetén
Kertésztanfolyamot indítanak Gyergyóremetén
2024. február 18., vasárnap

Kertésztanfolyamot indítanak Gyergyóremetén

2024. február 18., vasárnap

Fagyos reggel emlékeztetett arra, hogy nem múlt el még a tél

Fagypont alá süllyedt a hőmérséklet vasárnapra virradóra az ország középső és déli részében. A leghidegebb a Déli Kárpátokban levő Omu-csúcson volt, ahol mínusz 6,6 Celsius-fok volt a legalacsonyabb hőmérséklet.

Fagyos reggel emlékeztetett arra, hogy nem múlt el még a tél
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM