Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Hárombocsos anyamedve közelítette meg a csíksomlyói általános iskolát és óvodát

Iszlai Katalin 2019. szeptember 18., 14:03 utolsó módosítás: 2019. szeptember 18., 14:06

Egy hárombocsos anyamedve közelítette meg a Xantus János Általános Iskola csíksomlyói épületét szerda délelőtt, a vadállatokra az udvaron játszó gyerekek lettek figyelmesek. A helyszínre a csendőrség és a tűzoltóság több egysége is kivonult, a medvecsalád azonban időközben továbbállt. Az oktatási intézménynél aggódnak az ott tanuló 85 kisgyerek testi épségéért. 

Hárombocsos anyamedve közelítette meg a csíksomlyói általános iskolát és óvodát
galéria
Fotó: Pinti Attila

Ismét riadalmat okozott egy hárombocsos anyamedve szerda délelőtt, ezúttal Csíkszeredában:

a vadállatok a csíksomlyói általános iskola és óvoda udvara mögött található hatalmas kukoricásból bukkantak elő.

Az udvaron játszó gyerekek vették észre közeledésüket, majd jelezték ezt tanáraiknak, akik azonnal tárcsázták a 112-es egységes segélyhívószámot. A veszély miatt a RO-Alert riasztórendszeren keresztül is figyelmeztették a csíkszeredaiakat, majd a csendőrség és a tűzoltóság több egysége, illetve egy vadász is a helyszínre sietett.

Fotó: Pinti Attila

Az aratás jelenthet megoldást

Mire a hatóságiak a helyszínre érkeztek, a medvecsalád továbbállt, ottjártunkkor éppen a szemtanúk beszámolóit hallgatták. Mint az oktatási intézmény tornatanára érdeklődésünkre elmondta,

már korábban is jelezték a gyerekek, hogy medvét láttak a közelben, illetve a takarítónő is felfigyelt rá nemrég.

A mostani esetnél is a gyerekek észlelték először a nagyvadakat, ők állítják, hogy az anyamedve három boccsal közelítette meg a tanintézményt. Mire jelzésükre a tanárok odaszaladtak, már csak az anyamedvét látták, majd mind a négy vadállat eltűnt a kukoricásban. Az oktató aggodalmát fejezte ki az intézményben tanuló 85 iskolás és óvodás kisgyerek miatt, akik naponta játszanak az udvaron, ott tartják a tornaórákat is, de

lassan nem merik kiengedni őket a szabadba.

Fotó: Pinti Attila

A hatóságiak egy ideig ott maradtak a helyszín biztosítása érdekében, munkatársunknak köszönhetően pedig egy drón segítségével is megvizsgálták fölülről a kukoricást, de nem akadtunk a medvék nyomára. Hadnagy Lehel, a területileg illetékes Szilos Vadásztársaság igazgatója megkeresésünkre elmondta:

korábban csak a nyomait látták a csíksomlyói kukoricásokban garázdálkodó nagyvadaknak, arra azonban most derült fény, hogy egy hárombocsos anyamedvéről van szó.

Hozzátette: közbeavatkozni engedély hiányában nem tudnak, így a kukoricások learatása jelenthet megoldást a problémára, hiszen az élelem hiányában a medvék kénytelenek továbbállni. Ráadásul közeleg a hűvösebb ősz, ilyenkor pedig a nagyvadak általában a Bákó megyei bükk- és tölgyerdők felé húzódnak el a makktermés miatt. Emellett lassan felkészülnek a téli hibernálásra is, ezért visszahúzódnak a hegyekbe. Addig is a szakember azt tanácsolta a lakosság számára, hogy lehetőség szerint kerüljék el a kukoricásokat. 

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
2 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat