HIRDETÉS

Ha nem lesz óvás, a marosszéki iskolások is megkaphatják az adalékanyagoktól mentes kiflit

Hajnal Csilla 2017. szeptember 13., 18:21 utolsó módosítás: 2017. szeptember 13., 18:45
HIRDETÉS

Hamarosan a Maros megyei gyerekek padjára kerülhet az állam által támogatott tízórai: pénteken írnák alá a szerződést az óvodai és iskolai pékárut forgalmazó nyertessel – ha nem lesz óvás. A tejet beszállító céggel már megkötötték a megállapodást.

Azt is megszabja a törvény, mennyi lehet a zsír-, só-, illetve cukortartalom a kifliben. Archív Fotó: Boda L. Gergely

Nem csak tejet és kiflit kapnak az óvodások és általános iskolások az új tanévben, gyümölcs és zöldség is kerül néha a padjukra. A zöldségek közül murkot, zellert, céklát, paprikát, uborkát kaphatnak a gyerekek. A napközis programmal működő óvodákat nem érinti a tej-kifli-gyümölcs adag, ugyanis ezekben reggelit, meleg ebédet és uzsonnát kapnak a gyerekek, amelyet a szülő fizet. Ezek árai attól függően változnak, hogy az óvodának saját konyhája van-e, vagy valamely vendéglő catering szolgáltatását veszi igénybe.

A kormányhatározat értelmében egy iskolás vagy óvodás napi élelmiszeradagjának értéke nem haladhatja meg a 2,05 lejt, amiből 0,60 lejt tehet ki a gyümölcs és zöldség, 0,88 lejt a tej és tejtermék, illetve 0,57 lejt a péktermék ára – számol be a kormány közleménye alapján az Agerpres hírügynökség.

HIRDETÉS

Egy hét alatt egy iskolás vagy óvodás két adag gyümölcsöt és/vagy zöldséget, továbbá hetente két adag tejet, egy adag tejterméket és öt adag pékterméket kaphat.

A becslések szerint több mint kétmillió kedvezményezettje lesz a programnak országszerte, amelyet az állami költségvetésből és vissza nem térítendő uniós alapokból finanszíroznak. Az új tanévre 377,08 millió lejt különítettek el erre a célra az állami költségvetésből, az Európai Unió csaknem 17 millió eurót utalt az Európai Mezőgazdasági Garanciaalapból.

Maros megyében mintegy tízezer óvodást és ötvenezer általános iskolást érint a program, és a tanév 167 napján kerül tejtermék, pékáru vagy gyümölcs a padjukra. A tej esetében a szerződést múlt pénteken írták alá a közbeszerzési eljárás nyertesével, a Friesland Campina România Rt.-vel, amely egyedüli jelentkező volt a liciten.

A péktermékre azonban még pár napot várni kell. Megtörtént ugyan a beszállító kiválasztása, de a versenyben lévő cégek szeptember 15-éig megóvhatják a közbeszerzési eljárás eredményét. A pékárura három cég tett ajánlatot.

A változatosság kedvéért a tej helyett szána, joghurt vagy kefir is adható néha a diákoknak, a kifli pedig sima pereccel vagy édes keksszel helyettesíthető. A törvény szerint teljes kiőrlésű lisztet használhatnak a pékségek, de azt is megszabja, mennyi lehet a zsír-, só-, illetve cukortartalom a kifliben, és semmiféle adalékanyagot nem tartalmazhatnak.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS