Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék
HIRDETÉS

Túl a második megmérettetésen a próbavizsgázók

Molnár Rajmond 2017. március 14., 22:49

Lezajlottak kedden a kis- és próbaérettségizők második írásbeli vizsgái. Ezúttal magyar nyelvből és irodalomból írtak a diákok. A próbafelmérések csütörtökön folytatódnak matematika és történelem vizsgákkal.

Túl a második megmérettetésen a próbavizsgázók
galéria
A nyárihoz hasonló körülmények között kell vizsgázniuk Fotó: Veres Nándor

A feladott tételekről Bogos Róbertet és Orbán Zsuzsát, a csíkszeredai Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium magyar nyelv és irodalom szakos pedagógusait kérdeztük.

A nyolcadikosok próbavizsgájának két tételsora volt: az elsőben Panek Zoltán Kutya-harag című epikus alkotásával kapcsolatosan kellett kérdésekre válaszolni, a másodikban pedig egy szöveget elemezhettek több szempont szerint a tanulók. A szöveg a farsang kialakulásáról szólt, ennek kapcsán egy elbeszélő szöveget is kellett írni a kedvenc farsangi élményről.

A tizenkettedikeseknek adott tételek két részre oszlottak, külön feladatokat kaptak a humán és a reál szakos diákok. A humán szakon végzetteknek a tétel első részében Kosztolányi Dezső Vörös hervadás című versét kellett adott szempontok alapján elemezniük. A tétel második részében szövegértési feladatok voltak, kreatív feladataként pedig egy 10–15 mondatos leírást kellett írniuk a diákoknak a saját öltözködési szokásaikról, illetve ruhakollekciójukról. A tétel harmadik feladata egy történelmi regény bemutatása volt, itt több szerző munkái közül lehetett választani.

A reál tagozatos végzősöknek Ady Endre Lédával a bálban című versét kellett értelmezniük. A tétel második részében a szövegértési feladatok mellett egy véleményt kellett írni, amely témája: Miért is nem tükrözhet minket a divat színre, nemre, vallásra való tekintet nélkül? A ballada műfaji sajátosságainak hatása a történetmondásra – erről kellett értekezniük a reál tagozatosoknak a tétel harmadik részében, itt is több szerző műve bemutatása között választhattak a diákok.

A további vizsgákról

Csütörtökön matematikából ellenőrzik a nyolcadikosok képességeit, a középiskolásoknak pedig a szakosodásnak megfelelő kötelező tantárgyból (történelem vagy matematika). Végezetül, pénteken a szakosodásnak megfelelő választott tantárgyból vizsgáznak a tizenkettedikesek. A felmérések eredményeit március 31-én teszik közzé.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat