HIRDETÉS

Mínusz 22 Csíkban – ez volt Erdélyben a leghidegebb

Székelyhon 2016. december 14., 09:41 utolsó módosítás: 2016. december 14., 15:38

Csíkszeredában mérték az idei téli szezon leghidegebb erdélyi hőmérsékletét, a kora reggeli órákban mínusz 22 Celsius-fokot jegyeztek – írja az Agerpres.

Fotó: Kristó Róbert

Frissítés – Egyébként Hargita megye más térségeiben is rendkívül fagyos reggelre ébredtek, Gyergyóalfaluban mínusz 19 Celsius-fokig süllyedt a hőmérők higanyszála, Székelyudvarhelyen mínusz 17-ig, Maroshévízen pedig mínusz 16-ig. A „legenyhébb” hőmérsékletet a Bucsinon mérték, ott mínusz 15 foknak „örülhettek” a helybéliek és turistavendégeik.

Noha elég hidegnek számít a szerdai fagy, azért mégsem rekord: 1983-ban, ezen a napon Gyergyóalfaluban mínusz 26 Celsius-fok volt, Csíkszeredában pedig mínusz 23 – idézi fel az Agerpres. A decemberi hidegrekord Hargita megyében mínusz 33 fok, 1998-ból – a csíkiak dicsekedhetnek vele.

A szebeni meteorológiai állomás illetékese szerint az elkövetkező 24–36 órában némi havazásra lehet számítani a hegyvidéken, aztán ismét hasonló hőmérsékleti értékek követeznek. Szombat és vasárnap éjjel szintén mínusz húsz fokig süllyed a hőmérők higanyszála.

Mínusz húsz alatt mértek Bodzafordulón

Mínusz 20,4 Celsius-fokot mértek a Kovászna megyei Bodzafordulón keddről szerdára virradóan. Reggelre egy picit „enyhült” az idő, nyolc órakor mínusz 18 fok volt – tudósít az Agerpres.

Egyébként nem ez az első kemény hideg Bodzafordulón decemberben, a hónap elején, 5-én és 6-án mínusz 17, illetve mínusz 16,9 Celsius-fokot mértek. A meteorológusok szerint ugyanakkor a következő napokban is hasonlóan alacsony értékekre kell számítani, azonban hozzáteszik: ez ebben a térségben decemberben megszokott.

Tavaly január 1-jén a Kovászna megyei városban mínusz 31,7 Celsius-fokot mértek, egy héttel később, január 8-án pedig mínusz 34,7-et. Az idei minimumot január 20-án jegyezték Bodzafordulón, mínusz 29,5 Celsius-fokot.

Az elmúlt félévszázad leghidegebb hőmérsékletét 2005 februárjában mérték Kovászna megyében: akkor a bodzafordulói meteorológiai állomáson mínusz 35,8 Celsius-fokot regisztráltak – emlékeztet az Agerpres.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
9 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS