Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Kutyaszánhajtás szívvel-lélekkel Gyergyócsomafalván

Pethő Melánia 2015. január 12., 12:55 utolsó módosítás: 2015. január 12., 13:34

A kutyák és a természet szerelmesei gyűltek össze a hét végén Gyergyócsomafalván, hogy megmérettessenek egy olyan a sportágban, amit a teremtett világ harmóniája mozgat. A kutyaszánhúzás Délhegy-kupájának főszervezője szerint legalábbis ennek a sportnak a lényegét az ember-állat-természet összefonódása jelenti.

Másodjára szervezett kutyaszánhúzó versenyt Csomafalván a helyi születésű, jelenleg a Beszterce megyei Óradna településen szolgáló Kis Attila plébános. A verseny több mint húsz hajtója között ő maga is rajthoz állt szibériai husky kutyáival.

Gyakorlott versenyzőként teljesített fogata minden tagja, ami nem meglepő, hiszen hosszú kilométerek „vannak lábaikban”. Kiss Attila közel tíz éve űzi ezt a sportágat, folyamatosan dolgozik azon, hogy szánhúzó csapattársai és ő maga is jó formában legyenek. Ez eredményeikben mérhető le igazán, amikből kiemelkedőket szép számmal gyűjtöttek be itthon és határainkon túl is, de a hajtó számára ugyanilyen elégtétel az a mozgatórugó, ami elindította a sportág gyakorlásának útján, és aminek hatása azóta is ugyanolyan erőteljes.

„Kemények” azok az eredmények, amit a 13 éves, csomafalvi Baróti Nándor magáénak tud. A fiú egy éve próbálkozott először a kutyaszánhajtással, az éppen Kiss Attilától kölcsön kapott két kutyával. Azóta már sajátjának tudja a vendégbundásokat, sőt még kettővel egészítette ki a csapatot.

„A tavalyi csomafalvi versenyen indultam először. Nagyon megtetszett ez a sportág, amit Kiss Attila mutatott be nekem. A verseny előtt természetesen edzettem, elsősorban futni kellett megtanulnom, mert ebből testnevelés órán utolsó voltam” – mesél a kezdetekről Nándor. „Hatalmas összhang kell legyen a szánhúzók minden tagja között. Ennek az összhangnak a megteremtése hosszú időbe telik, sokat kell edzeni, foglalkozni a kutyákkal” – mesél Nándor. A Baróti családban még egy személyt megbabonázott ez az érzés: Nándor testvére, Rebeka is belevágott a kutyaszánhajtásba. Tavaly ősszel kezdte, a hétvégi csomafalvi versenyen való részvétele előtt Kolozsváron már megmérettetett. Itt derült ki: érdemes munkát fektetnie a sportágba, hisz a dobogó legfelsőbb fokán végzett.

Veteránnak számít már a  mezőnyben Sándor Ernő gyergyószentmiklósi versenyző. „Hógolyói”, azaz fehér szamojéd kutyái igencsak népszerűek, már puszta megjelenésük is arra sarkallja a közönséget, hogy szurkoljanak, biztassák őket. A hajtó az iker kutyákból álló négyes fogatnak ezúttal két tagjával állt rajthoz, de változatlanul derűs optimizmussal. Amint elmondta, versenykategóriájának szabályzata szerint szamojédjeinek a jóval erősebb testfelépítésű alaszkai malamutokkal kell versenyezniük. Győzniük reálisan nézve lehetetlen, de helytállásuk, kitartásuk legalább olyan szintű, mint a „nagykutyáké”. Ezt ezúttal is bebizonyították.

A hétvégi versenyen huszonegy hajtó és több mint száz kutya állt rajthoz. A Hargita megyeieken kívül az ország távolabbi vidékeiről, Bulgáriából és Magyarországról is érkeztek résztvevők. A verseny 5, illetve 8,5 kilométeres távon zajlott hat kategóriában, a szánhúzó kutyák számának függvényében.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS