Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Az „együttműködés évéről” beszéltek Csomafalván

2016. február 21., 21:22

Az együttműködés évének nevezték a 2015-ös esztendőt Csomafalván, és erről számoltak be az elöljárók a vasárnapi lakossági fórumon. Nyugodt volt a légkör.

Márton László Szilárd polgármester beszámolójából megtudhattuk, 2015-ben zárult több uniós forrásból, illetve megyei támogatásból elindított projekt, így a multifunkcionális egészségközpont kialakítása, az önkéntes tűzoltóknak védőruhák beszerzése, gyümölcsfeldolgozó közösségi konyha létesítése, az iskolaépületek felújítása, a háztartások rácsatlakoztatása az új vízhálózatra, középületek fűtéséhez új kazán vásárlása, a villanyhálózat bővítése az Akadán utcában. 

A tavalyi költségvetésre térve kiderült, az összbevétel több mint 9 millió 250 ezer lej volt, a kiadás pedig meghaladta 8 és félmillió lejt. Ami a lakossági tartozást illeti, 171 453 lejjel magánszemélyek, 232 323 lejjel jogi személyek adósok. Amint elhangzott, ha törlesztenék e tartozást, az elegendő lenne akár 46 ezer négyzetméternyi út javítására, vagy 6 évig lehetne a közvilágítást biztosítani belőle, de 3,3 km járda is épülhetne az összegből.

2016-os év költségvetése szegényesebb, hiszen kifutottak a pályázatok, és az idei év a pályázati leadások időszaka, így 6 373 800 lej szerepel a bevételnél és 7 095 560 lej a kiadásnál, a különbséget a 2015-ből maradt költségtöbblet fedezi – hallhattuk. Az idei tervek között szerepel pályázatok leadása a fennmaradt utcarészek leaszfaltozására, mezei utak felújítására, szennyvízcsatorna-rendszer kiépítésére a Lok és Veresvirág turisztikai övezetek irányába, ami érinteni fogja a háztulajdonosokat, viszont elengedhetetlen, hiszen a község az ivóvizet az ott folyó Somlyó-patakából kapja. A Csalóka óvoda felújítása és bölcsőde-kialakítás is tervben van.

Az idei beruházási listán van Szászfaluban óvoda építése, a víztároló és kezelőbázis felújítása, akárcsak a Borsos Miklós tér modernizálása. Veresvirág felé folytatják az aszfaltozást. Változás lesz a víz szennyvízdíjának esetében. Ez idáig 1,11 lej volt köbmétere, ez emelkedik, hogy fenntartható legyen a szolgáltatás.

Balogh Zita jegyző a parcellázási tervről szólva hangsúlyozta, hogy március 1-jétől helyszíni felmérések lesznek a nagymezei parcellákon, és kérte, a gazdák jelenjenek meg. A helyi tévéadón folyamatosan értesíteni fogják az érintetteket.

A közszolgáltatási tevékenységeket végző cég kimutatása szerint az új vízhálózattal megszűnt a vízveszteség. Korábban 50 százalékos veszteségről árulkodtak a számok. 2015-ben 200 háztartás csatlakozott az új hálózatra.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
3 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS