Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék
Járványhelyzet Székelyföldön
Hargita megye
4 659
+8
Maros megye
12 069
+72
Kovászna megye
4 194
+28
Kattintson a napi összefoglalóért
Járványhelyzet Romániában
Frissítve: 2020. 11. 30.
Összes eset
475 362
+3826
Elhunytak
11 331
+138
Gyógyultak
353 188
+4336
Járványhelyzet számokban

Alulfizetett székely munkaerő, és ami mögötte van

Gergely Imre 2017. február 11., 12:40 utolsó módosítás: 2017. február 11., 13:55

Az oktatás nem piacképes, a fizetések kicsik, a vállalkozások munkaerő- és nyersanyaghiánnyal küszködnek, nehéz helyzetben vannak, a fiatalok elvándorolnak. Változtatni kellene, de egyik gond a másikból következik és mind összefüggnek – székelyföldi helyzetkép vállalkozói szemszögből.

Alulfizetett székely munkaerő, és ami mögötte van
galéria
Fotó: Barabás Ákos

Alacsonyak a fizetések, ezért látják úgy ma sokan, hogy el kell vándorolni, mert itthon nem lehet megélni. A magasabb bér nagyon is jogos igénye a munkavállalóknak, ez kétségtelen, csak a mai gazdasági helyzet jelentős emelést nem tesz lehetővé – állapítja meg Bajkó Tibor, az Arbor Vállalkozók Szövetségének vezetője. Az okokat is részletezi, vitaindító szándékkal.

A statisztika és a gazdasági valóság

Hargita megye az országos statisztikák végén kullog a keresetek szempontjából. Létezik egy kartellezési gyanú is, miszerint a vállalkozók összebeszélve, szándékosan tartják alacsony szinten a béreket, nem akarnak rendes fizetést adni az alkalmazottaknak. Tény, a fizetések alacsonyak, de ezt nem vállalkozói rosszindulat okozza. A legtöbb vállalkozó emelné a fizetéseket, de a piaci helyzet miatt nincs lehetősége – jelenti ki Bajkó Tibor. Székelyföldön nincs erős húzóágazat, például fémipar, ahol 5–6–7 ezer lejes fizetéseket keresnének a dolgozók, és ezek a számok szépítenének a statisztikákon. Itt elsősorban fafeldolgozás, textilipar, turizmus jelenti a gazdaságot, ezen ágazatokban nem keletkezik olyan mennyiségű bevétele a vállalkozásoknak, hogy jelentős mértékben emelhetnének fizetéseket. Ezekben a gazdasági ágakban a technológia modernizálása segíthetne abban, hogy a kiadás és a bevétel aránya jó irányban változzon, és bérnövekedés következhessen. De ez is csak évek alatt történhetne meg, nem egyik napról a másikra.

Faipar: nyersanyag aranyáron

Az Arbor szövetséghez tartozó cégek többsége a faiparban érdekelt, Bajkó Tibornak elsősorban erre az iparágra van rálátása. Az legtöbb munkavállalót is ők alkalmazzák. Már hosszú ideje kongatták a vészharangokat, hogy az osztrák Schweighofer terjeszkedése tönkreteszi a hazai cégeket. „Már unalmasak is voltunk, addig hajtogattuk, hogy meg kellene őket állítani, de amit mi mondtunk, láthatóan senkit nem érdekelt mindaddig, míg az érintettek rá nem döbbentek, hogy nem csak székelyföldi, de komoly román érdekeket is sértenek az osztrákok” – fogalmaz Bajkó. Emlékeztet, az évek alatt miniszterekkel, több miniszterelnökkel is beszéltek erről, ahonnan együttérzést és biztatást, megnyugtató szavakat kaptak is, de konkrét intézkedéseket nem. Kifejti: alapos számításokra hivatkozva jelezték, hogy 21 ezer munkahely szűnhet meg abban a kilenc megyében, ahonnan a Schweighofer felvásárolja a kitermelt fenyőt. Ez a szám Bukarestben nem tűnt soknak.

A jóslatuk beigazolódik: Gyergyószéken sorban zárnak be faipari vállalkozások amiatt, hogy a fa nyersanyagára az egekbe szökött, és lassan még drágán sem jutnak hozzá a kisebb cégek. De már nem csak ő tapasztalják ezt – teszi hozzá – hanem mindenki érzi: a tűzifa is lassan megfizethetetlen, s kisebb jövedelműek már nagyon nehezen tudják megvenni a tüzelőt.

Ennek súlyát nem érzik a közbirtokosságok és a magánerdő-tulajdonosok, sőt, ők nagyon is jól jártak ezzel. Nagyobb a bevételük, jobban keresnek a fa eladásával. A közbirtokosságok vezetői nem tartják fontosnak, hogy a helyi vállalkozókat segítsék, nekik adják el a fát. Ez valamilyen szinten érthető is, hiszen volt számos példa arra, hogy a helyi, környékbeli cégnek adták el kedvezményesen a rönköt, az pedig egyszerűen továbbadta a Schweighofernek szép nyereséggel.

„Azt látjuk, amit a nehéz sorsú kisnyugdíjas: borul ránk az erdő és mégsem jutunk fához. Ez is fontos oka annak, hogy nem tudjuk emelni alkalmazottaink fizetéseit” – mondja Bajkó Tibor.

Az olcsóság az egyedüli előny

Régebben híre volt annak, hogy a székelyföldi ácsok szakértelmét mennyire megbecsülik szerte a világban, keresett szakemberek voltak. Ma is van ilyen, de ki kell mondani: nem azért tudunk a nyugati piacra termelni, mert annyira szeretnek minket. Relatív jó minőségű terméket állítunk elő, de erre más is képes, így amiért minket választanak, az az alacsony ár. Az unióban a lengyelek, balti országok vállalkozásai lényegesen más támogatásokban részesülnek, mint mi, ezért eljutottak oda, hogy akármikor lekörözik a faiparunkat, és jobb hitelük is van, mint nekünk. Nagy verseny van minden piaci szeletért és mi csak az alacsonyabb árral tudunk velük versenyezni. Ez pedig az alacsonyan tartott fizetésekhez vezet – összegzi az Arbor vezetője. Hozzáteszi, mindemellett gyakran szembesülnek azzal a székelyföldi vállalkozók, hogy az a nyugati megrendelő, akivel évekig szoros kapcsolatban álltak, közli, hogy nem tart igényt a további együttműködésre, mert a terméket olcsóbban be tudja szerezni Kínából.

Piacképes oktatás kellene

Lényegesen javítani tudna a helyzeten az alkalmazottak komolyabb képzettsége. Mivel a szakoktatás sokáig elhanyagolt volt, így az a szokás alakult ki mind az ipari vállalatoknál, mind akár a kereskedelemben vagy a vendéglátásban, hogy nem szakképzett, hanem az adott cég által betanított alkalmazottak dolgoznak.

Számokkal lehet igazolni, hogy az ilyen dolgozók munkájukkal 20–30 százalékkal kisebb teljesítményt tudnak elérni, mint a szakképesítéssel rendelkező szakemberek. Általában az a jellemző, hogy egy munkafázist tanulnak meg és abban tudnak jók lenni, miközben az lenne az eredményes, ha több különböző munkát is el tudnának végezni az adott szakmán belül. Ez azért lenne fontos, mert általában egy cég többféle terméket állít elő.

Az iskolai szakoktatást mindenképpen fejleszteni kellene, mégpedig úgy, hogy a mai modern automata, félautomata gépek használatát is megtanulják, azaz az intézmények lépést kellene tartsanak a technológia fejlődésével.

De át kellene gondolni az egész tanügyi rendszert is. „A romániai oktatás bűne, nem figyel oda, a piac mit igényel. Ha a gazdaságban dolgozóktól elvárják, hogy jó minőségű terméket állítson elő, akkor a tanügy esetében ez miért nem elvárás?”– veti fel Bajkó Tibor, hozzátéve, hogy ezt olvasva biztosan több iskolaigazgató megsértődik, de ettől még reális kérdés. Kifejti, az iskola terméke a jól felkészített, jó eredményeket elérő fiatal kell legyen, akár elméleti, akár szakoktatásról legyen szó. Most azonban nincs így, az érettségin a legtöbben elbuknak és a szakképzés színvonala is alacsony.

Az iskolaigazgatók számára sokkal fontosabb, hogy a szakoktatóik állása megmaradjon a nyugdíjig, mint az, hogy a gazdaság igényeinek megfelelő szakképzést indítsanak. Például Balánbányán rég bezárt a bánya, de az iskolában még évekig bányászokat „képeztek” – említi a vállalkozói szövetség vezetője. Hozzáteszi, biztosan nem egyszerű egy új szakma oktatását megszervezni, eszközök, felkészült oktatók kellenek, de meg kell tenni.

Jó példa is van, Bajkó a Fogarasy Mihály-középiskolát említi, ahol a vállalkozók kérésének megfelelően szövőnők és faipari szakmunkások képzésére indítottak osztályt. A szakmai oktatás egyébként a megyei tanács számára is prioritás lett az utóbbi időben, és ennek is meglehet a pozitív hozadéka – teszi hozzá.

Aktualitást ad a kérdésnek, hogy az Arbor Vállalkozók Szövetsége éppen a napokban tett közzé egy tiltakozást a Hargita Megyei Tanfelügyelőség 2017–2018-as tanév beiskolázási tervezetével kapcsolatban. Ebben az ellen emelnek szót, hogy a valós igények ellenére, több tervezett szakoktatási osztály helyett elméleti osztályok indulnak több iskolában. Ez – az iskolaigazgatók nyomására született döntés – száz gyermeket érint, akik így nem részesülnek szakmai képzésben.

„Az iskolák között harc van a gyermekekért, meg akarják őrizni a katedrákat, ami részben helyes törekvés a részükről, de ennek ára az, hogy csökken a gyermekek tanulási szintje. A gyermekek bekerülnek az elméleti oktatásba, de a sikeres érettségire nincs reális esélyük. Így szakma nélküli munkanélküliként kezdik az életüket” – fogalmaz Bajkó Tibor.

A szakoktatás elhanyagolt, a szülőket mindenki lebeszéli, hogy ilyen iskolába küldjék a gyermeküket, és ennek megint hosszú távon a gazdasági élet látja a kárát – teszi hozzá.

Pedig ma már egyáltalán nem igaz, hogy egy jó agyú, jó kezű, talpraesett szakmunkás itthon nem tud megélni. Nem csak faiparban, mindenhol hiány van a jó szakemberekből. És nem minimálbért keresnek.

Az elvándorlás kiszámítható következményei

Az iskolai szakképzést komolyan meg kell erősíteni, erre kell felhívni az igazgatók figyelmét, és a szülők is meg kell értsék, hogy miért jó, ha a gyermek szakmát tanul. Ellenkező esetben marad a minimálbér, vagy a külföldi rabszolgamunka. Az kétségtelen, hogy nyugaton sokkal több pénzt keres a fiatal, mint itthon. De ennek nagy ára van. A távollét miatt megszakadnak a valós családi gyökerek, a közösséghez való ragaszkodás. Mivel a szülők itthon vannak, az a hagyományos családmodell sem működik, hogy az unokák nevelésében a nagyszülők segítenek. A gyermekek így nem születnek meg. Az idősek végképp magukra maradnak, és később már nem lesz, akihez hazatérni... – sorolja a látható következményeket Bajkó Tibor.

Az elvándorlás már olyan mindennapos jelenség, hogy az Arborhoz tartozó cégvezetők már nem is arra kérik a fiatalokat, hogy mindenképpen maradjanak itthon, hanem arra, hogy az iskola befejezése után ne egyből „húzzanak el”, hanem vállaljanak munkát itthon, legalább egy-két évig dolgozzanak itt, és csak azután keljenek útra. Legyen legalább egy viszonyítási alapjuk, hogy mit jelent itthon dolgozni, hogy miként lehet itthon megélni.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
68 HOZZÁSZÓLÁS
Videó

Videó
Legnézettebb
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
newsvote_ szekelyhon.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.

 

NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV

Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport