Csíkszék
Udvarhelyszék
Marosszék
Gyergyószék
Háromszék

Gyergyói karácsonyváró szokást mutattak be Felvidéken

Pethő Melánia 2018. december 03., 17:26
HIRDETÉS

A felvidéki Kassán adventi rendezvényen, Jánokon pedig betlehemes találkozón mutatta be a gyergyóalfalvi Domokos Pál Péter Hagyományőrző Egyesület a Szállást keres a Szent Család című ájtatosságát. 

Az alfalvi hagyományőrzők a felvidéki Jánok templomában. Adventi szokást mutattak be a 17. Nemzetközi Betlehemes Találkozón Fotó: Pethő Melánia

A karácsonyi ünnepkörhöz tartozó népi szokások felelevenítése, életben tartása céljával a felvidéki Jánokon évről évre megtartják a betlehemes találkozót. Az idei, 17. kiadásra a gyergyóalfalvi hagyományőrző egyesület is meghívást kapott, egyedüli résztvevőként képviselve Erdélyt a Kárpát-medencei szintű rendezvényen. Az advent első vasárnapján tartott ünnepség előestéjén Kassán, adventi találkozón is bemutatták az alfalviak a Krisztus születésére hangoló, Szállást keres a Szent Család ájtatosságot.

„Meghívásra vettünk részt a rendezvényeken.

Betanulhattunk volna akár egy pásztorjátékot is a táncosainkkal, de sokkal értékesebbnek tartottuk olyan szokást bemutatni, ami ma is élő a közösségünkben”

– mondta Hunyadi Irén, a hagyományőrző csoport vezetője.

Hogy mennyire régi szokás Alfaluban a szálláskeresés, nem ismert, az viszont bizonyos, hogy az 1930-as években az ájtatosság gyakorlásával készültek a faluban az Istengyermek megszületésére – állítják többen is szüleik elmeséléseire hivatkozva. Van aki fotót is őriz, amin látható: soroglyára helyezve viszik a Szent Családot ábrázoló képet és figurákat régen a szálláskeresők.

A „tiltott időkben” megszakadt a hagyomány, a ‘90-es évek elején élesztették újra.

„Kollégákból, énekkarosokból, a családból összekovácsoltunk kilenc családot és elkezdtük ismét a szálláskeresést” – emlékszik vissza a felvidéki találkozók egyik résztvevője, Kiss István kántor. Mint magyarázta, az ájtatosságba „bokrot” alkotva kilenc család kapcsolódik be, akik december 15-étől kezdődően 23-áig minden este sorra fogadják be otthonaikba a templomban előzőleg megáldott Szent Család-képet.

Háromnegyed órát tart az énekekből, imákból álló ájtatosság, mintegy párbeszéd formájában a szálláskeresők és a befogadók között.

Ezen kívül vannak olyan imák, amiket a háziak kell elvégezzenek, vagyis azok, akiknek otthonában marad egy napig a kép. Az utolsó „szállásadó” december 23-án a templomba viszi, és a Mária-oltárra helyezi a képet, ami újév napjáig marad ott – ismertette Kiss István.

Fotó: Pethő Melánia

Azon túl, hogy a Jézus születésére való lelki felkészülést segíti, más pozitív hozadékai is vannak a szálláskeresésnek. Egyik legfontosabb az összekovácsoló erő, de az is lényeges, hogy

a böjt betartásában is ösztönzően hatnak egymásra a csoport tagjai,

és az ünnepek elteltével is jobban odafigyelnek egymásra – fűzik hozzá azok, akik már tapasztalták mindezt. Jelenleg csak egy „bokor” van Alfaluban, de tagjai tervezik, hogy feloszlanak, és mindenki a saját utcájában újabb csoportot hoz létre.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS