Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Gondoltak egy merészet, és tehetségfejlesztő központot nyitottak

Hajnal Csilla 2017. december 11., 12:56
HIRDETÉS

Néhány marosvásárhelyi fiatal művész gondolt egy merészet, és tehetségfejlesztő központot nyitott a városközponthoz közel. Bárki jelentkezhet náluk, aki úgy érzi, kipróbálna valamilyen hangszert, vagy a képzőművészetek terén fejlesztené magát. A marosvásárhelyi Munbord Egyesület által novemberben nyitott Moonboard délutáni tehetségfejlesztő központ alapítóival beszélgettünk.

A Moonboard tehetségfejlesztő központban szinte minden művészeti ágra nyitottak az alapítók Fotó: Haáz Vince

A Kőrösi Csoma Sándor utcai Bolyai János Tudomány és Technika Házában kapott helyet Marosvásárhely legújabb tehetségfejlesztő központja, a Moonboard. Munkácsi Dóra és Bordos Kinga nem csak zongoratanárként dolgoznak együtt a marosvásárhelyi Művészeti Gimnáziumban, zenésztársak is egy kamarazenekarban. Legújabban pedig Bordos Csillával együtt létrehozták a nevükből összeálló Munbord Egyesületet, amely egy olyan alkotói műhelyt próbál bevezetni a helyi köztudatba, ahol a résztvevők betekintést nyerhetnek a zene, a tánc és a képzőművészet ágazataiba.

Az volt a célunk, hogy megteremtsük a lehetőséget arra, hogy a vásárhelyiek ne csak a művészeti iskolában tanulhassanak művészeteket, hanem kötetlenebb formában is kipróbálhassák magukat, majd koncerteket és kiállításokat szervezzünk, és sikerélményük legyen a résztvevőknek

– részletezte lapunknak Bordos Kinga. Mint mondta, jelenleg a zongoraleckékre jelentkeztek érdeklődők, van köztük ötéves és hatvanöt éves is, de bármilyen más hangszer és művészeti ág is szóba jöhet, hiszen sokféle művésszel és pedagógussal vették fel a kapcsolatot, akik kezdő és haladó szinten is vállalnak tanítást egyénileg vagy csoportosan. Három havonta pedig szeretnének egy közös tevékenységet, előadást szervezni a zenével, képzőművészetekkel és táncokkal, megteremtve az átjárást a művészeti ágak között – tette hozzá Munkácsi Dóra.

HIRDETÉS

Bordos Kinga Fotó: Haáz Vince

Noha Erdélyben még kissé visszafogottabb az idősebb korosztály az új dolgok kipróbálására, ennek ellenére az alapítók arra biztatnak mindenkit,

ha valaki úgy érzi, kipróbálna valamilyen hangszert vagy más művészeti ágat, akkor tegye meg, mert örömét fogja lelni benne.

Csoportos tevékenységeket is szerveznek egyelőre 4–6 év közötti gyerekeknek, de idővel szélesíteni szeretnék a korosztályt. Nekik zenés-táncos foglalkozásokat terveztek, például rajzfilmzenékből válogatva, de kézműves foglalkozásokat is vállal az egyesület, például gyurmázást, nemezelést, üvegfestést, hangsúlyt fektetve az újrahasznosítás fontosságára is.

Munkácsi Krisztina Fotó: Haáz Vince

A nagyobbaknak pedig keramikus tartana foglalkozásokat, hiszen – mint mondják – fontos, hogy fokozatosan fejlesszék a gyerekek tehetségét, kézügyességét, bár a nagyobb gyerekeknél nehezebb a fokozatosságra összpontosítani, mert kevesebb a türelmük – tették hozzá.

Bordos Kinga lapunknak elmesélte azt is, hogy többek között honnan jött a tehetségfejlesztő központ ötlete. „Kisgyerekként én még jártam Marosvásárhelyen zeneoviba, amely azóta megszűnt. Azt szerettük volna, hogy erre is legyen lehetőség a központunkban, ahol a legkisebbek zenei nevelése is fontos szerepet kap” – fogalmazott a fiatal zongoratanár. Továbbá a tanítás mellett workshopokat, a Bábszínház színészeivel együttműködve zenetörténeti előadásokat, nyáron pedig táborokat szerveznének – meséltek terveikről a Moonboard alapítói.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS