Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Fotókat várnak a csendőrökről

Pinti Attila 2017. október 23., 17:07 utolsó módosítás: 2017. október 23., 17:13
HIRDETÉS

Évfordulós ünnepsége közeledtével huszonhat esztendő emlékeit szeretné összegyűjteni a Hargita Megyei Csendőr-felügyelőség. Az „emlékek dobozának feltöltéséhez” bárki hozzájárulhat, aki olyan felvételek birtokában van, amelyen megyei csendőrök láthatók.

Szolgálatot teljesítő csendőr a csíksomlyói búcsún. Ehhez hasonló fotókat várnak Fotó: Hargita Megyei Csendőr-felügyelőség

Az 1991. november elsején létrehozott marosvásárhelyi csendőr dandár, illetve az alárendeltségébe tartozó csíkszeredai zászlóalj megalakítása óta eltelt 26 évet ünnepli nemsokára az idők során több nagyobb szerkezeti változtatáson átment Hargita Megyei Csendőr-felügyelőség.

A zászlóalj 1998-ban Hargita megyei parancsnoksággá alakult, majd 2004-ben jött létre a – mai formájában is ismert – megyei felügyelőség.

HIRDETÉS

Az évforduló közeledtével a lakossággal közös kampány indul – ismertette hétfői sajtótájékoztatóján az intézmény vezetője, Dan Iamandi, illetve szóvivője, Suciu Gheorghe. Mindketten a kezdetek óta tagjai a megyei csendőrségnek.

Vezetőkké vált tisztek

Dan Iamandi büszkén említette, hogy

a csendőrség megalakulása óta náluk szolgált tisztek „a fél ország csendőrségeinek – és egyéb belügyi, katonai alakulatainak – vezetőivé vagy vezető-helyetteseivé váltak”.

Nem titkolta ugyanakkor, hogy sokan „ugródeszkaként” tekintettek az intézményre, 26 év alatt mintegy ötezer személy érkezett és távozott. Az elmúlt időben változás tapasztalható, az érkezők már rendszerint hosszú távra terveznek a Hargita megyei csendőrséggel – közölte a felügyelőség parancsnoka. A hatáskörükbe tartozó bevetések közül kiemelte

az elmúlt években 300–600 ezer személy részvételével zajlott csíksomlyói búcsúk biztosítását, illetve a 2005 augusztusában Udvarhelyszéken pusztító árvíz utáni közbelépést: akkor több mint egy héten át naponta közel kétszáz csendőr segédkezett az érintett helyszíneken.

Csendőrök fényképeken

Az évforduló apropóján „emlékek doboza” címmel fényképgyűjtést szerveznek, a kapott fotókat a megyei felügyelőség Facebook-oldalán teszik közzé. Arra kérik mindazokat, akiknek megyei csendőröket ábrázoló, régebbi kép van a birtokukban, hogy a csendőrség közösségi oldalán üzenetben, illetve e-mailen osszák meg a felügyelőséggel, mellékelve a fotó szerzőjének nevét, illetve a felvétel készítésének helyszínét és idejét.

Altisztképzőkbe várják a jelentkezőket

Országosan két csendőri altisztképző iskolába összesen 700 jelentkezőt várnak – hívták fel a figyelmet a sajtótájékoztatón. A jelentkezési határidő december 5., a teljes iratcsomót december 27-éig lehet benyújtani a Hargita Megyei Csendőr-felügyelőség csíkszeredai, Márton Áron utcai székhelyén. A feltételekről és a további tudnivalókról itt található részletes leírás.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS