Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Folyamatos a természetben kidobott szemét „utánpótlása”

Barabás Hajnal 2019. augusztus 12., 09:27 utolsó módosítás: 2019. augusztus 12., 14:26
HIRDETÉS

Hiába szedik össze minden év tavaszán lelkes önkéntesek a kidobott, szétszórt hulladékot a patakok, folyók partjáról, ismeretlen szemetelők tesznek arról, újra és újra bőven legyen, amit összegyűjteni.

Néhány hónappal a szemétgyűjtési akciók után ismét bőven van, amit felszedni Fotó: Gábos Albin

Minden tavasszal nagyszabású szemétgyűjtési akciók zajlanak a városok, települések szélén, a folyók és patakok mentén. Csíkszeredában április elején a Suta-tó környékéről negyven zsák hulladékot gyűjtöttek össze önkéntesek a Kőbefőtt és a Határátlépők Facebook-csoportok szervezésével.

A kitakarított helyszínre visszatértünk – a sok kidobott palackot, zacskót és dobozt az elnőtt fű takarta valamelyest, de a kupacokban éktelenkedő szemét már kirítt a növényzet közül.

Fotó: Gábos Albin

A Suta-tó felé vezető úton több helyen is láttunk leürítve több zsáknyi üveget, palackot, kicsit odébb pedig halomban hevertek a sörös dobozok. A gátnál kirándulók után hagyott szemetet láttunk, az egykori tó medrének szélén pedig újabb halom hulladék látványa fogadott. Ide még zöldhulladékot is (faleveleket, fanyesedéket) kidobtak.

Építkezési törmeléket több helyen találtunk.

Több száz zsák szemetet gyűjtöttek össze, szintén áprilisban a vízpartok közelében a csíkszeredai önkormányzat és a Harvíz Rt. szervezésében. Összesen tizennégy kilométernyi szakaszon, több patak illetve az Olt-folyó mentén szedték a hulladékokat az önkéntesek. Az Olt-folyó partjához most újra kilátogattunk.

HIRDETÉS

A város székelyudvarhelyi kijáratának közelében, az Olt-híd alatt ugyan találtunk néhány kidobott műanyag palackot, vödröt, különböző csomagolóanyagokat, sörös dobozokat, de nem láttunk halmokban álló szemétkupacokat. Bár az elnőtt part menti növényzet eltakarhatta ezeket, csak néhány ágon fennakadt zacskót láttunk a folyó fölött himbálózni. Az úttól eltávolodva a folyó mentén továbbhaladva kirándulók utáni szeméttel itt is találkoztunk, viszont sem építkezési törmeléket, sem szeméthalmokat nem láttunk.

Fotó: Gábos Albin

A zsögödfürdői részen sem volt szemetes a part, mindössze a folyón átívelő híd közelében vettünk észre kisebb méretű fennakadó pillepalack-szigetet az Oltban. Ennél sokkal rosszabb helyzet uralkodik az Olt Szécseny közeli szakaszán – ezt már Száva Emese mondta, aki gyakran sétál kutyáival Csíkszereda környékén. Mint fogalmazott,

az emberek nem is tudják, hogy a „város körül felvesz minket a sok mocsok”.

A hétvégén hat csíkszeredai civil önkéntes összefogott, közöttük volt Száva Emese is, akik megpróbálták felszámolni a feltorlódott hulladékszigetet a Somlyó-patakának egy zsögödi szakaszán. Mint mondták, egy átfolyó előtt gyűlt fel a sok háztartási szemét, mindenféle műanyaggal és fanyesedékkel együtt.

Fotó: Önkéntes szemétgyűjtő csapat

Három óra alatt egy mindössze két méteres szakaszról húsz zsáknyi szemetet  „halásztak ki” az önkéntesek,

de úgy vélik, hogy a városháza gépi erővel hatékonyabb munkát végezhetne.

Fotó: Önkéntes szemétgyűjtő csapat

„Örömmel látnék olyan állami szerveket, aki végre lépnének az ügyben. Ha kell, a civilek is besegítenének, mert nem mindent a hatóságoktól várunk el. De ha én felszedem más mocskát, akkor az lenne a legjobb érzés, ha tudnám, hogy az újratermelődést valaki legalább megpróbálja megakadályozni, akinek van erre jogosultsága” – jegyezte meg Száva Emese.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS