Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

 

Földrengés, vihar és tűz utáni katasztrófahelyzetben „mentettek” a sürgősségi alakulatok

Iszlai Katalin 2018. június 07., 17:42

Összevont katasztrófahelyzeti gyakorlatot tartott Tusnádfürdőn csütörtökön a Hargita megyei tűzoltóság. A forgatókönyv szerint három földrengés okozta, egy időben zajló sürgősségi esetet láttak el a helyszínre kiszálló mentősök, tűzoltók, rendőrök és csendőrök.

HIRDETÉS

Fotó: Pinti Attila

A tusnádfürdői O3zone szállodában és környékén kialakított helyszínen a gyakorlat forgatókönyve szerint

földrengés történt, amit egy vihar követett, így több azonnali közbenjárást igénylő sürgősségi helyzet alakult ki.

Az összetett esethez 11 órakor futott be a riasztás a 112-es egységes segélyhívószámra, pár perc múlva pedig a Hargita megyei tűzoltók öt járművel el is indultak Tusnádfürdő fele. Mögöttük haladt a csendőrség egyik járműve, illetve szerkesztőségünk autója. A szállodához egyszerre érkeztünk meg, és a már ott lévő mentőszolgálati és rendőrségi egységekkel, illetve a helybéli önkéntes tűzoltók segítségével megkezdődött a három különböző helyszínen egy időben zajló akció.

Fotó: Pinti Attila

A forgatókönyv szerint a 2013-ban egy tűzeset után lakhatatlanná vált, Szent Anna sétányon lévő, Etinger néven is ismert 11-es villa második emeletén rekedt két személyt kellett kimenekíteniük a hivatásos tűzoltóknak. Ehhez a tűzoltóság új, tavaly év végén kapott magaslati mentésre és oltásra alkalmas bevetési járművét használták, amely negyvenkét méteres magasságig használható.

Alina Maria Ciobotariu tűzoltósági szóvivő elmondta, eddig élesben szerencsére sosem kellett magaslati mentésre használják a járművet, ezért a gyakorlat remek lehetőség volt arra, hogy a rajta dolgozó tűzoltók kipróbálhassák, hogyan tudják hatékonyan alkalmazni azt. Mint kiderült, erre valóban szükség volt, hiszen az első próbálkozásnál nem sikerült kimenekíteni a két, civil ruhában bajbajutottat „játszó” tűzoltót. A járművet pár méterrel előrébb ismét rögzítették, két tűzoltót a magasba emeltek, és ezúttal sikerült biztonságban kimenekíteni az épület legfelső emeletén „fogságba esett” személyeket.

Fotó: Pinti Attila

Földrengés után tűz ütött ki

Ezzel párhuzamosan a forgatókönyv szerint a tűzoltóság másik csapata egy, a vihar miatt az úttestre dőlt fa eltávolításával foglalkozott, a harmadik egység pedig a hotelben kiütött „tüzet” oltotta.

A szállodában ugyanis a forgatókönyv szerint a földrengés után tűz ütött ki, és az ott dolgozó alkalmazottak közül hárman az épületben rekedtek égési sérülésekkel, törésekkel és füstmérgezéssel.

A szálloda két oldalán két tűzoltóautó, a parkolóban egy mentő és a tűzoltóság több sérült szállítására alkalmas járműve állt, az egységek pedig közösen küzdöttek a három személy kimenekítéséért. Ez végül sikerült,

a „sérülteket” ellátták a mentőszolgálat munkatársai, és a lángokat is sikerült megfékezni.

Az összevont gyakorlat végén Dudu Ovidiu, a megyei hivatásos tűzoltóság főfelügyelő-helyettese köszönetet mondott az egységeknek a gyors és pontos munkáért, zárásként pedig hozzátette: azt kívánja, hogy csak hasonló gyakorlatok alkalmával keljen együtt dolgozniuk.

Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS