Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

 

Finomságokra kiélezve – egy igazi szakács számára nélkülözhetetlenek a jó eszközök

Fülöp-Székely Botond 2019. június 19., 16:00

Lényegesen könnyebb egy szakács munkája, ha megfelelő késekkel rendelkezik a különböző ételek elvágásához, legyen szó egy sajt feldarabolásáról, a zöldség felaprításáról vagy nyers, illetve főtt hús felvágásáról. Ebben hisz a Főnix Konyhában dolgozó Bándi Sándor Domokos is, aki hatékonysága növeléséért saját késeket és a főzés során nélkülözhetetlen egyéb eszközöket vásárolt, amelyeket lapunknak is bemutatott.

Bándi saját felszerelésével érkezik munkahelyére Fotó: Barabás Ákos

„Minden, a szakmáját komolyan vevő szakácsnak az eszközei a legfontosabbak, hiszen azokkal dolgozik, azokkal tudja elkészíteni a különböző ételeket” – mondta portálunknak Bándi Sándor Domokos, a Főnix Konyha szakácsa. Mint kifejtette, ő mindig saját felszerelésével dolgozik – munkahelyén is –, hiszen azokat maga vásárolta, és tudja, hogy mit tud megvalósítani velük. Ezek használata tabunak számít még kollégái előtt is.

Íratlan szabály a szakmában, hogy senki nem nyúlhat hozzá más felszereléséhez

– szögezte le.

Nyiszitelés helyett vágás

A felszerelések közül talán a kések a leglényegesebbek, hiszen ha azok megfelelően vágnak és a megfelelő célra használják, akkor nemcsak energiát, de időt is spórolhat a szakács munkája során – magyarázta Bándi. „Nem mindegy, hogy egy darab húst nyiszitelni kell, vagy egyetlen mozdulattal el lehet vágni. Egy szelet húsnál két-három másodpercnyi időt spórolhatunk, ha jó a késünk, de képzeljük el, mit jelent ez, ha mondjuk száz-kétszáz szeletről van szó” – fogalmazott. Hozzátette,

egy rossz kés miatt akár az is előfordulhat, hogy az étel minősége sem lesz megfelelő.

Szinte mindenre külön kés van

A szakácsok külön késeket használnak a friss zöldségek előkészítésére, a főtt zöldségek szeletelésére, a hal filézéséhez, a kicsontozáshoz, de a sajt, illetve a rövid, hosszú vagy akár a főtt húsok felvágására is – fejtette ki Bándi Sándor Domokos. Arra is kitért, hogy utóbbihoz például egy hosszú, recés pengéjű kést használnak, amelyet sokan összetévesztenek a kenyérvágóval.

Egyebek mellett a markolat, a penge hosszúsága, szélessége, alakja, illetve a rajta lévő áramvonalak is meghatározzák a kések rendeltetését Fotó: Barabás Ákos

A vágóeszközök rendeltetését a markolatuk – hogy milyen a fogása –, a penge minősége, hosszúsága, vastagsága, alakja és áramvonalai határozzák meg. Egy sajtvágó pengéje és áramvonalai például úgy vannak kialakítva, hogy a vágáskor nem éri levegő a sajtdarabot, így az egyből leesik, nem ragad hozzá a többihez – osztott meg egy érdekességet a szakács. Persze

az sem mindegy, hogy milyen alapanyagból készült a kés.

Bándi például nem igazán kedveli a napjainkban divatos, porcelánból készült pengéket. Szerinte ugyanis ezek hamar kicsorbulnak, balesetveszélyesek, ráadásul könnyen el is törnek. „Egy otthoni konyhában még megállják a helyüket, de egy ipariban közel sem” – fogalmazott. Készletében egyébként több Japánban gyártott kés is van, meggyőződése ugyanis, hogy ott készülnek a világ legjobb konyhai vágóeszközei.

A csorba penge veszélyesebb

Bár saját fenője is van, amit csak a vágóeszközök „nagybátyjaként” említ, mégis félévente legalább egyszer szakemberhez viszi élesíteni a késeket. Hangsúlyozta, erre szükség van, hiszen a kicsorbult pengéket csak egy valóban hozzáértő személy tudja teljesen rendbe hozni.

Fontos, hogy élesek legyenek a kések, legtöbbször a kicsorbult pengék miatt vágjuk el az ujjunkat Fotó: Barabás Ákos

Rámutatott,

az emberek az esetek kilencvenkilenc százalékában a csorba élű késekkel vágják el az ujjukat az ételek előkészítése közben,

hiszen szeletelés közben azok könnyen elcsúszhatnak. Ez egy jól kifent penge estében csak nagyon ritkán fordulhat elő.

Más eszközök

Bándi külön eszközöket vásárolt a zöldség- és gyümölcsszobrászathoz, amelyek lényege, hogy aprólékos, ám pontos és precíz munkát lehet velük végezni. Itt különböző késekről, vájókról, szikékről van szó. Fontosnak tartja ezen felszereléseit is, hiszen szerinte az ember „szemmel is kóstol”, ezért lényeges az ételek díszítése.

Szemmel is kóstol a vendég. A kis kések, vájók, hámozók és szikék a gyümölcs- és zöldségszobrászatban segítenek Fotó: Barabás Ákos

Az étel íze mellett a díszítés is elengedhetetlen, azzal is le lehet nyűgözni egy vendéget. Sokszor magam is meglesem egy-egy kliens reakcióját, amikor egy szépen díszített ételt küldök ki neki a pincérrel. Kifejezetten jólesik, amikor azt látom, hogy megjelenik egy mosoly az arcukon, majd rögtön készül is a fotó a tányérról. Egy élményt akarok adni a vendégeknek, valami olyasmit, amit otthon főzve nem kaphat meg

– fogalmazott.

A felsoroltak mellett különböző csíkozókat, hámozókat is vásárolt magának, de van karamellizálója, spíztűi, valamint olyan eszköze is, amellyel megmérheti az ételek hőmérsékletét. Utóbbi a húsok vagy akár egy madártej elkészítésénél is fontos lehet. Mindig nála van a konzervnyitója is, amelyből a legegyszerűbbet választotta, mivel úgy véli, az a leghatékonyabb. Persze ezek mellett mindig van nála kesztyű is, hiszen ez higiéniai szempontból lényeges.

A jó szakácsruha

Egy szakácsruha esetében nagyon fontos, hogy minél több zseb legyen rajta, amelyekbe be lehet tenni akár az írószereket is. Persze az is lényeges, hogy jól szellőzzön, illetve vékony anyagból legyen, hiszen meleg, ráadásul nagy sürgés-forgás van egy konyhában. Persze sok szakács inkább egy egyszerű pólót használ munka közben, hacsak a vezetőség ezt nem tiltja meg.

A szakmabeliek ruháján több esetben különböző logók és jelképek találhatók, amelyek teljesítményükre, szakmai képzettségükre, támogatóikra vagy korábbi munkahelyeikre utalnak. Bándi azon cégek, rendezvények és szervezetek szimbólumait varratta ruhájára, amelyek valamilyen formában segítették szakmai előmenetelében.

A szakácsok többsége fehér kabátot hord, mivel a fekete a séfek kiváltsága, amihez komoly képzettség kell.

„Jómagam is fekete kabátot hordok, de ez inkább ünnepi öltözék, mintsem szakmai érdem. Ezt például akkor veszem fel, ha egy rendezvény különleges meghívottja vagyok, például egy főzőverseny zsűrije” – magyarázta Bándi Sándor Domokos. Mindezeken kívül a kabáton lévő gombok színe is jelentéssel bír és a szakember képzettségére utal.

A séf saját felszerelését nem szívesen adja kölcsön Fotó: Barabás Ákos

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat