Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék
HIRDETÉS

Fertőtlenítik a játszótereket, parkokat is Marosvásárhelyen

Simon Virág 2020. március 13., 12:51

A közoktatási intézményekben, a parkokban, játszótereken, továbbá az utakon is fertőtleníteni fognak Marosvásárhelyen, miután a helyi önkormányzati képviselő-testület a pénteki rendkívüli ülésén 1,6 millió lejt hagyott jóvá erre a célra.

Fertőtlenítik a játszótereket, parkokat is Marosvásárhelyen
galéria
Képünk illusztráció Fotó: Gábos Albin

Nem volt zökkenőmentes a pénteken 9 órára összehívott, de csak 11 órától megtartott helyi tanácsülés Marosvásárhelyen. Bár az ülést Dorin Florea polgármester hívta össze, ő maga nem volt jelen ezen, és ezt többen felrótták a tanácsosok közül.

Csiki Zsolt RMDSZ-es tanácsos szerint fontos lett volna, hogy a városvezető legalább ez alkalommal részt vegyen az ülésen, és elmondja, mire akarják felhasználni az igényelt 1,6 millió lejt. Csiki azt is szóvá tette, hogy bár Florea mindig az RMDSZ-t és a Szabad Emberek Pártját szidja, most, az általa összehívott ülésen mégis szinte csak az ellenzék van jelen, saját emberei kivétel nélkül hiányoznak. Elhangzott, hogy szükség van egy konkrét tervre, és arra is, hogy olyan és akkora mennyiségű fertőtlenítőszert használjanak az iskolákban, óvodákban, játszótereken, amelyek valóban hatékonyak és nem ártanak a gyerekeknek, felnőtteknek.

Radu Balas, a Szabad Emberek Pártjának tanácsosa azt szerette volna tudni, hogy miért akarják az óvodákat és iskolákat fertőtleníteni, hiszen azok most zárva vannak, az oda esetlegesen bekerült vírusok pedig nem „élnek” 7–8- napnál többet. Arra is kíváncsi volt, hogy miként fogják a köztereket fertőtleníteni, hiszen amennyiben valamit fertőtlenítenek, akkor ahhoz 24 órán keresztül „nem szabad hozzányúlni”. Felvetődött a kérdés, hogy így mi lesz a játszóterekkel, az autós forgalommal, a járókelőkkel, a parkban sétálókkal.

A városháza közterület-rendezési igazgatóságának vezetője, Florian Moldovan a tanácsosoknak válaszolva elmondta,

kizárólag a közegészségügyi igazgatóság által javasolt szereket fogják használni, szakértő cégeket fogadnak meg ezek „kiszórására”.

„Elsősorban az oktatási intézményekben fogunk fertőtleníteni, majd a játszótereken és a parkokban is. Az időpontokat időben közöljük. Azt szeretnénk, ha az autóbuszokat is tudnánk fertőtleníteni, minden alkalommal, ahogy a végállomásokhoz érnek, hiszen azokon sokan utaznak.  Ha sor kerül az úttest és a járdák fertőtlenítésére, akkor ez éjszaka fog megtörténni. A közegészségügyi igazgatóság szakembereinek beleegyezésével tesszük majd ezeket” – magyarázta.

A jelenlévő 14 tanácsosból végül 12-en megszavazták az 1,6 millió lej elkülönítését, valamint azt, hogy ezt az összeget fertőtlenítőszereket és fertőtlenítéssel kapcsolatos szolgáltatásokra költsék.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat