Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Fenyőpollen borít be mindent

Dósa Ildikó 2017. május 23., 12:27 utolsó módosítás: 2017. május 23., 17:07
HIRDETÉS

Vastagabb porréteg lepte be az épületeket, járműveket, járdákat és úttesteket az elmúlt időszakban. A meteorológusok szerint szó sincs az elmúlt években tapasztalt, Afrikából érkező szaharai homokról. Noha egy általunk megkérdezett kertészmérnök véleménye szerint nehezen elképzelhető az is, hogy ilyen nagy mennyiségű virágpor szálljon a településekre, a mikroszkópos vizsgálat meglepő eredményt hozott.

Barnára festi a sötét színű járműveket a vastagon megülő por Fotó: Pál Árpád

A nagyon finom, enyhén sárga színű por az autókon kezdett feltűnő lenni az elmúlt hetekben, aztán szép lassan egyre vastagabb rétegben meggyűlt a járdaszéleken, ablakpárkányokon, lépcsőkön. A szálló por Marosszéktől kezdődően Udvarhelyen és Csíkon keresztül Háromszékig bosszantja az embereket, sokan teszik fel a kérdést, hogy mi is lehet ez a mindent beterítő sárga por.

Fotó: Pál Árpád

HIRDETÉS
Pollenre gyanakszanak

Nem időjárási tényezőhöz köthető a nagy mennyiségű por

– közölték érdeklődésünkre a marosvásárhelyi, területi meteorológiai központ munkatársai. Az elmúlt években ugyan érkezett szaharai homok térségünkbe, a napokban azonban északi szél fújt, az nem sodorhatott erre sivatagi homokfelhőket.

Fotó: Pál Árpád

Nem mutattak ki nagyobb koncentrációjú pormennyiséget a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség mérései sem. Domokos László József, az intézmény vezetőjének a véleménye szerint

virágporról lehet szó, melyet az erős szél a szokásosnál nagyobb területeken hordott szét.

Górcső alatt finom szemcsék. A mikroszkópos vizsgálat fenyőpollent igazolt Fotó: Máthé István

Ezt erősítette meg Máthé István, a csíkszeredai Sapientia EMTE biomérnöki tanszék docensének a mikroszkópos vizsgálata is, amelyet készségesen elvégzett érdeklődésünkre. Az eredmény alapján úgy véli, hogy

az erős széllökések messze széthordták a Hargitán és a környéken található fenyvesek pollenjét, és mivel térségünkben a lucfenyő a leggyakrabban előforduló fenyőféle, ő erre a fajtára gyanakszik.

Elmondta azt is, hogy a jelenség nem annyira szokatlan, hiszen egy-két éve személyesen is látott pollenfelhőt a hegység felől Csíkszereda irányába szállni.

Fotó: Máthé István

Kétségek

A por szokatlanul nagy mennyisége miatt Székely Csaba kertészmérnök

kételkedik abban, hogy virágporról lenne szó.

A gyümölcsfák, pitypangfélék elvirágoztak, jelenleg a kaszálók, mezők virágzása tart, azonban ez nem jár ilyen nagy mennyiségű pollennel – magyarázta. Bár nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy a fenyők virágzása térségünkben is erős, ám véleménye szerint ezzel sem feltétlenül magyarázható a jelenség, melyre már ő is több mint két hete felfigyelt a Nyikó mentén. A kertjében lévő növényekről mintát vett, amelyet a székelyudvarhelyi laboratóriumban készül megvizsgáltatni.

Fenyőpollent fúj a szél a Hargitán Fotó: Demeter László / Facebook

Nem okozott légúti panaszokat

A háziorvosoknál és a megyei közegészségügyi igazgatóságnál arról érdeklődtünk, hogy nőtt-e a virágporra érzékenyebb személyek száma a rendelőkben, illetve az légúti allergiás panaszok gyakorisága. Az illetékesek elmondása szerint ebben az időszakban többen szenvednek allergiától, azonban

nem fordultak többen orvosokhoz, mint más évek hasonló időszakában, vagy például a múlt hónapban, ugyanakkor a közegészségügyi igazgatóságnál sem jelentettek több esetet.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
2 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS